Φωτιές – Κεφαλογιάννης: Το δυσκολότερο καλοκαίρι 20ετίας στην Ευρώπη – 1.000 προσλήψεις πυροσβεστών το 2026
«Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να μην μπει η φωτιά στην πόλη της Πάτρας», είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Για τις δυσκολίες της φετινής αντιπυρικής περιόδου με τις φωτιές μίλησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Είναι ίσως το πιο δύσκολο καλοκαίρι της τελευταίας 20ετίας σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά στις πυρκαγιές», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα στον Τ/Σ OPEN.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες που ξεπερνούν τα δεδομένα προηγούμενων ετών, ανέφερε ο υπουργός. «Έχουν καεί πάνω από 10 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ο υψηλότερος αριθμός καμένων στρεμμάτων της τελευταίας εικοσαετίας» σημείωσε.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εξήγησε ότι η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη και συνεπώς ο συνολικός απολογισμός θα γίνει στο τέλος, όταν θα έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία. «Το κατά πόσο είναι αποτελεσματικός ο κρατικός μηχανισμός ή όχι, επαναλαμβάνω κρίνεται στο τέλος της χρονιάς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει σημασία όχι μόνο η συνολική έκταση που καίγεται, αλλά και το είδος των εκτάσεων: «Είναι διαφορετικό να πούμε ότι καίγονται 300.000 στρέμματα δάση και άλλο είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις».
Τι είπε για τις μεγάλες φωτιές σε Κερατέα και Πάτρα
Για τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που κλήθηκαν να αντιμετωπιστούν τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «στην Κερατέα ήταν μια ημέρα όπου έπνεαν άνεμοι 9 και 10 μποφόρ. Έγινε μία τιτάνια προσπάθεια κυρίως από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές πυροσβέστες και της πολιτικής προστασίας να μην πάει ανατολικά προς τον δρυμό του Σουνίου, πράγμα το οποίο έγινε». Επισήμανε μάλιστα ότι, με βάση τα στοιχεία του συστήματος Copernicus, δεν κάηκε ούτε ένα στρέμμα δάσους σε αυτή την πυρκαγιά.
Σχετικά με την φωτιά στην Πάτρα, ο υπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις είπε : «Ήμασταν από το πρώτο λεπτό εκεί. Έχουμε όλα τα στοιχεία και μάλιστα είναι και εξ εγγράφων αυτά τα πράγματα. Το πόσα εναέρια επιχείρησαν. Πόσες δυνάμεις επίσης επιχείρησαν». Εξήγησε ότι, ξέσπασαν αλλεπάλληλα μέτωπα, κάποια εκ των οποίων έχουν αποδειχθεί ως εμπρησμοί, και προσέθεσε ότι «έγινε μια τιτάνια προσπάθεια, κυρίως από την Πυροσβεστική, βεβαίως και από τους εθελοντές πυροσβέστες και της Πολιτικής Προστασίας, πράγματι, να μην μπει η φωτιά στην πόλη».
Ερωτηθείς για τις ευθύνες που αποδίδονται στον ΔΕΔΔΗΕ, ο Γιάνης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Προφανώς και έχουν φτάσει δεκάδες, αν όχι και εκατοντάδες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Θυμίζω ότι έχουμε πάνω από 320 συλλήψεις εμπρηστών, είτε από δόλο, είτε από αμέλεια». Υπογράμμισε ότι το 70% με 75% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα και ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που απαιτείται είναι η εκπαίδευση των πολιτών για την πρόληψη. Παράλληλα, ανέδειξε το ζήτημα της υπογειοποίησης καλωδίων, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ το κόστος ανέρχεται στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έργα στις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως οι μικτές ζώνες και τα κρίσιμα οικοσυστήματα.
Ο υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής. «Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 18.000 γυναίκες και άντρες στο Πυροσβεστικό Σώμα», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αύξηση περίπου 30% σε σχέση με το 2019. Υπενθύμισε ότι, οι οργανικές θέσεις είναι 17.900 και ότι ήδη προγραμματίζονται 1.000 νέες προσλήψεις για το 2026. «Κάθε χρόνο επενδύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα», προσέθεσε, τονίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον στόλο των εναέριων μέσων, με την προμήθεια νέων Canadair που θα μπορούν να επιχειρούν και τη νύχτα.
Τα προγράμματα «Antinero» και «Αιγίς»
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε τον στρατηγικό προσανατολισμό στην πρόληψη, με αυξημένους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προγράμματα όπως το «Antinero» και το «Αιγίς». «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία ως πολίτες παραπάνω. Εμείς θα επενδύσουμε στην πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία των δήμων αυξήθηκε από 31 σε 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για πρώτη φορά φέτος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις καθαρισμού οικοπέδων.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Επένδυση ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από την Lidl Ελλάς για το πλήρως ανανεωμένο κατάστημά της στον Γέρακα
Ένας σύγχρονος χώρος 1.302 τ.μ. που συνδυάζει την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και την αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία.
Ιός Δυτικού Νείλου: Αττική και Θεσσαλία παραμένουν στο επίκεντρο της έξαρσης - «Ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τέλος Σεπτέμβρη», λέει η Παγώνη
Η Ματίνα Παγώνη συνέστησε προσοχή στους πολίτες, λέγοντας μάλιστα ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να βελτιωθεί η εικόνα της έξαρσης – 13 χρόνων παιδί ανάμεσα σε 290 κρούσματα που εκδηλώθηκαν φέτος.
Βρέθηκε η σορός της 90χρονης μέσα σε σεντόνια στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας στον Μαραθώνα
Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης - Εισαγγελέας, ιατροδικαστής και ανθρωπολόγος στη μονοκατοικία του Μαραθώνα
Το Βρετανικό Μουσείο «μοιράζει» δεξιά κι αριστερά θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Το «όχι» της Αθήνας
Πως κινείται η ελληνική κυβέρνηση και τι «βλέπουν» ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση των Βρετανών να «δανείζουν» τα κλεμμένα Γλυπτά σε άλλα μουσεία
Ενώπιον του ανακριτή οι 3 κατηγορούμενοι για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - Τα αποτελέσματα του DNA για τα παιδιά και οι ανατριχιαστικές καταθέσεις
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA επιβεβαίωσαν τη βιολογική σχέση του βρέφους και των δύο εκ των τριών ανήλικων παιδιών με το ζευγάρι, ενώ οι καταθέσεις των κατηγορούμενων αποκαλύπτουν αντιφατικούς και ανατριχιαστικούς ισχυρισμούς για τις συνθήκες θανάτου και την απόκρυψη της σορού.
Οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών στα νέα σχολικά βιβλία Δημοτικού - Η απάντηση της κυβέρνησης
Τι απαντά ο συγγραφέας των βιβλίων.