Υπέρταση: Η νόσος – σιωπηλός δολοφόνος των Ελλήνων – Πάνω από 1 στους 3 οι πάσχοντες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 12:56 Υπέρταση: Η νόσος – σιωπηλός δολοφόνος των Ελλήνων – Πάνω από 1 στους 3 οι πάσχοντες

Το 2006 ο επιπολασμός της υπέρτασης στην Ελλάδα ήταν 31,1% και ειδικότερα 33,6% στους άνδρες και 28,4% στις γυναίκες, ενώ το 2021 ανήλθε συνολικά σε 39,6% (42,7% στους άνδρες και 36,5% στις γυναίκες)

«Σιωπηλός δολοφόνος» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η υπέρταση, με τη χώρα μας να καταγράφει ανησυχητικά ποσοστά και μια συνεχή αύξηση του επιπολασμού όσο περνούν τα χρόνια. Ο επιπολασμός της υπέρτασης ήταν 31,1% το 2006, ενώ το 2021 ανέβηκε στο 39,6%.

Τους παραπάνω αριθμούς παρουσίασαν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού τριημέρου που διοργάνωσε ο ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα για δημοσιογράφους απο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης, που πραγματοποιήθηκε το 2021, το ποσοστό υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης) στους άνδρες ήταν μεγαλύτερο συγκριτικά με τις γυναίκες – 42,7% έναντι 36,5%. Εξ αυτών, το 31,8% δεν είχε γνώση ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, το 2,7% είχε γνώση αλλά παρέμενε χωρίς θεραπεία, ενώ το 35% ακολουθούσε θεραπεία, χωρίς, όμως, να έχει καταφέρει να ελέγξει τη νόσο.

 

Διαφορετικά δεδομένα, από μελέτη του 2023 με την οποία διερευνήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου υπέρτασης στη χώρα μας, δείχνουν ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης αλατιού ανέρχεται σε 9,54 γρ/ ημέρα. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια κατανάλωση σε σχέση με αυτή που προτείνει ο ΠΟΥ (5 γρ/ημέρα).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση