ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 13 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

ΥΠΑΝ: Έρχονται ταμπελάκια με DNA τιμών σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα

ΥΠΑΝ: Έρχονται ταμπελάκια με DNA τιμών σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα

Διαφάνεια στις τιμές των νωπών προϊόντων φέρνει το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης έως τις 11 Νοεμβρίου, καθώς προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή της πορείας διαμόρφωσης της τελικής τιμής στα σημεία λιανικής πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ, μανάβικα και κρεοπωλεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 47 του μέρους γ’ του νομοσχεδίου, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα πρέπει να παρουσιάζουν με σαφή και ευανάγνωστο τρόπο τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η τελική τιμή πώλησης ενός προϊόντος – από την αρχική τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα, έως τη λιανική τιμή στο ράφι.

Σκοπός της αναγραφής της «πορείας διαμόρφωσης της τιμής» είναι να επιτρέψει στους πολίτες να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο της αλυσίδας – από το χωράφι μέχρι το ράφι του καταστήματος – προστίθεται κόστος.

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου: ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων θα το εφαρμόσουν, ποια προϊόντα θα υπαχθούν, πώς θα παρουσιάζονται τα στοιχεία της τιμής (π.χ. σε πινακίδες, ηλεκτρονικά συστήματα ή αποδείξεις), καθώς και οι κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν.

Μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή και τους ελέγχους του μέτρου.

Η Άννα Ντουντουνάκη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με πανελλήνιο ρεκόρ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Η Άννα Ντουντουνάκη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με πανελλήνιο ρεκόρ