Ανακοίνωση του Δήμου Δομοκού για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 12:45 Ανακοίνωση του Δήμου Δομοκού για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων…

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31 Οκτωβρίου), ο Δήμος Δομοκού υπενθυμίζει στους δημότες του ότι, σύμφωνα με το νόμο, «Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, καθώς και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ισχύουν και εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως χρηματικά πρόστιμα, ποινικές διώξεις κλπ.

Οι δημότες υποχρεούνται επίσης να κόβουν και να απομακρύνουν με δική τους ευθύνη και δαπάνη όλα τα κλαδιά δένδρων ιδιοκτησίας τους, τα οποία προεξέχουν σε δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος μπορεί να προβεί στην κοπή και απομάκρυνσή τους, καταλογίζοντας τη δαπάνη στον ιδιοκτήτη και επιβάλλοντας επί πλέον αυστηρά πρόστιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πετάμε στους κάδους απορριμμάτων μπάζα ή κομμένα κλαδιά, ενέργεια, η οποία θα επιφέρει κυρώσεις, επίσης.

Εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Σύμφωνα με την αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/28909/848/15-03-2024 (ΑΔΑ: ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ) ερμηνευτική εγκύκλιο για τα οικόπεδα ή γήπεδα, στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και βρίσκονται:

· μέσα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις,

· εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της παραπάνω περίπτωσης,

· μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις,

· εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της παραπάνω περίπτωσης,

· μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών

είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31η /03/2024.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 30/4/2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας. Αδόμητα ακίνητα, καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπια, τα οποία διέπονται από την 9 η Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1923/Β’/2021), εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των παραπάνω περιπτώσεων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση