Έρχονται νέες ποινικές διώξεις για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη - «Γύρισε το κλειδί μετά την σύγκρουση και πήγε να με κοροϊδέψει»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 00:43 Έρχονται νέες ποινικές διώξεις για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη - «Γύρισε το κλειδί μετά την σύγκρουση και πήγε να με κοροϊδέψει»

Νέος κύκλος υπόπτων για την εθνική τραγωδία με τη πολύνεκρη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Μετά τον μοιραίο σταθμάρχη που οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη ακόμη τρία άτομα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών για τα όποια λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Το πρώτο πρόσωπο είναι οι έμπειρος σταθμάρχης ο οποίος σύμφωνα με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη έφυγε από το σταθμαρχείο της Λάρισας στις 22.20.

Το δεύτερο άτομο είναι ο εφεδρικός σταθμάρχης που φέρεται να έφυγε από το σταθμαρχείο στις 22.10, ενώ το τρίτο είναι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που ήταν και υπεύθυνος για την έκδοση των βαρδιών την μοιραία νύχτα.

Στο μικροσκόπιο επίσης θα μπει η αλλαγή με διορθωτικό των ωρών αναχώρησης σταθμαρχών, στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής που τηρείται στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Συγκεκριμένα, άλλαξε η ώρα αναχώρησης των σταθμαρχών που είχαν βάρδια πριν από τον προφυλακισμένο σταθμάρχη.

Και οι τρεις αναμένεται να κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσει καθώς τους έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Στις έρευνες θα συμβάλουν και οι δυο Εφέτες Ανακριτές που ορίστηκαν σήμερα και οι οποίοι θα αναλάβουν από εδώ και πέρα τις ανακρίσεις για την τραγωδία στα Τέμπη. Επίσης η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση όσων εμπλέκονται σε συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας για το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πρόκειται, δηλαδή, για πρόσωπα που βρίσκονται σε κρίσιμα πόστα σε ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train, όλοι οι συμβαλλόμενοι στις συμβάσεις και οι εργολάβοι που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και τα περιουσιακά τους στοιχεία αδικαιολόγητος πλουτισμός, τότε, θα διερευνηθεί εάν εμπλέκονται σε δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες από την τραγωδία στα Τέμπη. Τα μέτρα αποφασίστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν διαγραφή δανείων και οφειλών στο Δημόσιο, ειδική σύνταξη στους συγγενείς των νεκρών και στους τραυματίες που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50% εξαιτίας του δυστυχύματος, καθώς και δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο.

«Γύρισε το κλειδί μετά την τραγωδία και πήγε να με κοροϊδέψει»

Μιλώντας στο Star ο έμπειρος σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλων αποκάλυψε πως μόλις έφτασε στον σταθμό της Λάρισας κατάλαβε αμέσως πως ο μοιραίος σταθμάρχης είχε γυρίσει το κλειδί στη σωστή θέση. Αμέσως μετά το δυστύχημα.

«Για να το δω εγώ. Αυτός νόμιζε ότι δεν καταγραφόταν. Εγώ το είδα στην ευθεία κατευθείαν. Αλλά του είπα: “Εμένα κοροϊδεύεις;” του λέω. Νόμιζε ότι “πήδηξε” το τρένο απέναντι! Από ευθεία δεν “πηδάει” το τρένο απέναντι. Ήταν διαγώνιο από τον προαστιακό ξεχασμένο, από πριν που έλεγε: “Κάνε λίγο πίσω…” αυτές τις συνομιλίες που ακούγονται. Από κει ήταν γυρισμένο διαγώνιο για τον προαστιακό. Ξέχασε αυτή την τελευταία διαγώνιο να την επαναφέρει στην ευθεία, την επανέφερε μετά ότι ξέρεις τάχα ευθεία και έφυγε το τρένο κανονικά…» είπε ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος.

Εργαζόμενοι στον ΟΣΕ: Τα κλειδιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που δούλευαν εκείνη την ημέρα διαψεύδουν πως τα κλειδιά είχαν πρόβλημα και πως δεν υπήρχε καμία ανωμαλία.

«Προφανώς ο σταθμάρχης ήθελε να καλύψει το λάθος του», ανέφεραν χαρακτηριστικά ενώ στην ερώτηση για το αν ο κλειδούχος εκείνης της βάρδιας θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία η απάντηση ήταν πως «ο κλειδούχος λειτουργεί μόνο με εντολή του σταθμάρχη και μεταβαίνει στο σημείο να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα μόνο όταν του το πει ο σταθμάρχης».

 Πού οφείλεται το «μανιτάρι» φλόγας μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων

Ένα από ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη είναι και το «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε μετά τη σφοδρή σύγκρουση. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Κώστας Ντελέζος, μίλησε για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Μιλώντας μες τους ανθρώπους που γνωρίζουν πως λειτουργούν τα συστήματα ηλεκτροκίνησης, μου είπαν πως πρόκειται για ‘’ηλεκτρικό φορτίο’’. Το “μανιτάρι”, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το περιβόητο ηλεκτρικό τόξο. Όταν τα δύο τρένα οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, το δίκτυο αυτό βραχυκύκλωσε. Εκεί υπήρξαν πολύ υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα τόξο φλόγας. Οι μηχανοδηγοί είχαν κλείσει τα φώτα, όπως και εκπαιδεύονται να κάνουν», είπε αρχικά.

«Στη συνέχεια, κάτω από τα βαγόνια υπάρχουν μετασχηματιστές, οι οποίοι έχουν από δυόμισι τόνους λάδι ο καθένας. Αυτό το λάδι ψύχει το μετασχηματιστή την ώρα που δουλεύει με μεγάλα φορτία για να μην καίγεται. Με την έκρηξη έσπασαν οι μετασχηματιστές και το λάδι πήρε φωτιά, αλλά αυτό είναι το επόμενο στάδιο μετά το ηλεκτρικό τόξο. Όταν πήραν φωτιά τα λάδια των μηχανών, η φωτιά ανέβηκε προς το βαγόνι και γι’ αυτό έλιωσαν τα βαγόνια«, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Ντελέζο, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε φρούτα, σιτηρά και λαμαρίνες.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση