Τα λεωφορεία στο Μόντρεαλ αφήνουν τις γυναίκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι τους, για μεγαλύτερη ασφάλεια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 12:26 Τα λεωφορεία στο Μόντρεαλ αφήνουν τις γυναίκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι τους, για μεγαλύτερη ασφάλεια

«Το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου περιορίζει κατά πολύ τη χρήση του δημόσιου χώρου από τις γυναίκες, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες» είπαν οι πολεοδόμοι - χωροτάκτριες Μαρία Παπαδημητρίου και Μαρία Σάσσαλου.

Πόσες γυναίκες έχουν νιώσει αληθινό φόβο στις νυχτερινές μετακινήσεις στην πόλη, σε σημείο ίσως να αναγκαστούν να περιορίσουν τις διαδρομές ή να ζητούν από κάποιον να τις συνοδεύσει μέχρι το σπίτι;

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, κάνοντας τις γυναίκες λιγότερο ευάλωτες στην ανασφάλεια αλλά και στις επιθέσεις στο δρόμο, το Μόντρεαλ, στον Καναδά, διαμόρφωσε τις λεωφορειακές γραμμές του στη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε τα οχήματα να αφήνουν τις επιβάτιδες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», αυτές οι ρυθμίσεις «επιτρέπουν στις γυναίκες να κατεβαίνουν από το λεωφορείο μεταξύ δύο τακτικών στάσεων, ώστε να μειωθεί η απόσταση περπατήματος για τον προορισμό τους. Ο φόβος των γυναικών επηρεάζει την κινητικότητά τους και το δικαίωμα πρόσβασής τους στην πόλη.

«Tο πώς η έμφυλη βία (και ο φόβος αυτής) επηρεάζει τις συμπεριφορές κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη μελέτησαν οι πολεοδόμοι-χωροτάκτριες Μαρία Παπαδημητρίου και Μαρία Σάσσαλου. “Η έρευνα απέδειξε ότι το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου περιορίζει κατά πολύ τη χρήση του δημόσιου χώρου από τις γυναίκες, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες. Kάποιες αυτός ο φόβος τις αποκλείει εντελώς, δεν βγαίνουν καν το βράδυ, ενώ κάποιες άλλες θα βγουν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, δηλαδή με συνοδεία ή με ταξί. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης λεκτικής και σωματικής έγιναν στο κέντρο της πόλης (…)”.

«Στα πάρκα, τους δρόμους, τις συγκοινωνίες, μια σειρά από παρεμβάσεις είναι εφικτές όσο και αναγκαίες για τη συμπερίληψη των γυναικών και των παιδιών στον αστικό σχεδιασμό.

«Ολόκληρο το θέμα με τίτλο “Η πόλη της ισότητας” φιλοξενείται στο τεύχος Νοεμβρίου της “σχεδίας” (#105) το οποίο κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης».

Δείτε την ανάρτηση:

Πηγή: marieclaire.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση