Αυτές είναι οι χειρότερες συνήθειες για την όρασή σου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 16:01 Αυτές είναι οι χειρότερες συνήθειες για την όρασή σου

Κάπου εδώ, είναι καλό να γνωρίζεις ότι συγκεκριμένες συνήθειες δεν είναι και απόλυτοι σύμμαχοι για την όρασή σου

Ας μη λέμε ψέματα. Οι καθημερινές συνήθειες μας πολλές φορές δεν κάνουν και πολύ καλό στα μάτια μας. Γι αυτό και η απαραίτητη οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο, είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους επαγγελματίες υγείας. Ο έλεγχος των ματιών σου κάθε χρόνο είναι κρίσιμος, καθώς όχι μόνο παρακολουθείς τυχόν αλλαγές στην όρασή σου, αλλά εντοπίζεις οτιδήποτε πιο σοβαρό, όπως καταρράκτη, γλαύκωμα ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Κάπου εδώ, είναι καλό να γνωρίζεις ότι συγκεκριμένες συνήθειες δεν είναι και απόλυτοι σύμμαχοι για την όρασή σου. Ποιες είναι, όμως, αυτές;

Το να περνάς πολύ χρόνο στην οθόνη

Είτε πρόκειται για το smartphone, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σου, το να περνάς μπροστά από μια οθόνη για πολλή ώρα μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τα μάτια σου. Η συνεχής εστίαση σε οποιαδήποτε οθόνη για δύο ώρες είναι αρκετή για να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, οδηγώντας σε παθήσεις όπως η ξηροφθαλμία και καταστρέφοντας τις συνήθειες του ύπνου σου.

Το να μη φοράς γυαλιά ηλίου

Η έκθεση στον ήλιο, χωρίς την απαραίτητη προστασία – εκτός του αντηλιακού, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στα μάτια σου. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν τους επιφανειακούς ιστούς του ματιού, τον κερατοειδή και τον φακό, γεγονός που μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε καταρράκτη ή άλλες παθήσεις.

Το να τρίβεις συνέχεια τα μάτια σου

Ενώ όλοι τρίβουμε τα μάτια μας κατά καιρούς χωρίς να ανησυχούμε για αρνητικές συνέπειες, αν συνηθίζεις να το κάνεις επιθετικά, μπορεί να καταστραφεί ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού, προκαλώντας του λέπτυνση και διόγκωση. Μια καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιείς μερικές οφθαλμικές σταγόνες.

Η κακή διατροφή

Πιθανότατα έχεις ακούσει εδώ και καιρό ότι τα καρότα κάνουν καλό στην όρασή σου. Αν και το συγκεκριμένο λαχανικό συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας των ματιών, υπάρχουν και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μάτι σου, όπως η λουτεΐνη, οι βιταμίνες C και Ε, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Η μεσογειακή διατροφή είναι εξαιρετική για τη συνολική υγεία των ματιών.

Το κάπνισμα

Πλέον, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει κακό και επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας σου, συμπεριλαμβανομένης της όρασής σου. Ο καπνός μπορεί να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το μάτι, οδηγώντας ενδεχομένως σε βλάβη της όρασης. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης AMD, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πηγή: jenny.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση