MENU
weather-icon 14 oC
Αναζήτηση:

Πρώτη στην ΕΕ η Ελλάδα στο εργασιακό άγχος – Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους στο «κόκκινο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη στην ΕΕ η Ελλάδα στο εργασιακό άγχος – Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους στο «κόκκινο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 49% αναφέρει ψυχική επιβάρυνση από τη δουλειά, ενώ το 57% βιώνει έντονη πίεση ή υπερβολικό φόρτο εργασίας – Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα δηλώνει ότι η δουλειά του έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική του υγεία, με τη χώρα μας να καταγράφει την υψηλότερη σχετική επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έρευνα OSH Pulse 2025 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το 49% των εργαζομένων στην Ελλάδα αναφέρει άγχος, στρες ή συμπτώματα κατάθλιψης που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία του κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 29%, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 45% και η Κύπρος και η Πολωνία με 41%.

Δείτε το βίντεο του LamiaReport για την εργασιακή πίεση και τα ανησυχητικά ευρωπαϊκά στοιχεία:

Πίεση και εξάντληση στην καθημερινότητα

Τα στοιχεία αποτυπώνουν και τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα:

  • 57% αναφέρει έντονη χρονική πίεση ή υπερβολικό φόρτο εργασίας, έναντι 44% στην ΕΕ.
  • 44% δηλώνει γενικευμένη κόπωση που συνδέεται με τη δουλειά.
  • Μόλις 28% αναφέρει ότι στον χώρο εργασίας του παρέχονται δράσεις ενημέρωσης ή εκπαίδευσης για την ψυχική ευεξία, έναντι 53% στην ΕΕ.

Τα ευρήματα βασίζονται στις δηλώσεις των εργαζομένων και δεν αποτελούν ποσοστά κλινικά διαγνωσμένων ψυχικών διαταραχών.

Τι ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις 6 Οκτωβρίου 2026, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με 413 ψήφους υπέρ, ζητώντας ισχυρότερα μέτρα προστασίας της ψυχικής υγείας στην εργασία.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τακτική αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης εκτός ωραρίου.

Πρόκειται προς το παρόν για συστάσεις και όχι για νέα νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να απαντήσει εντός τριών μηνών από την έγκριση του ψηφίσματος.

Γιατί η δουλειά είναι κομμάτι της ζωής μας. Δεν μπορεί όμως να γίνεται ολόκληρη η ζωή μας!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει πως τράπεζα στο Βέλγιο έκλεισε λογαριασμό του DiEM25 – «Το κάρμα σε τρελά κέφια» σχολιάζουν στο Χ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει πως τράπεζα στο Βέλγιο έκλεισε λογαριασμό του DiEM25 – «Το κάρμα σε τρελά κέφια» σχολιάζουν στο Χ
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
Το 2080 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι 7,6 εκατομμύρια - Η δυσοίωνη έκθεση της Κομισιόν για το δημογραφικό
ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Δύο γυναίκες, σουίτες πολυτελείας και δώρα χιλιάδων ευρώ - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τον Φιρινίδη
Απάτη με ΜΚΟ: Η ώρα της απολογίας για τον Κωνσταντίνο Φιρινίδη – Οι νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι και η «χλιδάτη» ζωή του ζευγαριού