Τα βήματα για την κατάργηση νομικών προσώπων των δήμων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 00:18 Τα βήματα για την κατάργηση νομικών προσώπων των δήμων

Και η μεταφορά των θέσεων προσωπικού με τροποποίηση του οργανισµού εσωτερικής υπηρεσίας τους…

Από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, εστάλη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, η εγκύκλιος για την Κατάργηση νομικών προσώπων των ΟΤΑ α΄ βαθμού και µεταφορά οργανικών µονάδων και θέσεων προσωπικού στους δήµους.

Πρόκειται για οδηγίες προκειμένου να τύχει άμεσης εφαρμογής ο νόμος 5056/2023 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον περασμένο μήνα, «Αναµόρφωση του συστήµατος διακυβέρνησης Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθµού, κατάργηση νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου δήµων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονοµική και διοικητική διαχείριση οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθµιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθµών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», ο οποίος, στο ΜΕΡΟΣ Γ’, περιλαµβάνει σειρά διατάξεων για την κατάργηση των νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ α΄ βαθµού, µε αντίστοιχη πρόβλεψη για τη µεταφορά του προσωπικού στον οικείο δήµο.

Ειδικότερα, µε τις διατάξεις των άρθρων 27 έως 29 του ν. 5056/2023 (Α΄163), προβλέπεται ότι το σύνολο του υφιστάµενου προσωπικού των καταργούµενων νοµικών προσώπων µεταφέρεται στον «µητρικό» δήµο, διατηρώντας την ίδια εργασιακή σχέση και µάλιστα λαµβάνεται µέριµνα και για την ολοκλήρωση των εκκρεµών διαδικασιών προσλήψεων και µετατάξεων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών του δήµου και η εγκύκλιος παρουσιάζει τις βασικές ρυθμίσεις και τα βήµατα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη µεταφορά του προσωπικού, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του νόµου.

Εντός χρονικού διαστήµατος έξι (6) µηνών από την κατάργηση των νοµικών προσώπων, οι δήµοι θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση του οργανισµού εσωτερικής υπηρεσίας τους, µε τη διαδικασία των διατάξεων του άρθρου 10 του Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007 όπως ισχύει), για την ένταξη των καταργούµενων υπηρεσιών και των θέσεων του προσωπικού τους στον οργανισµό του δήµου.

Η εγκύκλιος

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση