Συνάντηση του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας - Ευρυτανίας με τον Περιφερειάρχη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 15:17 Συνάντηση του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας - Ευρυτανίας με τον Περιφερειάρχη

Τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα στήριξης του γεωπονικού κλάδου και των Υπηρεσιών που άπτονται του γεωτεχνικού αντικειμένου.

Το δελτίο τύπου:

Την Τρίτη 16 Απριλίου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη στην Έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Δ.Σ του Γεωπονικού Συλλόγου, κυρίου Βαγγέλη Μόσχου με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κύριο Φάνη Σπανό. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ, η κυρία Σοφία Μπλέτσα και ο κύριος Αλέκος Σαΐτης.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν εκ μέρους του Γεωπονικού Συλλόγου συγκεκριμένα ζητήματα στήριξης του γεωπονικού κλάδου και των Υπηρεσιών που άπτονται του γεωτεχνικού αντικειμένου. Εν συνεχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε θέματα με προοπτική τοπικής ανάπτυξης έχοντας στο επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα. Επιπλέον, τέθηκαν υπόψη του κυρίου Περιφερειάρχη συγκεκριμένα θέματα προς στήριξη του αγροτικού τομέα και του αγροτικού κόσμου της περιοχής εξ' αιτίας των συνεπειών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel, Elias) και της ευλογιάς των προβάτων.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του Γεωπονικού Συλλόγου τέθηκαν προς τον κύριο Περιφερειάρχη τα παρακάτω θέματα:

2. Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Στήριξη της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης και του παραγωγικού κόσμου – Ανάγκη Ανασυγκρότησης του παραγωγικού προτύπου της περιοχής, προτείνοντας :

α) την Επικαιροποιήση του Καλλιεργητικού Πλάνου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

β) την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Κατάρτισης Ιδρυματικού Τύπου στη Λαμία με αναφορά στους τομείς των γεωτεχνικών επιστημών, για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και της τοπικής οικονομίας.

γ) την  Κατασκευή αρδευτικών – αντιπλημμυρικών έργων προς αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για αρδευτικούς σκοπούς,

Επίσης, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του παραγωγικού προτύπου της περιοχής απαιτείται η ικανοποίηση συγκεκριμένων και αναγκαίων παρεμβάσεων, όπως

δ) την ενθάρρυνση και στήριξη συνεργατικών σχημάτων,

ε) Επίσπευση της υιοθέτησης των μεθόδων της ψηφιοποιημένης/ευφυούς γεωργίας

στ) Συνέχιση και ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της αγροδιατροφής

ζ) Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής και διασύνδεση με τον τομέα της Αγροδιατροφής (π.χ ιαματικές πηγές)

3. Θέματα του Αγροδιατροφικού Τομέα και όπως αυτά επηρεάζονται από την εφαρμογή Ευρωπαϊκών πολιτικών (Πράσινη Συμφωνία – Green Deal, Κοινή Αγροτική Πολιτική),

α)Δημογραφικό και

β)Αποκατάσταση της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας ως «θύμα» της στατιστικής στρέβλωσης.

5. Με σκοπό την στήριξη  του πληγέντος παραγωγικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα της περιοχής προς αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel και Elias) και λαμβάνοντας πλέον υπόψη το πλήγμα στην κτηνοτροφία λόγω της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, καθώς και του παλαιότερου πλήγματος από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ιανός» (2020), ο Γεωπονικός Σύλλογος πρότεινε και επανέλαβε προς τον κύριο Περιφερειάρχη το αίτημα περί της

«Υπαγωγής με ολοκληρωτικό τρόπο του συνόλου των πληγεισών περιοχών της Π.Ε Φθιώτιδας από τη θεομηνία και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 όπως αυτές προκύπτουν και αλληλοσυμπληρώνονται από τις σχετικές Αποφάσεις της Πολιτείας, εντός όλων των ευεργετικών Πολιτειακών Διατάξεων στις οποίες έχουν υπαχθεί έως τώρα οι αντίστοιχες περιοχές αναφορικά με το ίδιο αίτιο».

Ως επιστημονικός Φορέας εκδηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνδράμουμε με τις δυνάμεις μας, όπου και όπως απαιτηθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση