Τελικά πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Τι απαντούν οι ειδικοί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 13:07 Τελικά πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Τι απαντούν οι ειδικοί

«Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών σας, πόσο ιδρώνετε και πόσο λερώνεστε».

Το μήνυμα από τους διάσημους γιατρούς και τους λάτρεις της υγιεινής είναι σαφές: Είναι ωραίο να είσαι καθαρός. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από συζητήσεις σχετικά με την κουλτούρα του μπάνιου. Ένα παράδειγμα είναι το trend «everything shower», όπου πολλοί μοιράζονται την τρίωρη ρουτίνα του ντους τους.

Οι ειδικοί, πάντως, λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να αφιερώνετε τόσο πολύ χρόνο. «Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για το πλύσιμο του δέρματος και των μαλλιών», δήλωσε η δερματολόγος Joyce Park από το Σιάτλ στους New York Times.

Το 2021, ερευνητές του Harvard Health διαπίστωσαν ότι το 66% των Αμερικανών κάνουν ντους κάθε μέρα – περισσότερο από όσο χρειάζεται για κάποιους.

«Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών σας, πόσο ιδρώνετε και πόσο λερώνεστε», δήλωσε η Park.

Ειδικότερα, όσοι έχουν πιο ξηρό δέρμα ή υποφέρουν από παθήσεις όπως το έκζεμα θα ωφελούνταν από μικρότερα και λιγότερο συχνά ντους, καθώς το σαπούνι και το νερό μπορούν να αποδυναμώσουν τις άμυνες του δέρματος.

«Δεν συνιστώ παρατεταμένο μπάνιο ή καθημερινά ντους», δήλωσε στο παρελθόν στη New York Post η Dr. Julie Russak, δερματολόγος ιδιωτικού ιατρείου στο Μανχάταν. Τα καυτά ντους και τα σαπούνια «πραγματικά αφαιρούν και καταστρέφουν το μικροβίωμα του δέρματος», το οποίο παίζει ρόλο στην προστασία του δέρματος και είναι «επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική υγεία του σώματος».

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι όσοι κατά τα άλλα αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν ντους καθημερινά – μετά τη δουλειά ή την προπόνηση – θα πρέπει να επικεντρωθούν «μόνο στις περιοχές που έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ιδρώτα», δήλωσε η Russak.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για δερματικά προβλήματα.

Η Dr. Justine Hextall, δερματολόγος-σύμβουλος της μάρκας περιποίησης La Roche Posay, προειδοποίησε ότι μια σφιχτή, ξηρή επιδερμίδα μπορεί να είναι σημάδι κατεστραμμένου δερματικού φραγμού, σκληρού καθαριστικού ή χρήσης πολύ ζεστού νερού.

«Αν το δέρμα σας είναι ξηρό μετά το πλύσιμο του προσώπου σας, αυτό συνήθως σημαίνει ότι το καθαριστικό είναι πολύ σκληρό, απογυμνώνει το δερματικό φραγμό [το εξωτερικό στρώμα του δέρματος] και τελικά οδηγεί σε απώλεια υγρασίας», δήλωσε πρόσφατα στη Metro, εξηγώντας ότι η αίσθηση «πεντακάθαρου» μετά τον καθαρισμό θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή στο pH του δέρματος και, επομένως, κατεστραμμένο δερματικό φραγμό.

Η επίμονη ακμή, οι ρυτίδες, οι τραχιές κηλίδες, το ξηρό ή φολιδωτό δέρμα, η φαγούρα και η ευαισθησία ή το τσούξιμο κατά την εφαρμογή προϊόντων, είναι όλα σημάδια ενός κατεστραμμένου δερματικού φραγμού, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Όλα αυτά ισχύουν και για την ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών σας οργάνων, η οποία δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα απαλό καθαριστικό χωρίς άρωμα – ή «απλά χρησιμοποιήστε νερό», όπως δήλωσε στους Times ο δερματολόγος Azadeh Shirazi από τη La Jolla της Καλιφόρνια.

Πηγή: New York Times

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση