Ελλάδα – Ινδία, συμμαχία: Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Αθήνας – Νέου Δελχί

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 13:45 Ελλάδα – Ινδία, συμμαχία: Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Αθήνας – Νέου Δελχί

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο που στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας φιλοξενούνται σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα που αντικατοπτρίζει την κοινή βούληση Αθήνας – Νέου Δελχί να αναπτύξουν περαιτέρω την αμυντική τους συνεργασία πραγματοποιήθηκε στα νερά του Αιγαίου με τη συνεκπαίδευση ναυτικών Μονάδων των δύο χωρών. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο που στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας φιλοξενούνται σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σύμφωνα με ανώτατες πηγές, οι εκατέρωθεν «επισκέψεις» θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αλλωστε, η Αθήνα επιθυμεί να επενδύσει σημαντικό διπλωματικό και στρατιωτικό κεφάλαιο στη σχέση της με την Ινδία καθώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις και διαθέτει μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν, βεβαίως, και γεωπολιτικοί λόγοι που τροφοδοτούν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και έχουν να κάνουν με τη στενή στρατιωτική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η συνεργασία Αθήνας – Νέου Δελχί μπορεί να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στις δύο χώρες, ενισχύοντας την περιφερειακή σταθερότητα. Τη σχέση αυτή βλέπουν θετικά και οι σύμμαχοι της Αθήνας που ενδιαφέρονται για «ήρεμα νερά» όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον θαλάσσιο διάδρομο που συνδέει τον Ινδο-Ειρηνικό με τη Μεσόγειο.

Στη Σούδα

Το Αντιτορπιλικό Κατευθυνομένων Βλημάτων κλάσης Καλκούτα INS Chennai επισκέφθηκε τον κόλπο της Σούδας όπου παρέμεινε από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παρουσία του ινδικού πολεμικού πλοίου αποτελεί απόδειξη του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη στενών δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης αλλά ευκαιρία για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δύο στόλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού και το ινδικό Αντιτορπιλικό INS Chennai πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, εκτελώντας αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών.

Κατά την παραμονή του αντιτορπιλικού στη Σούδα, ο Ινδός διοικητής κατέθεσε στεφάνι το συμμαχικό νεκροταφείο ενώ το πλήρωμα του πλοίου ξεναγήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και επισκέφθηκε τα Χανιά.

«Άξονας» συνεργασίας

Στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Ινδίας καλύπτουν όλο και πιο συχνά την απόσταση των περίπου πέντε χιλιάδων χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες. Την αρχή έκαναν τα θηριώδη Su-30MKI που μεταστάθμευσαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ινδίας, για πρώτη φορά, σε ελληνική άσκηση και συγκεκριμένα στον «Ηνίοχο 23».

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η εικόνα των ινδικών μαχητικών πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με τα F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας να ηγούνται του σχηματισμού. Όπως μεταφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην «Κ», η συνεκπαίδευση των Ινδών με τους Έλληνες πιλότους και η εξοικείωση με το F-16 είναι ζωτικής σημασίας για το Νέο Δελχί καθώς η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στόλους F-16, το μαχητικό που αποτελεί και τη «ραχοκοκαλιά» και της πακιστανικής αεροπορίας.

Το επόμενο στρατιωτικό «ραντεβού» αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο με ελληνικά μαχητικά να μετασταθμεύουν για πρώτη φορά στην Ινδία. Όπως είχε γράψει η «Κ», τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών F-16 στην «Tarang Shakti» τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της χώρας όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» δυνάμεις από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ινδία, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο ομόλογός του, Στρατηγός Ανίλ Τσαουχάν ενώ τη χώρα επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Πηγή: kathimerini.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση