• Εκτύπωση

Ο Φίλιππος Σοφιανός αποκλειστικά στο LR


- Τι λέει για το κοινό της Λαμίας
- Τι προτείνει για να γίνει πιο όμορφη η πόλη
- Συνεχίζονται οι παραστάσεις για τον "Ράφτη κυριών"


Λίγοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό όνομα του Φίλιππου Σοφιανού είναι Φίλιππος Ζούκας! Λιγότερο δε γνωρίζουν την αγάπη του για την μαγειρική και την επιχειρηματική του δραστηριότητα γύρω από το φαγητό, μιας και έχει περάσει και από τη θέση του ιδιοκτήτη Ιταλικού Εστιατορίου! Όλοι όμως λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι πρωταγωνιστεί αυτή τη περίοδο στη Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στο έργο Ράφτης Κυριών. Συναντήσαμε τον κο Σοφιανό και συζητήσαμε κάποια θέματα γύρω από τον ρόλο του, τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης κ.ά.

Ο Φίλιππος Σοφιανός μίλησε αποκλειστικά στον Γιώργο Παπασταμούλο  και στο LAMIAREPORT

Η συζυγική απιστία τελικά δε θα πάψει ποτέ να απασχολεί τον άνθρωπο;

Αν το 1886 το γαλλικό θέατρο και πιο συγκεκριμένα ο Ζωρζ Φευντώ, μπαίνει στη διαδικασία να γράψει τον Ράφτη Κυριών, έργο που διαπραγματεύεται τη συζυγική απιστία, και όταν το κοινό της Λαμίας εν έτη 2011, εξακολουθεί να απολαμβάνει το ίδιο έργο, σημαίνει ότι η θεματική του δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Το ζήτημα της μοιχείας, ήταν ανέκαθεν το καρύκευμα της αστικής τάξης. Υπήρχε και υπάρχει μια μόνιμη και διαρκής προσπάθεια απενοχοποίησης του, μέσω της διακωμώδησης και του εξορισμού της στο γελοίο.

 Εκείνη η εποχή στην οποία εξελίσσεται η υπόθεση του έργου πόσο γοητεύει τον Φίλλιπο Σοφιανό;

Θεωρώ πολύ «δήθεν» την εποχή εκείνη. Προτιμώ την ειλικρίνεια και την αλήθεια όσο άχαρη κι αν είναι κάθε φορά.

 Στο κοινό  πιστεύετε ότι αρέσει περισσότερο η  κωμωδία; Προτιμά να έρχεται στο θέατρο για να διασκεδάζει, να γελάει    ή  να προβληματίζεται;

Το μεγάλο (αριθμητικά) κοινό εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει την προτίμηση του στην κωμωδία. Ιδιαίτερα σε εποχές «δύσκολες» όπως η σημερινή, φαίνεται απόλυτα φυσιολογική η ανάγκη του κόσμου για λίγη διασκέδαση, λίγη ψυχαγωγία. Το κοινό που ψυχαγωγείται μέσω προβληματισμού, είναι πολύ μικρό συγκριτικά με το κοινό που πάει στο θέατρο για να γελάσει. Ωστόσο υπάρχει. Και αυτό το κοινό,  είναι το κοινό που έχει συντηρήσει και έχει αναδείξει το θεσμό του θεάτρου σε υπ’ αριθμόν ένα κοινωνική τέχνη.

 Κύριε Σοφιανέ η πρεμιέρα του Ράφτη Κυριών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. Πως σας φάνηκε η ανταπόκριση του κοινού;

Κρίνω ότι το κοινό της Λαμίας είναι ένα δύσκολο κοινό. Δύσκολα σπάει τη σιωπή της αίθουσας για να γελάσει. Αυτό όμως καταδεικνύει ένα σωστά εκπαιδευμένο κοινό, ένα κοινό που δεν είναι συνηθισμένο να λεηλατείται συναισθηματικά, ένα κοινό που στην καθομιλουμένη «δεν μασάει».

Στο Ράφτη Κυριών πρωταγωνιστείτε σε μια πλειάδα πολύ καλών ηθοποιών, νεότερων αλλά και παλιών αγαπημένων όπως η κα Ζαρόκωστα. Πως είναι το κλίμα;

Στην παράσταση του ράφτη κυριών, συναντιούνται πέντε γενιές ηθοποιών. Είναι μια ευτυχής συγκυρία, που ο ένας προσφέρει στον άλλον απλόχερα και χωρίς τσιγκουνιά την «πάσα» για το γέλιο. Νομίζω πως έχουμε έναν πολύ καλό θίασο.

 Η Λαμία ως πόλη, γνωρίζουμε ότι «πάσχει» από το σύνδρομο των πολυκατοικιών όπως και η Αθήνα. Τι θα προτείνατε στη νέα Καλλικρατική Δημοτική μας αρχή για βελτίωση του αστικού τοπίου μας; Έχετε εντοπίσει κάποια στοιχεία της πόλης μας που ίσως θα έπρεπε να αλλάξουν ή βελτιωθούν;

Νομίζω ότι οι ταμπέλλες των καταστημάτων, είναι αισθητικά στο σύνολο τους πολύ κάτω του μετρίου. Μια πιο προσεκτική αρχιτεκτονική ματιά στις προσόψεις των κτιρίων, θα μπορούσε να έχει θεαματικά αποτελέσματα για τη Λαμία.

Να περιμένουμε μια μελλοντική επίσκεψη στη Λαμία σε μια άλλη θεατρική πρόταση;

Αυτό να το πούμε μετά το πέρας των παραστάσεων…(γέλιο).

Ο Φίλιππος Σοφιανός γεννήθηκε το 20/1/1957 στο Πεταλίδι της Καλαμάτας. Το 1964 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Φοίτησε στο Α' Γυμνασιο στην Πλάκα και αποφοίτησε απο το Ζ` Γυμνάσιο Παγκρατίου. Σπούδασε για δυο χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο κλασσική κιθάρα. Το 1977 εισάγεται με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να αποφοιτήσει το 1980 και να συνεχίσει τις σπουδές του στην Κρατική Σχολή Χορού για έναν ακόμη χρόνο. Στο διάστημα 1976-1980 δούλεψε σαν επαγγελματίας μουσικός παίζοντας ηλεκτροακουστική κιθάρα και μπάσο. Από το 1980 δουλεύει διαρκώς στο θέατρο. Μαθήτευσε κοντά σε σκηνοθέτες όπως ο Κωστής Μιχαηλίδης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γίωργος Θεοδοσιάδης, ο Λεωνίδας Τριβιζάς, ο Αλέξης Δαμιανός, ο Μιχάλης Μπουχλής, ο Herve Basle, ο Γιώργος Αρμένης, ο Πέρρης Μιχαηλιδης, ο Γιάννης Κακλέας κ.ά. Έπαιξε σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην τηλεόραση με το "Μινόρε της αυγής" του Φ. Μεσθαιναίου. Παρουσίασε για δυο χρόνια μαζί με την Δάφνη Μπόκοτα τα "Παιχνίδια χωρίς σύνορα" της ΕΤ1. Συμετείχε σε τηλεταινίες σημαντικών σκηνοθετών όπως του Διαγόρα Χρονόπουλου, Βαγγέλη Σερντάρη, Δημήτρη Παναγιωτάτου, Μανούσου Μανουσάκη και άλλων. Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες του Δημήτρη Μαυρίκου, της Φρίντας Λιάππα, της Ισαβέλλας Μαυράκη και της Όλγας Μαλέα. Το 1998 εμφανίζεται στην δισκογραφία με τη "Ιδιωτική Συλλογή", δίσκος που ηχογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου στην Ιταλία με ενορχήστρωση του Antonio Aiazzi και που περιέχει κλασσικά κομμάτια Ελλήνων συνθετών καθώς και δυο δημοτικά. Δίδαξε υποκριτική στην σχολή της Μαίρης Τράγκα.



Ράφτης Κυριών


Με μια γαλλική κωμωδία καταστάσεων δίνει το παρόν η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης την φετινή χειμερινή περίοδο. Πρεμιέρα λοιπόν με την κωμωδία «Ράφτης Κυριών» του Ζώρζ Φευντώ, που έφερε το Παρίσι της Μπελ Επόκ, του Τουλούζ Λωτρέκ, της Μονμάρτης και του Μουλέν Ρουζ στη Λαμία. Ανατόμος της συζυγικής απιστίας , ο Φευντώ διεισδύει και κριτικάρει τα ήθη της αστικής τάξης της εποχής με τρόπο ανελέητο αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά χιουμοριστικό, με συναντήσεις που δεν έπρεπε να συμβούν, με αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψεύδη, με συνεχείς εναλλαγές ρόλων και κωμικά απρόοπτα που συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης φάρσας. Το έργο ανέβηκε σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, φωτισμούς Στράτου Κουτράκη. Στο ρόλο του γιατρού Μουλινό-ράφτη κυριών ο Φίλιππος Σοφιανός και μαζί του η Μέλπω Ζαρόκωστα, ο Κώστας Φλωκατούλας, ο Χρήστος Ευθυμίου καθώς και οι Μαρία Χατζηιωαννίδου, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Γίτσα, Κατερίνα Χιωτίνη, Βασιλική Τρουφάκου.

Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7μ.μ.
Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του θεάτρου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22310-33325 και 32215. Τηλέφωνα ταμείου θεάτρου: 22310-32141.
Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια για συλλόγους και οικογένειες.



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB