Οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο; Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Μαΐου 2024 11:27 Οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο; Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ενώ οι γυναίκες είναι πιο συχνό να υποφέρουν από αϋπνία και να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

Οι γυναίκες και οι άνδρες κοιμούνται με διαφορετικό τρόπο, επομένως οι διαταραχές του ύπνου τους δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αναφέρει μια νέα έρευνα που διερευνά τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου όσον αφορά τον ύπνο.

Αυτά είναι μεταξύ των ευρημάτων μιας ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews.

Οι ερευνητές προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι γυναίκες έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία, κάτι που οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης στις γυναίκες. Όμως η νέα έρευνα δίνει μια καλύτερη εικόνα.

Η ανασκόπηση ενίσχυσε για παράδειγμα μια σειρά από διαφορές ύπνου μεταξύ των δύο φύλων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κιρκάδιων ρυθμών. Για παράδειγμα, οι άντρες τείνουν να παράγουν μελατονίνη αργότερα το βράδυ, που σημαίνει ότι προτιμούν να μένουν ξύπνιοι και να κοιμούνται αργότερα σε σχέση με τις γυναίκες.

Ωστόσο, οι γυναίκες υπερέχουν σε σχέση με τους άνδρες σε ορισμένους τομείς. Οι γυναίκες κοιμούνται βαθιά περισσότερη ώρα και μπαίνουν στον ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) νωρίτερα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι νέοι γονείς συγκαταλέγονταν επίσης σε όσους είχαν διαταραγμένο και κακής ποιότητας ύπνο.

Ο Δρ Eric Sklar, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Inova Sleep Disorders στη βόρεια Βιρτζίνια, είπε ότι εξεπλάγη από τα ευρήματα της ανασκόπησης. "Υπάρχει υψηλή συσχέτιση με τις υποκείμενες ψυχιατρικές διαταραχές και την αϋπνία", εξήγησε. "Μερικοί από τους υποκείμενους κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες για άνδρες και γυναίκες μπορεί να είναι διαφορετικοί".

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση