Γάμος και συμβίωση κρατούν χαμηλά το σάκχαρο - Τι δείχνει νέα έρευνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 12:45 Γάμος και συμβίωση κρατούν χαμηλά το σάκχαρο - Τι δείχνει νέα έρευνα

Χωρισμός και διαζύγιο αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Την ευεργετική επίδραση του γάμου και της συμβίωσης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτυπώνει νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρ. Κάθριν Φορντ των πανεπιστημίων Λουξεμβούργου και Carleton στην Οτάβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για διαβητικές έρευνες «BMJ Open Diabetes Research & Care», ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για 3.335 άτομα ηλικίας 50 έως 89 ετών χωρίς διάγνωση διαβήτη στην αρχή της μελέτης.  

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο γάμος και γενικότερα η συμβίωση του ζευγαριού μειώνει την πιθανότητα αύξησης του σακχάρου, ενώ ένας χωρισμός ή η απώλεια του συντρόφου εξαιτίας θανάτου αυξάνει την πιθανότητα για προδιαβήτη ή διαβήτη. Η ποιότητα της σχέσης δεν φάνηκε να παίζει τόσο ρόλο, όσο το να υπάρχει μια μόνιμη έγγαμη/συντροφική σχέση. 

Τα επίπεδα σακχάρου των συμμετεχόντων μετριούνταν κατά περιόδους, ενώ παράλληλα αξιολογούνταν η οικογενειακή κατάστασή τους, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το εισόδημα, η εργασία, το κάπνισμα, η σωματική άσκηση, η κατάθλιψη και το βάρος.

Διαβάστε εδώ την επιστημονική δημοσίευση 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση