Τσερνόμπιλ: Η «Ζώνη Αποκλεισμού» θα μετατραπεί σε αιολικό πάρκο -Το μεγαλεπήβολο σχέδιο Γερμανίας - Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 16:06 Τσερνόμπιλ: Η «Ζώνη Αποκλεισμού» θα μετατραπεί σε αιολικό πάρκο -Το μεγαλεπήβολο σχέδιο Γερμανίας - Ουκρανίας

Η Γερμανία και η Ουκρανία αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν τμήματα της «Ζώνης Αποκλεισμού» του Τσερνόμπιλ, σε ένα γιγάντιο αιολικό πάρκο ισχύος 1 GW για την τροφοδοσία κατοικιών στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το interestingengineering, ειδικοί πιστεύουν ότι  η ζώνη σε ακτίνα 29 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της πυρηνικής καταστροφής του 1986 είναι η τέλεια επιλογή για ένα τέτοιο έργο, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι ζουν πλέον εκεί, ενώ ένα επιπλέον κίνητρο είναι πως το Κίεβο δεν είναι σε μακρινή απόσταση και ένα τέτοιο έργο μπορεί να παράγει ενέργεια για 800.000 σπίτια στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

Ηδη, μέρος της «Ζώνης Αποκλεισμού» έχει ήδη ανακατασκευαστεί, καθώς από το 2018 έχει αναπτυχθεί ένα ηλιακό αγρόκτημα 1 MW που παράγει αρκετή ενέργεια για 2.000 σπίτια.

Παρά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία ελπίζει να πετύχει το σχέδιό της, του οποίου το έργο θα αναλάβει η Γερμανική εταιρεία Notus Energy. Την εκμετάλλευσή του θα έχει ο ουκρανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Ukrenergo.

Οι ανησυχίες των επιστημόνων

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί, πως υπάρχουν ανησυχίες γι’ αυτό το εγχείρημα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δηλώνει ότι ορισμένα ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του στροντίου-90 και του καισίου-137, εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της ζώνης αποκλεισμού. Ωστόσο, βρίσκονται σε επίπεδα έκθεσης που είναι ανεκτά για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Μάλιστα, ορισμένοι Ουκρανοί έχουν επιλέξει ακόμη και να επιστρέψουν στις πρώην κατοικίες τους τα τελευταία χρόνια. Αν και το επίπεδο έκθεσης είναι πάνω από το μέσο όρο, η παρατεταμένη έκθεση σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας δεν είναι τόσο επιβλαβής.

Υπάρχουν επίσης προφανείς ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στη χώρα που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά ένα τέτοιο έργο. Για το σκοπό αυτό, το Recharge, ένας ιστότοπος ειδήσεων για την πράσινη ενέργεια, αναφέρει ότι οι εταίροι του έργου αξιολογούν επί του παρόντος πώς να προχωρήσουν με το εγχείρημα.

Πηγή: interestingengineering

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση