Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών σε Λαμιώτισσα ποιήτρια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 10:23 Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών σε Λαμιώτισσα ποιήτρια

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την εκπαιδευτικό και ποιήτρια Μαρία Σφήκα για το βιβλίο της "Άλογα στο στήθος", ως μία από τις καλύτερες ποιητικές συλλογές της τελευταίας τριετίας.

Μια πολύ σπουδαία διάκριση για μια συμπατριώτισσά μας είχαμε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στην πανηγυρική ετήσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών "Αικατερίνης Σταθοπούλου" (των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών) στην ποιήτρια και εκπαιδευτικό Μαρία Σφήκα για το βιβλίο της "Άλογα στο στήθος", ως μία από τις καλύτερες εκδομένες ποιητικές συλλογές της τελευταίας τριετίας.

Το βιβλίο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 (εκδ. ΑΩ) και έκανε Β έκδοση τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Όπως επισημαίνει η Λαμιώτισσα ποιήτρια, ο τίτλος του βιβλίου «Άλογα στο στήθος»  περιγράφει μια αίσθηση: αυτή που έχει κανείς όταν νιώθει να λύνονται και να ποδοβολούν μέσα του ξαφνικά όλα εκείνα που καιρό τώρα τον ενοχλούσαν αλλά επέμενε να τα απωθεί, να τα αμνηστεύει ή να τα αγνοεί. Όταν νιώθει τον σφυγμό του να καλπάζει από αγανάκτηση. Αγανάκτηση, για όλα αυτά που απομειώνουν την ζωή μας, την ευτελίζουν, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο.

Είναι ακριβώς η εμπειρία μιας κρίσης πανικού, πνευματικής όμως και πολιτισμικής. Η αρχετυπική δυσφορία.

Και κάπου εκεί βέβαια ταυτόχρονα διαφαίνεται, με την έννοια της νοσταλγίας, και ο ορίζοντας της ελευθερίας, το όραμα του κόσμου  «κάπως αλλιώς».

Δείτε βίντεο από τη βράβευση της Μαρίας Σφήκα στην Ακαδημία Αθηνών

Ποια είναι η Μαρία Σφήκα - Σύντομο Βιογραφικό

Η Μαρία Σφήκα γεννήθηκε το 1969 στη Λαμία.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δημιουργική Γραφή  (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα) και υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Με την ποίηση ασχολείται από μικρή ηλικία.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολόγια, αναγνωστεί στο «Συμπόσιο Ποίησης» στην Πάτρα και παρουσιαστεί στην αφιερωματική σειρά εκδηλώσεων «Ημέρες  Ποίησης» του Βιβλιοπωλείου «Πολύεδρον» .

Στα γράμματα εμφανίστηκε επίσημα το 2006 με την πρώτη της ποιητική συλλογή, τον «Υποκειμενικό  Κήπο», ενώ το 2011 ακολούθησε η δεύτερη με τον τίτλο «Εισαγωγή στις πονηρίες της χαράς» από τις εκδόσεις «Οιωνός».

Έχει διακριθεί σε πολλούς Πανελλήνιους Ποιητικούς Διαγωνισμούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την βράβευσή της με 1ο βραβείο στον 26ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό της  Πανελλήνιας  Ένωσης Λογοτεχνών το 2010, το 1ο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Ελικών» το 2014, την βράβευσή της το 2017 από την Ιαπωνική Πρεσβεία στο πλαίσιο του 2ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού Haiku, το Α΄ βραβείο των «Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού Κύπρου» το 2018 κ.α

Η τρίτη της συλλογή με τίτλο «Άλογα στο στήθος» απέσπασε, ανέκδοτη ακόμη, το 1ο Βραβείο στον 26ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» τον Ιούνιο του 2021, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τις εκδόσεις ΑΩ και έκανε δεύτερη έκδοση τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Τον Δεκέμβριο του 2023 τα «Άλογα…» βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών ως μία από τις καλύτερες εκδομένες συλλογές της τελευταίας τριετίας (Βραβείο «Αικατερίνης Σταθοπούλου» της Β΄ Τάξης, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών)

Η Μαρία Σφήκα ζει από το 2003 μόνιμα στη  Ναύπακτο όπου υπηρετεί ως καθηγήτρια αγγλικών (1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου)

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση