Μέχρι που θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 08:10 Μέχρι που θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στη Φθιώτιδα

Το επερχόμενο κύμα καύσωνα, θα είναι όντως ισχυρό και με 3ήμερη διάρκεια, με τη Φθιώτιδα να φλερτάρει με τους 44 βαθμούς - Προσοχή μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω ανέμων!

Το πόσο ψηλά θα φτάσει ο υδράργυρος εξαρτάται από το τι άνεμος θα επικρατήσει σε κάθε περιοχή. Όπου θα κυριαρχήσει ο ΒΔ άνεμος η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43-44 βαθμούς, ενώ στις περιοχές όπου θα κερδίσει η θαλάσσια αύρα από τον Μαλιακό θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη (η Λαμία βρίσκεται μάλλον στο μεταίχμιο με πιθανότερη μέγιστη τους 42 βαθμούς!).

Πολύ σημαντικό θα είναι να τονιστεί, ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο καύσωνας αυτός (με εξαίρεση τη βόρεια Ελλάδα) θα τερματιστεί με ισχυρούς ανέμους και όχι με βροχές....έτσι στη Φθιώτιδα από το βράδυ της Κυριακής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι 4-5 μποφόρ και λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών είναι πάρα πολύ εύκολο να εκδηλωθούν φωτιές με το παραμικρό (εξαιτίας των ΒΔ ανέμων στο πέρας του καύσωνα κάηκε η Πάρνηθα το 2007). 

Δείτε πιο αναλυτικά τι αναφέρει για τις συνθήκες των επόμενων ημερών ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας:

Ισχυρός καύσωνας διάρκειας 3 ημερών θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Παρασκευή έως και την Κυριακή με την μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να φτάνει κατά τόπους τους 43-44 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα τους 38-39. Ο καύσωνας θα ξεκινήσει από αύριο Παρασκευή και θα ενταθεί το Σαββατοκύριακο. 

Για τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, ισχύει ότι όσο περισσότερο είναι το αστικό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερες θα είναι αυτές. Στις μεγαλουπόλεις και ειδικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, τη νύχτα και νωρίς το πρωί ο υδράργυρος δύσκολα θα πέσει κάτω από τους 29-30 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ελάχιστες θα κυμαίνονται μεταξύ 25-27 βαθμών.

Υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με την επικράτηση ισχυρών ΒΔ ανέμων και την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας οι ΒΔ άνεμοι στο Β-ΒΔ Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 8-9 μποφόρ (κυρίως στον Θερμαϊκό κόλπο και την ευρύτερη περιοχή των Σποράδων). Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει σε ολόκληρη τη χώρα κατά 8-10 βαθμούς.

Όσον αφορά στη Φθιώτιδα, η μέγιστη θερμοκρασία στη διάρκεια του τριημέρου (Παρασκευή-Κυριακή) αναμένεται να φτάσει τους 42-43 βαθμούς και πιθανόν στα δυτικά τμήματα του νομού τοπικά και τους 44. Να σημειωθεί, ότι το πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία θα εξαρτηθεί από την ακριβή διεύθυνση των ανέμων (στις περιοχές που θα πνέει ΒΔ άνεμος η μέγιστη θα φτάσει τους 43-44 βαθμούς, ενώ στις περιοχές όπου θα επικρατήσει η θαλάσσια αύρα από τον Μαλιακό η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη). Στα παραθαλάσσια τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς.

Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και η μέγιστη τιμή της δε θα ξεπεράσει τους 33-34 βαθμούς συνοδεία ΒΔ ανέμων 4-5 μποφόρ.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες και μέτρα γα τον καύσωνα

Προσαρμοσμένη αναζήτηση