Τι είναι το φτέρνισμα; Ποιοι λόγοι το προκαλούν;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 09:57 Τι είναι το φτέρνισμα; Ποιοι λόγοι το προκαλούν;

To φτέρνισμα είναι ο τρόπος του σώματός να αφαιρέσει όσα το ενοχλούν από τη μύτη ή το λαιμό. Το φτέρνισμα είναι μια ισχυρή, ακούσια αποβολή αέρα. Συμβαίνει συχνά, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. 

Παρόλο που το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό, δε σχετίζεται συνήθως με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τι προκαλεί το φτέρνισμα;

Μέρος της δουλειάς της μύτης είναι να καθαρίζει τον αέρα που αναπνέουμε, φροντίζοντας να είναι απαλλαγμένος από σκόνη και βακτήρια. Τις περισσότερες φορές, η μύτη παγιδεύει τους ρύπους και τα βακτηρίδια στη βλέννα. Στη συνέχεια, το στομάχι χωνεύει τη βλέννα, η οποία εξουδετερώνει τυχόν επιβλαβείς εισβολείς.

Μερικές φορές, ωστόσο, βρωμιά και σκόνη μπορεί να εισέλθουν στη μύτη και να ερεθίσουν τους ευαίσθητους βλεννογόνους μέσα στη μύτη και το λαιμό. Όταν αυτές οι μεμβράνες ερεθίζονται, τότε φτερνιζόμαστε.

Λόγοι που προκαλούν φτέρνισμα

Αλλεργιογόνα

Ιοί, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη

Παράγοντες που ερεθίζουν τη μύτη

Εισπνοή κορτικοστεροειδών μέσω ρινικού εκνεφώματος

Σύνδρομο στέρησης

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια εξαιρετικά κοινή κατάσταση που προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού σε ξένους οργανισμούς. Υπό κανονικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από επιβλαβείς εισβολείς, όπως βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Όταν έχουμε αλλεργία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα,  αναγνωρίζει αβλαβείς, συνήθως, οργανισμούς ως απειλές. Οι αλλεργίες μας κάνουν να φτερνιζόμαστε για να αποβάλλουμε αυτούς τους οργανισμούς.

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσουν φτέρνισμα. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊό.

Λιγότερο συχνές αιτίες

Άλλες, λιγότερο κοινές αιτίες του φτερνίσματος είναι:

Τραύμα στη μύτη

Σύνδρομα στέρησης από ορισμένα φάρμακα, όπως τα οπιοειδή

Παράγοντες που ερεθιζουν το ρινικό βλενογόννο, όπως η σκόνη και το πιπέρι

Εισπνοή κρύου αέρα

Τα ρινικά σπρέι που έχουν κορτικοστεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή στις ρινικές διόδους και ελαττώνουν τη συχνότητα του φτερνίσματος. Οι άνθρωποι με αλλεργίες χρησιμοποιούν συχνά αυτά τα σπρέι. Τα μη κορτιζονούχα σπρέι μπορεί να περιορίσουν το φτέρνισμα.

Πηγή: healthline.com

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση