Γιατί το καλαμπόκι θεωρείται superfood – Τα 8 άγνωστα οφέλη για την υγεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 10:08 Γιατί το καλαμπόκι θεωρείται superfood – Τα 8 άγνωστα οφέλη για την υγεία

Είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι πάντα θα βρείτε στον δρόμο κάποιον που θα πουλάει ψητό καλαμπόκι. Το δημοφιλές σνακ είναι χορταστικό και υγιεινό.

Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζετε είναι ότι θεωρείται superfood είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β και C και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία, λέει η διαιτολόγος Ekta Singhwal. Επομένως, η λίστα με τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία δεν πρέπει να σας εκπλήσσει.

Τα 8 άγνωστα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία

  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος
  • Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  • Προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό
  • Βελτιώνει την υγεία των ματιών
  • Βοηθά στη διαχείριση βάρους
  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος
  • Στηρίζει το ανοσοποιητικό
  • Μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι φυτικές ίνες στο καλαμπόκι βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό

Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο καλαμπόκι παρέχουν μια γρήγορη ενίσχυση της ενέργειας του οργανισμού. Έτσι, αυτό καθιστά το καλαμπόκι την καταλληλότερη επιλογή για δραστήρια άτομα με γεμάτο πρόγραμμα.

Βελτιώνει την υγεία των ματιών

Το καλαμπόκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υποστήριξη της υγείας των ματιών. Λόγω αυτών των αντιοξειδωτικών, ο κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μειωθεί.

Βοηθά στη διαχείριση βάρους

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο καλαμπόκι προάγει την αίσθηση πληρότητας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να σας κρατήσει χορτασμένους για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό βοηθά στη διαχείριση του βάρους μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Με δεδομένο ότι το καλαμπόκι είναι πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών, βοηθά να έχουμε υγιές δέρμα. Προλαμβάνει πιθανά σημάδια γήρανσης.

Στηρίζει το ανοσοποιητικό

Βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, στο καλαμπόκι παίζουν ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι ο οργανισμός σας μπορεί να έχει ισχυρή άμυνα απέναντι στις ασθένειες.

Μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας

Το καλαμπόκι περιέχει σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε καλαμπόκι

Είτε πρόκειται για ψητό είτε για καλαμπόκι στον ατμό, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταναλώσετε. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου πριν φάτε καλαμπόκι.

Αποφύγετε το επεξεργασμένο καλαμπόκι

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να καταναλώσετε το καλαμπόκι όταν είναι συσκευασμένο. Ωστόσο είναι πιο υγιεινό να προτιμάτε ολόκληρους κόκκους καλαμποκιού αντί για επεξεργασμένα προϊόντα καλαμποκιού.

Επιλέξτε τον σωστό τρόπο μαγειρέματος

Μπορείτε να μαγειρέψετε το καλαμπόκι στον ατμό, να το ψήσετε ή να το βράσετε. Όπως και να το μαγειρέψετε θα είναι νόστιμο. Απλώς μην τηγανίζετε το καλαμπόκι γιατί θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά του

Υγιεινά καρυκεύματα

Όταν αγοράζετε ψητό καλαμπόκι από τον δρόμο θα πρέπει να προσέχετε. Το υπερβολικό βούτυρο και το αλάτι δεν κάνουν καλό στο βάρος και την καρδιά σας. Δοκιμάστε εναλλακτικά να το συνοδεύσετε με βότανα και μπαχαρικά.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση καλαμποκιού;

Θα πρέπει να απολαμβάνετε το καλαμπόκι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και να τρώτε με μέτρο, προτείνει η διαιτολόγος Ekta Singhwal. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τις ατομικές διατροφικές ανάγκες και τις συνθήκες υγείας σας. Εάν τρώτε πολύ καλαμπόκι, μπορεί να εμφανίσετε κάποιες παρενέργειες.

Αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Δεδομένου ότι το καλαμπόκι έχει καλή ποσότητα αμύλου, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να τρώνε λιγότερο καλαμπόκι.

Φούσκωμα

Οι φυτικές ίνες είναι καλές για την υγεία του εντέρου σας, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια. Μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα επειδή το σώμα σας δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει πλήρως τις φυτικές ίνες.

Υπερβολικές θερμίδες

Η υπερβολική κατανάλωση καλαμποκιού μπορεί να συμβάλλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Οι υπερβολικές θερμίδες σημαίνει ότι θα γίνει δύσκολη η ζωή όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Αλλεργία

Μπορεί να υπάρχει μια σπάνια περίπτωση αλλεργίας στο καλαμπόκι, λέει ο Singhwal. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως κόκκινα και κνησμώδη εξογκώματα στο δέρμα, έμετο, διάρροια ή καταρροή.

Να θυμάστε

Αν σας αρέσει να τρώτε καλαμπόκι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μην αισθάνεστε ένοχοι για αυτό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καλαμποκιού.

Πηγή: FOXreport.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση