Ήπαρ: Τα τρόφιμα που το «φορτώνουν» με λίπος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 11:40 Ήπαρ: Τα τρόφιμα που το «φορτώνουν» με λίπος

Λαχταριστά και γευστικά, κατευνάζουν αμέσως την όρεξη, θεωρούνται όμως ένοχα για την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη, την πρόσληψη βάρους και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Δείτε ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Έναν ακόμα αρνητικό αντίκτυπο του γρήγορου φαγητού αναδεικνύει νεότερη μελέτη, δίνοντας ένα καλό κίνητρο για να στραφούμε σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας παρατήρησαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη που καταναλώνουν το 20% ή και περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους από γεύματα fast food έχουν σοβαρά αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου fast food. Στο γενικό πληθυσμό, παρατηρήθηκαν μέτριες αυξήσεις του λίπους, όταν το ένα πέμπτο ή και περισσότερο περιεχόμενο της διατροφής τους αποτελούνταν από το πρόχειρο φαγητό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει πόσο επικίνδυνο είναι το πρόχειρο φαγητό για τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και του διαβήτη και η παρούσα μελέτη είναι μια από τις πρώτες που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις του και στην υγεία του ήπατος.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση