ΟΧΙ στην υγειονομική και τοξική "βόμβα", λένε οι κάτοικοι της Τανάγρας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 10:08 ΟΧΙ στην υγειονομική και τοξική "βόμβα", λένε οι κάτοικοι της Τανάγρας

Στα κάγκελα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Τανάγρας για την εγκατάσταση ταφής τοξικών αποβλήτων.

Την πρώτη δυναμική κινητοποίηση έκαναν οι κάτοικοι του Δήμου Τανάγρας για την αποτροπή της ολοκλήρωσης κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) που κατασκευάζεται στη θέση Κεραμιδέζα Τανάγρας και πάνω στην υδρολογική λεκάνη του Ασωπού ποταμού.

Περισσότεροι από 3.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από την γιγαντιαία εγκατάσταση όπου θα θαφτούν αιώνια τοξικά και βαριά βιομηχανικά απόβλητα μεταξύ αυτών και χιλιάδες τόνοι αλατώδεις σκωρίας που θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα υλικά για το περιβάλλον.

Και όλα αυτά σε μία περιοχή που έχει επιβαρυνθεί από την ύπαρξη μεγάλων βιομηχανιών, το στρατιωτικό αεροδρόμιο αλλά και εγκαταστάσεις που φιλοξενούν πυρομαχικά και άλλες εύφλεκτες ύλες. Ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ νομικοί που χειρίζονται την υπόθεση προανήγγειλαν μπαράζ προσφυγών κατά της νομιμότητας του έργου, ενώ παράλληλα η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr πρόκειται για την κατασκευή της μοναδικής εγκατάστασης σε όλη τη χώρα που θα συγκεντρώνει καθημερινά τόνους επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλικών που θα ταφούν «αιώνια» πλάι στον Ασωπό ποταμό. Όπως μάλιστα ειπώθηκε από τους ομιλούντες σταδιακά η περιοχή θα συγκεντρώσει βιομηχανικά απόβλητα και τοξικά και από άλλες χώρες των Βαλκανίων, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερες από 100 πηγές και πηγάδια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Με πανό, συνθήματα, μαύρες σημαίες και αγροτικά μηχανήματα πολίτες κάθε ηλικίας από τους Δήμους Τανάγρας, Ωρωπού, Χαλκίδας και Θήβας απαίτησαν να σταματήσουν άμεσα τα έργα στην τεράστια εγκατάσταση που ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της κοιλάδας του Ασωπού μέχρι και τον Ευβοϊκό κόλπο. Ξεκαθάρισαν πως εντός των ημερών θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με νόμιμο αγώνα σε όλα τα επίπεδα και προς κάθε κατεύθυνση.

Άπαντες συντάχθηκαν με την ομόφωνη απόφαση και το ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Τανάγρας για να σταματήσουν τα έργα στον ΧΥΤΒΑ, ενώ έμπειροι νομικοί ενημέρωσαν για την πορεία των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο Τανάγρας ενόψει και της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε σύνδεση του ΧΥΤΒΑ Τανάγρας με το δυστύχημα στα Τέμπη: «Έχουμε μακρά ιστορία από τότε που δώσαμε τους πρώτους αγώνες για τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού ποταμού για να σταματήσουν να ρυπαίνουν το υπέδαφος με καρκινογόνα λήμματα και βαρέα μέταλλα και να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές σας. Όταν το 2008 κάναμε αυτή τη φοβερή δίκη της Ρίτας Καραβασίλη που την μετατρέψαμε σε δίκη κατά των βιομηχανικών που ρύπαιναν κανείς δεν πίστευε πως θα γίνει κεκτημένο δικαίωμα να μην τίθεται σε διακύβευση η ζωή και η υγεία σας από ανεύθυνες, ανάλγητες, ασύδοτες, αδίστακτες και αμετανόητες εξουσίες. Βλέπετε αυτές τις ημέρες πως αυτές οι εξουσίες δεν έχουν διστάσει να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές, να αφήσουν να σκοτωθούν άνθρωποι στα Τέμπη. Αφήνουν κόσμο στα τρένα ενώ γνώριζαν πως ήταν θέμα χρόνου το επόμενο δυστύχημα. Η διακύβευση της δική σας ζωής και υγείας είναι κάτι ανάλογο αλλά όχι τόσο ορατό. Σας θέτουν σε κίνδυνο γνωρίζοντας πως απαγορεύεται να ρυπαίνεται το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας, ότι απαγορεύονται οι εγκαταστάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων. Σας θέλουν θύματα τους. Και νομικά και κινηματικά και με τη φυσική μου παρουσία θα είμαι δίπλα σας για να αποτραπεί μία ακραία ρυπαντική εγκατάσταση.

Ο νομικός Τρύφων Κόλλιας είπε: «Έχει πολύ σοβαρά προβλήματα νομιμότητα του έργου. Την Δευτέρα θα προσβάλλουμε και την οικοδομική άδεια και αυτού του Κελιού που σκάβουν για να θάψουν τα τοξικά. Είναι αλήθεια πως το έργο έχει πάρει ορισμένες αδειοδοτήσεις. Η ΠΕΧΟΠ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε πως η γη εδώ δεν είναι γεωργική και μία άλλη πρόσφατα γνωμοδότηση, αυτή του συμβουλίου αρχιτεκτονικής εντάσσεται αναφέρει πως το έργο αρμονικά στο τοπίο της περιοχής. Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Θηβαίων έχει δώσει οικοδομικές άδειες για το έργο αυτό και έχει δώσει και άλλες μικρότερες άδειες όπως αυτή του συγκοινωνιακού κόμβου. Άρα έχουν παρθεί μικρότερες άδειες από πολλούς παράγοντες της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Εφόσον σήμερα εδώ όλοι είναι ειλικρινείς θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι αυτοί που θα γνωμοδοτήσουν. Δε μιλάμε για ένα απλό έργο. Εδώ αλλάζει όλη η περιοχή. Ο χωροταξικός σχεδιασμός απαγορεύει τη χωροθέτηση εδώ γι αυτό έχει προσβληθεί. Την Δευτέρα καταθέτουμε αίτηση ακύρωσης και ταυτόχρονα αίτηση αναστολής. Ο νόμος λέει πως όταν σε ένα ακίνητο εκτός σχεδίου κατατεθεί αίτηση ακύρωσης ταυτόχρονα θα σταματήσουν οι εργασίες. Ελπίζω πως αυτό θα γίνει σεβαστό. Αυτό επιδιώκουμε. Η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή του ΚΥΤΑΣ, δηλαδή, του Κελιού Υγειονομικής Ταφής Αλατώδους Σκωρίας το έχει αδειοδοτήσει σε άλλη θέση. Έκαναν την αίτηση τροποποίησης και δήλωσαν πως θέλουν να την κάνουν εδώ αλλά δεν έχει εγκριθεί. Παρόλα αυτά την οικοδομική άδεια τη ζήτησαν στη νέα θέση και πήραν την οικοδομική άδεια και κάνουν εργασίες χωρίς ενώ δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εδώ υπάρχουν καραμπινάτες παραβάσεις της νομιμότητας. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως εδώ δε δίνεται μόνο μάχη σε κάτι που πολιτικά είναι προαποφασισμένο αλλά σε κάτι που είναι παράνομο. Αυτό είναι το πιο βασικό. Ο ίδιος επενδυτής που παράγει τα απόβλητα είναι αυτός που υποτίθεται πως θα τα διαχειρίζεται σωστά. Ετοιμάζονται να θάψουν εδώ 59.000 κ.μ. αλατώδη σκωρία».

«Πιο δυναμικές κινητοποιήσεις»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος αναφέρθηκε στους κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του Ασωπού ποταμού και του Ευβοϊκού με απρόβλεπτες συνέπειες και κάλεσε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δυναμική ήταν η παρουσία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Ωρωπού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την έναρξη δυναμικού αγώνα ώστε να ματαιωθεί η κατασκευή του ΧΥΤΒΑ που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Αττικοβοιωτία και τον Ευβοϊκό. Ξεκαθάρισε πως οι μοναδικοί αγώνες που χάνονται είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις της δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και του δημάρχου Θηβαίων Γιώργου Αναστασίου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, Γιώτα Πούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, Αντώνης Τουλουμάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης, της ΟΓΕ Τανάγρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γιώργος Παναγόπουλος, Σύλλογοι, Φορείς και πολλοί κάτοικοι.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση