Η ομιλία του Γ. Σαρακιώτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Σόφια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 22:25 Η ομιλία του Γ. Σαρακιώτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Σόφια

Στη Σόφια της Βουλγαρίας για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να απευθύνει ομιλία αναφορικά με τα πεπραγμένα της Δ.Σ.Ο., καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει ο διεθνής αυτός οργανισμός.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο ρόλος της Δ.Σ.Ο. αποκτά βαρύνουσα σημασία στην παρούσα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, κατά την οποία βιώνουμε – μεταξύ άλλων συγκρούσεων – τα δραματικά αποτελέσματα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στους Αγίους Τόπους, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων […] Στην πρώτη περίπτωση έχουμε επισημάνει την ανάγκη να επικρατήσει η σύνεση και να καταστεί σεβαστή η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου με εφαλτήριο τη “λύση των δύο κρατών” κατά τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. συνιστά τη μοναδική ρεαλιστική και σώφρονα προοπτική. Στο σύνολο των διακρατικών ή και διαθρησκευτικών διενέξεων, ο Οργανισμός μας προτάσσει ως αδήριτη την ανάγκη της επικράτησης νηφαλιότητας, της σταθερότητας και της Ειρήνης, με σεβασμό στις καταστατικές αρχές του Ο.Η.Ε. και στο Διεθνές Δίκαιο».

Σε συνέχεια των ως άνω επισημάνσεων για τον κύκλο βίας στην περιοχή μας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε και στη συστηματική καταπίεση των μειονοτήτων στην Τουρκία, αναδεικνύοντας τη συμπεριφορά της Άγκυρας ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Είναι πραγματικά θλιβερό ότι φαινόμενα βίας και καταπάτησης ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων παρατηρούνται και σε περιοχές του πλανήτη, οι οποίες θεωρείται ότι τελούν εν ειρήνη και μάλιστα, υποτίθεται ότι είναι και ιστορικά και γεωπολιτικά ενταγμένες στο δυτικό σύστημα αξιών και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση της Επιτροπής των Η.Π.Α. για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες, όπου υπογραμμίζεται η συστηματική πολιτική διακρίσεων εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει απειλές για δημεύσεις θρησκευτικών περιουσιών, τόπων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και καταπίεση εις βάρος εκκλησιαστικών θεσμικών αρχών, έως ακόμη και καταστροφές ή δημεύσεις κοιμητηρίων».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας, βάσει και των καταστατικών αρχών της Δ.Σ.Ο., να αναδεικνύουμε τα εν λόγω ζητήματα και να επισημαίνουμε προς τις Κυβερνήσεις των χωρών μας την ανάγκη καταδίκης πρακτικών, που δεν έχουν σχέση με κεκτημένα και αναγνωρισμένα δικαιώματα από το Διεθνές Δίκαιο».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση