Στη Σιγκαπούρη το πρώτο αεροδρόμιο που καταργεί το διαβατήριο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 09:26 Στη Σιγκαπούρη το πρώτο αεροδρόμιο που καταργεί το διαβατήριο

Σε ποια σημεία θα χρησιμοποιούνται τα βιομετρικά στοιχεία.

Από το 2024 το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά δεδομένα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια παγκοσμίως. «Η Σιγκαπούρη θα είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εισαγάγει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε το ταξίδι να γίνεται χωρίς διαβατήριο», ανακοίνωσε η υπουργός Επικοινωνιών Ζοζεφίν Τεό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Η βιομετρική τεχνολογία μαζί με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο αεροδρόμιο Changi. Ωστόσο, οι επερχόμενες αλλαγές «θα μειώσουν την ανάγκη των επιβατών να παρουσιάζουν επανειλημμένα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα σε σημεία ελέγχου», είπε η υπουργός.

Τα βιομετρικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «ενιαίας ταυτότητας» που θα χρησιμοποιείται σε διάφορα αυτοματοποιημένα σημεία, όπως για παράδειγμα στην παράδοση/παραλαβή αποσκευών αλλά και στον έλεγχο κατά την επιβίβαση. Κάτι τέτοιο καταργεί τα φυσικά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως κάρτες επιβίβασης και διαβατήρια.

Η υπουργός ωστόσο υπογράμμισε πως τα διαβατήρια θα εξακολουθούν να απαιτούνται σε πολλές χώρες εκτός της Σιγκαπούρης, που δεν θα προσφέρουν το εν λόγω αυτοματοποιημένο σύστημα.

Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης συχνά αναδεικνύεται ως το καλύτερο στον κόσμο και ως ένα από τα πιο πολυσύχναστα. Εξυπηρετεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες που πετούν σε 400 πόλεις σε περίπου 100 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο.

Διαχειρίστηκε 5,12 εκατομμύρια μετακινήσεις επιβατών τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, όταν «χτύπησε» η πανδημία Covid-19.

Το αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή διαθέτει τέσσερις τερματικούς σταθμούς, αλλά πρόκειται να επεκταθεί, προσθέτοντας έναν πέμπτο για να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών.

Με πληροφορίες από CNN

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση