Έτσι θα είναι τα σπίτια και η ζωή στον Άρη: 4 εθελοντές θα ζήσουν έναν χρόνο σαν στον Κόκκινο Πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 14:58 Έτσι θα είναι τα σπίτια και η ζωή στον Άρη: 4 εθελοντές θα ζήσουν έναν χρόνο σαν στον Κόκκινο Πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέσσερις εθελοντές θα περάσουν έναν χρόνο προσποιούμενοι πως ζουν στον Άρη. Πώς θα είναι οι συνθήκες διαβίωσης και πώς η κατοικία τους; Η NASA μας δίνει μια ιδέα της ζωής στον Άρη.

Κόκκινη άμμος κάτω από τις μπότες των μελών του πληρώματος. Στο βάθος, διακρίνεται μια βραχώδης οροσειρά να ξεπροβάλλει από τον αρειανό ορίζοντα. Ένα λεπτό στρώμα κόκκινης σκόνης καλύπτει τους ηλιακούς συλλέκτες και τον εξοπλισμό.

Αυτό το τοπίο δεν είναι στην πραγματικότητα 145 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Βρισκόμαστε σε μια γωνιά του Διαστημικού Κέντρου Johnson της Nasa στο Χιούστον, σε μια μεγάλη λευκή αποθήκη ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του disc golf.

Ένας χρόνος σε απομόνωση με περιορισμένους πόρους - Το πείραμα της NASA

Όμως, ξεκινώντας αυτό τον Ιούνιο, τέσσερις εθελοντές θα περάσουν έναν χρόνο κλειδωμένοι εκεί μέσα, προσποιούμενοι πως ζουν στον Άρη. Οι ερευνητές της NASA λένε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό, ώστε να μάθουν τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία ένας χρόνος απομόνωσης με περιορισμένους πόρους.

«Καθώς μετακινούμαστε στον Άρη, θα έχουμε πολύ περισσότερους περιορισμούς πόρων από ό,τι έχουμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα είμαστε πολύ πιο μακριά από τη Γη ή από οποιαδήποτε βοήθεια από τη Γη» δήλωσε η Δρ. Γκρέις Ντάγκλας, επικεφαλής ερευνήτρια του Crew Health Performance Exploration Analog, ή για συντομία CHAPEA.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος θα ζουν σε μια μικρή μονάδα στέγασης που κατασκευάστηκε με τη χρήση ενός τεράστιου τρισδιάστατου εκτυπωτή για να προσομοιωθεί ο τρόπος με τον οποίο η Nasa μπορεί να δημιουργήσει δομές στην επιφάνεια του Άρη με αρειανό έδαφος. Θα διεξάγουν πειράματα, θα καλλιεργούν τρόφιμα και θα αθλούνται – και θα υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να μάθουν τι μπορεί να κάνει στο σώμα και το μυαλό τους ένας χρόνος στον Άρη.

«Πρόκειται πραγματικά για μια ακραία περίσταση», δήλωσε η δρ Suzanne Bell, η οποία διευθύνει το Εργαστήριο Συμπεριφορικής Υγείας και Απόδοσης στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της Nasa. «Ζητάμε από τα άτομα να ζήσουν και να εργαστούν μαζί για πάνω από ένα χρόνο. Όχι μόνο θα πρέπει να τα πάνε καλά μαζί, αλλά θα πρέπει επίσης να αποδίδουν καλά μαζί».

Το να περάσουν τέσσερα άτομα ένα χρόνο σε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο κουτί είναι το επόμενο μικρό βήμα της NASA προς την προσεδάφιση ανθρώπων στην επιφάνεια του Άρη. Η NASA λέει ότι ελπίζει να στείλει ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη ήδη από τη δεκαετία του 2030. Η πρώτη αποστολή θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι εννέα μηνών χωρίς επιστροφή και θα μπορούσε να αφήσει τους αστροναύτες στην επιφάνεια για δυόμισι χρόνια πριν ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι της επιστροφής.

Οι προετοιμασίες για αυτό το ταξίδι έχουν ήδη ξεκινήσει με το πρόγραμμα Artemis της υπηρεσίας. Το Artemis στέλνει αστροναύτες πίσω στη Σελήνη για πρώτη φορά από το 1972, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων έγχρωμων ατόμων και γυναικών που θα περπατήσουν σε άλλο ουράνιο σώμα. Στο πλαίσιο των αποστολών Artemis, η NASA εκτοξεύει επίσης το Gateway, έναν διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος σταθμός για αποστολές προς τον Άρη.

Το να φτάσουμε στη Σελήνη σημαίνει να φτάσουμε στον Άρη, και το να φτάσουμε στον Άρη σημαίνει να δοκιμάσουμε τη σωματική και συμπεριφορική υγεία ενός πληρώματος σε απομόνωση.

Ποιοι είναι αυτοί οι 4 εθελοντές

H NASA δεν έχει προσδιορίσει τα τέσσερα μέλη του πληρώματος που πρόκειται να εισέλθουν στον οικότοπο τον Ιούνιο, αλλά δήλωσε ότι επιλέχθηκαν με παρόμοια κριτήρια με το σώμα των αστροναυτών. Πρόκειται για άτομα με προχωρημένα πτυχία σε τομείς Stem (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και πληρούν ένα σωματικό και ψυχολογικό προφίλ που τους καθιστά κατάλληλους για ένα τέτοιο πείραμα.

Το σπίτι των 158 τεραγωνικών που θα μένουν - Με σαλόνι, επιτραπέζια και εσωτερικά θερμοκήπια

To σπίτι των 158 τετραγωνικών μέτρων για τον επόμενο χρόνο περιλαμβάνει τέσσερα ιδιωτικά διαμερίσματα και ένα κοινόχρηστο μπάνιο με ντους και τουαλέτα. Υπάρχουν ειδικοί σταθμοί εργασίας, ένας ιατρικός σταθμός και ένα σαλόνι - πλήρες με επιτραπέζια παιχνίδια όπως Catan: Starfarers edition και Monopoly, καθώς και ένα Play Station 3 και μια κονσόλα Super Nintendo. Χρησιμοποιώντας εσωτερικά θερμοκήπια, τα μέλη του πληρώματος θα καλλιεργούν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως ντομάτες και φυλλώδη λαχανικά, γεγονός που θα επιτρέψει επίσης στη Nasa να αξιολογήσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της για την καλλιέργεια στον Άρη.

Τα σκουπίδια τους θα αναλυθούν από επιστήμονες της Nasa που εργάζονται για τον σχεδιασμό προϊόντων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο διάστημα. Θα υπάρχει ακόμη και 22 λεπτά καθυστέρηση επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων του CHAPEA και του έξω κόσμου, όπως ακριβώς θα βιώνουν οι αστροναύτες όταν επικοινωνούν με τη Γη.

«Η όλη εμπειρία επηρεάζει τον άνθρωπο και αυτό που εξετάζουμε είναι η ανταπόκριση στον άνθρωπο», δήλωσε ο Smith. «Όλα αυτά θα φανούν πιθανότατα στα δεδομένα που συλλέγουμε».

Η πελώρια φούσκα 11 τετραγωνικών που θα προσομοιάζει την επιφάνεια του Άρη

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στον βιότοπο CHAPEA είναι η εξωτερική «αμμοδόχος» 111 τετραγωνικών μέτρων. Το πλήρωμα θα φορέσει ψευδοδιαστημικές στολές και θα περάσει από μια ψεύτικη αεροθυρίδα για να εισέλθει στο «εξωτερικό» τμήμα του ενδιαιτήματος - μια τεράστια φούσκα γεμάτη με άμμο και ένα προσομοιωμένο αρειανό τοπίο.

Εδώ οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν προσομοιωμένες αποστολές - η NASA τις αποκαλεί «περιπάτους στον Άρη» - οι οποίες θα ολοκληρώνονται σε ζευγάρια, με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας που θα τους κάνει να μοιάζουν σαν να διασχίζουν πραγματικά την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Ορισμένες από αυτές τις διαδρομές θα χρησιμοποιήσουν βασικές δεξιότητες γεωλογίας - εντοπισμός των βράχων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, φωτογράφηση τους και μεταφορά ενός δείγματος για ανάλυση - ή δεξιότητες αξιολόγησης του χώρου για πιθανή κατασκευή άλλων δομών καθώς το αποτύπωμά μας στον Άρη θα επεκτείνεται. Άλλες αποστολές θα αφορούν τη συντήρηση της δομής CHAPEA ή το ξεσκόνισμα της άμμου από τους εξωτερικούς ηλιακούς συλλέκτες του ενδιαιτήματος. Χρησιμοποιώντας διαδρόμους και τις προσομοιώσεις VR, θα μπορούσαν να περπατούν για ώρες, όπως μπορεί να χρειαστεί να κάνουν οι πραγματικοί αστροναύτες, για να διεξάγουν έρευνα και να συλλέγουν πόρους στον Άρη.

Τα τεστ που θα περάσουν οι εθελοντές - Όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά

Αλλά η NASA δεν θα συλλέγει μόνο δεδομένα από τα πειράματα που θα διεξάγουν οι συμμετέχοντες στο CHAPEA, αλλά θα τους παρακολουθεί επίσης στενά για σημάδια σωματικής και ψυχικής καταπόνησης.

Η NASA λέει ότι θέλει να κάνει το πείραμα όσο το δυνατόν παρόμοιο με τον Άρη, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο απομόνωση, αλλά και επιπλέον κατασκευασμένους στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο περιορισμός των πόρων, η βλάβη του εξοπλισμού και ο μεγάλος φόρτος εργασίας.

Για παράδειγμα, τα μέλη του πληρώματος θα έχουν περιορισμένες προμήθειες τροφής και θα πρέπει να κατανέμουν προσεκτικά τους πόρους. Θα πρέπει να υποβάλλουν τακτικά δείγματα αίματος και να διεξάγουν ψυχολογικές έρευνες.

«Μας ενδιαφέρει πολύ η αντίδραση στο στρες σε μια τέτοια κατάσταση, ιδιαίτερα σε αυτή τη μακροχρόνια απομόνωση και περιορισμό», δήλωσε ο Bell. «Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το τι συμβαίνει σε κάποιον που βρίσκεται σε απομόνωση για ένα χρόνο».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση