• Εκτύπωση

Την Κυριακή το 40ήμερο Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Ξάνθη


Συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από τότε που ο Ανδρέας Ξάνθης "έφυγε" από κοντά μας.

Η οικογένεια γνωστοποιεί ότι την ερχόμενη Κυριακή 31 Αυγούστου και ώρα 10.30, στον Ιερό ναό της Παναγίας Δέσποινας στη Λαμία, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του Ανδρέα Ξάνθη για όσους θέλουν να παρευρεθούν.

Ακολουθεί κείμενο του Πολιτικού Μηχανικού Δ. Πενταγιώτη στη Μνήμη του Ανδρέα Ξάνθη.

Η τέλεση του μνημοσύνου του Ανδρέα Ξάνθη την προσεχή Κυριακή, την τελευταία μέρα του φετεινού θερμού μήνα Αυγούστου, έρχεται να αναθερμάνει και τη δική μας μνήμη για τον φίλο και συνάδελφο που χάθηκε, αφήνοντας φτωχότερο τον τεχνικό κόσμο της Λαμίας αλλά και την ίδια την πόλη μας στο σύνολό της.

Χωρίς αμφιβολία ο Ανδρέας Ξάνθης υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της πόλης μας, όχι μόνο ως τεχνικός επιστήμονας αλλά και ως άνθρωπος με μεγάλη προσφορά τόσο στην κοινότητα των μηχανικών όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως καθώς ανήκοντας στην προηγούμενη γενιά των μηχανικών-αποδεκατισμένη σήμερα-γνώρισα τον Ανδρέα Ξάνθη από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στη Λαμία για να ξεκινήσει μια αξιοζήλευτη επαγγελματική σταδιοδρομία, όταν τότε, για ένα χρονικό διάστημα εθήτευσε στο γραφείο μου ως συνεργάτης-βοηθός, πριν προσανατολιστεί στον κατασκευαστικό τομέα δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Μπόρεσα κατά συνέπεια να εκτιμήσω πρώτος απ όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, τις επιστημονικές τεχνικές ικανότητές του και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Από τότε μέχρι το τέλος του, μας συνέδεε μια αδιατάρακτη φιλιά και αλληλοεκτίμηση.

Η πρώτη φάση της κοινωνικής προσφοράς του Ανδρέα Ξάνθη, συνδέεται αναπόσπαστα με την προεδρία του στο Τμήμα Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ που τον ανέδειξε σε πραγματικό τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας με τις συνεχείς και εμπεριστατωμένες γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις του.

Ήταν ο πρώτος εκλεγμένος του ΤΕΕ/ΤΑΣ που αναδείχθηκε στις εκλογές του 1985, τις οποίες διοργάνωσε η προσωρινή διοίκηση, η διορισμένη από τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών αείμνηστο Θανάση Κουκλάρα με πρόεδρο τον επίσης αείμνηστο συνάδελφο Γιώργο Τσιλαλή και γραμματέα τον υποφαινόμενο. Ως πρόεδρος κοινής πλέον αποδοχής, ο Ανδρέας Ξάνθης για τρεις θητείες από το 1975 μέχρι 1985, ολοκλήρωσε την οργάνωση του ΤΕΕ, προχωρώντας και στην αγορά των ιδιόκτητων γραφείων του.

Άνετα θα μπορούσε να εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΣ, αλλά πλέον είχε αναλάβει από το 1983 την Αντιδημαρχία της Λαμίας με δήμαρχο τον Λάμπρο Παπαδήμα και επικεφαλής της μειοψηφίας τον υποφαινόμενο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το 1982.

Διετέλεσε αντιδήμαρχος επί τεχνικών θεμάτων του Δήμου και αυτή ήταν η δεύτερη φάση της κοινωνικής του προσφοράς, με σημαντικά αποτελέσματα όπως η επέκταση του σχεδίου πόλεως. Κατά την πρώτη αντιδημαρχιακή του θητεία, κατά την οποία συνυπήρξαμε στο ΔΣ, συνεργάστηκε μαζί μου άψογα οδηγώντας έτσι τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων για όλες του τις ενέργειες με όσους ήξερε ότι η γνώμη τους ήταν ειλικρινής και ανιδιοτελής, ήταν ένα από τα σπουδαία προτερήματα του Ξάνθη αδιαφορώντας πάντοτε για την παραταξιακή προέλευση των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόταν. Είχα την τιμή να συγκαταλέγει και μένα σ αυτούς.

Μετά το πέρας της δεύτερης αντιδημαρχίας του, επανήλθε στο ΤΕΕ και εκλέχτηκε Πρόεδρος για δύο θητείες από το 1994 έως το 2001 συνεχίζοντας και πάλι την προσφορά του από τη θέση αυτή.

Στις Νομαρχιακές εκλογές έλαβε μέρος ως υποψήφιος Νομάρχης Φθιώτιδας, τις οποίες κέρδισε ο έτερος υποψήφιος Θανάσης Χειμάρας ο οποίος, προς τιμήν του πάντοτε συνομολογεί την προσφορά του Ανδρέα Ξάνθη στις Νομαρχιακές Υποθέσεις από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αδιαφορώντας πάντοτε για τις κομματικές σκοπιμότητες. Στην ουσία ήταν ο βασικός σύμβουλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Με λίγα λόγια, ο Ανδρέας Ξάνθης έγραψε τη δική του σπουδαία ιστορία τόσο με την κατασκευαστική του δραστηριότητα όσο και με τη συνεχή προσφορά του στις κοινές μας υποθέσεις.

Προσωπικά ήμουν ευτυχής για τη φιλία μας αλλά και τη συνεργασία μας σε πολλές τεχνικές μας υποθέσεις. Η είδηση του θανάτου του, παρόλο που ήξερα ότι ήταν αναμενόμενος, ειλικρινά με συγκλόνισε.

Θα θυμάμαι πάντοτε τον εκλεχτό φίλο και συνάδελφο με τις καλύτερες αναμνήσεις.





Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB