Η επιστολή Μακρυγιάννη στο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Παναγιώτη Αλεξανδρή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 11:12 Η επιστολή Μακρυγιάννη στο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Παναγιώτη Αλεξανδρή

Το αναλυτικό ιστορικό για το νέο Δικαστικό Μέγαρο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του 2007!...

Τη δρομολόγηση των ενεργειών για την έναρξη του έργου κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου Λαμίας, τη συντήρηση του υπάρχοντος στο κέντρο της πόλης και την επάνδρωση των δικαστικών υπηρεσιών, περιλάμβανε η ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, Θανάση Μακρυγιάννη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου δικαιοσύνης και Προέδρου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), Παναγιώτη Αλεξανδρή.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που κατέθεσε ο κ. Μακρυγιάννης στον κ. Αλεξανδρή, η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη:

Προς

Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόεδρο του Ταχ.Δικ. κ. Παναγιώτη Αλεξανδρή

Κύριε Γενικέ,

Από δεκαετίες το Δικηγορικό Σώμα της Φθιώτιδας, του οποίου σήμεραέχω την τιμή να εκπροσωπώ από το έτος 2014, είχε βάλει ως αυτονόητο πρώτο στόχο του,να κατασκευαστεί –λόγω της παλαιότητας (ετ.κατ.1903) και της κακής κατάστασης του υπάρχοντος δικαστικού μεγάρου και εξ’ αυτής της αιτίας της επικινδυνότητας-, Νέο Δικαστικό Μέγαρο στη πόλη της Λαμίας, έδρα της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Εφετείου Λαμίας (με 4 περιφέρειες Πρωτοδικείων και 3 σωφρονιστικά ιδρύματα).  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ηδη από το έτος 2014, για την κατάσταση αυτών είχαμεπαραδώσει πλήρη φάκελο αυτού, σε επίσκεψη του στην Λαμία τονπρωηνΠρωθυπουργό της Χώρας κ. Αντώνιο Σαμαρά, αλλά και ολους στην συνέχεια Υπουργούς Δικαιοσύνης και Γ.Γ. του Υπουργείου, με την ιδιότητα των Προέδρων του ΤΑΧΔΙΚ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Α.-ΝΕΟ (ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Περί τα τέλη του 2005, νομίσαμε ότι επιτέλους αρχίσει να γίνεται πράξη το όραμα του Νομικού Κόσμου της περιοχής αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας ,  ήτοι της δημιουργίας του παραπάνω ΝέουΔικαστικού Μεγάρου. Ειδικότερα:

Την 1.7.2005 ανατέθηκε στη «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗAE» η δημοπράτηση, η κατασκευή, η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, η επίβλεψη και η παραλαβή του έργου σε οικόπεδο στη περιοχή του τέως Στρατοπέδου Τσαλτάκη Λαμίας, εμβαδού  10.117,20μ2,  που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τον Δήμο Λαμιέων στο Ελληνικό Δημόσιο και με  απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο ΤΑΧΔΙΚ. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 4.8.2005  με διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την εκτέλεση των εργασιών της Α φάσης (χωματουργικά και κατασκευή φέροντος οργανισμού) με προϋπολογισμό 3.025.594,49 ευρώ,στις 9.2.2006 υπεγράφη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της ειδικής έρευνας του χώρου  από το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς λόγω τουπροϋπάρχοντος σ’ αυτόν Στρατοπέδου από τα χρόνια της κατοχής και των  αποθηκών του.Στις 7/9/2006 μάλιστα πραγματοποιήθηκε τελετή θεμελίωσης από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης. Προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών της Α φάσης ήταν, το β’ τρίμηνο του 2007!!!!

Το υπέδαφος της  περιοχής της Λαμίας, βρίθει από αρχαιότητες έτσι μεταξύ ΘΕΜΙΔΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΑΕ και ΙΔ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λαμία υπογράφηκε το από 15.12.2006 Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο τροποποιήθηκε στη συνέχεια, δεδομένου ότι, στουπέδαφος  του  τέως Στρατοπέδου  Τσαλτάκη από τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, ευρέθησανκαι πυρομαχικά.

Μέχρι τον Μάρτιο 2009 λόγω ελλείψεως συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (ΤΑΧΔΙΚ,  εργολάβου,  Υπηρεσιών Υπουργείου Εθνικής Άμυνας<για την εκκαθάριση του οικοπέδου από τυχόν πυρομαχικά και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας <που τα όργανά της παρακολουθούσαν τις εργασίες των προηγουμένων>), αλλά και χρηματοδοτήσεως, το έργο προχωρούσε με ρυθμό  «χελώνας». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, από τον Ιανουάριο του 2009 εκκρεμούσε-αίτημα της ΙΔ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων,  για έγκριση χρηματοδότησης, ύψους 80.600 ευρώ, για την συνέχιση των Ανασκαφικών εργασιών.Δυστυχώς ο ανάδοχος,   αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από την αδιαφορία της Πολιτείας να συνεχίσει το έργο.

Μετά την πάροδο 13 ετών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιτέλους προχωρά στην προκήρυξη του διαγωνισμού, -μεταξύ άλλων-για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, μέσω ΣΔΙΤ. Στον νέο χώρο κατασκευής, έκτασης 15.000 τ.μ., θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής. Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα είναι βιοκλιματικά, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανάγκες. Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων 3 εκτιμάται πως θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Είναι άξιο μνείας ότι, μετά από ψηφισθείσα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, καλύφθηκαν οι απαιτήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά το μέγεθος του κτιρίου και εξασφαλίστηκε η δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες, ενώ με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, το έργο εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης 2021-2025, για να ακολουθήσει η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ελπίζουμε άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία εκκίνησης των εργασιών ανέγερσης αυτού.

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας δεν είναι μόνο βέβαια, ότι ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο θα συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία, αλλά  και ότι αυτό θα αποπνέει έναν βαθύτερο συμβολισμό. Καθώς συνηθίζουμε να λέμε, ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τον εγγυητή των δημοκρατικών αρχών, το νέο δικαστικό μας μέγαρο δεν μπορεί να έχει άλλη φιλοδοξία, από το να αναδειχθεί στη συνείδηση όλων μας ως ναός της ισονομίας και της ελευθερίας των πολιτών.

Β.-ΠΑΛΑΙΟ (ΥΠΑΡΧΟΝ) ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η ανάγκη μάλιστα επανενάρξεως και συνέχισης των εργασιών στο νέο δικαστικό μέγαρο, επιτείνεται: α)από την κάκιστη κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το υπάρχον (παλαιό) δικαστικό μέγαρο στο κέντρο της πόλεως, το οποίο πέραν του γεγονότος ότι, δεν μπορείπλέον να στεγάσει τις υπάρχουσες ανάγκες οι οποίες άλλαξαν όπως είναι φυσικό από της ανεγέρσεως του το έτος 1903, -δωρεά Αντρέα Συγγρού-, β) από το γεγονός ότι, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει για μισθώματα για την στέγαση (εκτός του άνω υπάρχοντος Δικαστικού μεγάρου) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λαμίας, του Εφετείου Λαμίας, του Αρχείου του Πρωτοδικείου -κατά πληροφορίες-ποσά πάνω από 150.000,00 ευρω ετησίως!!!δηλ. από τα εγκαίνια της θεμελιώσεως του Νέου Δικαστικού Μεγάρου (τον Σεπτέμβριο του 2006) μέχρισήμεραέχουν καταβληθεί σε μισθώματα για την στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και Εφετείου Λαμίας κλπ, τουλάχιστον1.800.000,00 ευρώ.!!!

Κατά τα ως άνω ιστορούμενα, μέχριτηνεπανέναρξη των εργασιών του ΝέουΔικαστικού Μεγάρου, είναι προφανές ότι, πρέπει το υπάρχον παλαιό διατηρητέο κτίριο των δικαστηρίων να επισκευασθεί και παύσει να υφίσταται η απαράδεκτη κατάσταση να υπάρχουν –από το έτος 2014- σκαλωσιές γύρωαπόκτίριο- με επιβάρυνση 12.000-13.000 ευρώ ετησίωςλόγω της μισθώσεως αυτών –οι οποίες τοποθετήθηκαν, προφανώς όχι για την επισκευή του, αλλά για την προφύλαξη των πολιτών από την επικινδυνότητα του κτιρίου!!!! Είναι βέβαιο ότι, σε ένα σεισμό θα θρηνήσουμε θύματα, αφού το υπάρχονδικαστικό μέγαρο,είχε ήδη πληγεί σε σημαντικό βαθμό στους σεισμούς στις αρχές της δεκαετίας του 1980!!, χρήζει δε, άμεσης συντήρησης-αποκατάστασης, αφού η οροφή του κτιρίου, χρήζει άμεσής αποκατάστασης και στεγανοποίησης αυτής, αφού όλα τα όμβρια ύδατα εισέρχονται ελεύθερα σε αίθουσες δικαστηρίων, καθώς και στο αίθριο του κτιρίου., οι δε εσωτερικές τοιχοποιίες είναι σε άθλια κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον οι εξωτερικές σκαλωσιές δημιουργούν την υποδομή για την εύκοληπρόσβασηκακοποιών στοιχείων εντός του κτιρίου, υπάρχει δε σοβαρό θέμα ασφαλείας. Η εξωτερική κατάσταση του κτιρίου είναι άθλια, με γραμμένους τους τοιχους με υβριστικά συνθήματα, τα οποία σίγουρα δεν περιποιούν τιμή στην δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε, για το Παλαιό Δικαστικό μέγαρο, είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύτου ΤΑΧ ΔΙΚ του υπουργείου σας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετα την δωρεά από αυτήντο έτος 2017, ποσού 600.000 ευρω, για την αποκατάσταση ΜΟΝΟ των εξωτερικών όψεων του υπάρχοντος κτιρίου. Δυστυχώς όμως,  δεν προχώρησε η υλοποίηση αυτής, αφού  εκκρεμεί και μελέτη προς έγκριση για το παρόν κτίριο εδώ και 5-6έτη από το Υπουργείο Πολιτισμού !!

ΚύριεΓενικέ,είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη στην Χώρα και η απονομή αυτής χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, πλην όμως, όμως αυτό δεν αποτελεί λόγο να εγκαταλείψουμε τις υποδομές, απαραίτητες για την λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης, όπως επίσης δεν είναι δυνατό να μιλάμε για επιτάχυνση της δικαιοσύνης, με παράλληλη ποιοτική απονομή αυτής, με πολύ μεγάλεςελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, χαρακτηριστικά επί85 οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Φθ/δας (Ειρηνοδικείο Λαμίας και Αταλάντης, Πταισματοδικείο Λαμίας, Πρωτοδικείο και Εφετείο Λαμίας, Εισαγγελία Πρωτοδικών και Εφετών Λαμίας, επι 85 οργανικών θέσεων, υπάρχουν 33 κενά, όπως αναλύονται στο από 6/12/2023 έγγραφο του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Φθ/δας, δηλ. υπάρχουν 40% λιγότεροι υπάλληλοι, οι οποίοι συνεπικουρούν την απονομή της δικαιοσύνης.

 Ο Νομικός Κόσμος  της περιφέρειας του Εφετείου Λαμίας,  σας ζητά να παρακολουθήσετε από κοντά την εξέλιξη του θέματοςανέγερσηνέου δικαστικού μεγάρου, καθώς και με την άμεση επισκευή του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας. Τέλος, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με έμψυχο δυναμικό οι δικαστικές υπηρεσίες του Νομού, με την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων.

Συνημμένα σχετικά:

-Δώδεκα (12) φωτογραφικές απεικονίσεις του εσωτερικού του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.

-Τα από 16/11/2023 και 6/12/2023 έγγραφα του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων του Ν. Φθ/δας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση