Υβριδική έκλειψη ηλίου: Εντυπωσιακές εικονες από το "Δαχτυλίδι της φωτιάς"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 11:44 Υβριδική έκλειψη ηλίου: Εντυπωσιακές εικονες από το "Δαχτυλίδι της φωτιάς"

Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου που σημειώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της NASA, η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2031.

Ένα σπάνιο φαινόμενο σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη (20/4), το οποίο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν κάτοικοι στην Αυστραλία, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Δυτική Παπούα και την Ινδονησία.

Πρόκειται για το φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου, σύμφωνα με το οποίο Σελήνη και Ήλιος ευθυγραμμίζονται με τρόπο που επιτρέπει τον σχηματισμό ενός λαμπερού δακτυλίου γύρω από το σκιαγράφημα του φεγγαριού.

Την καλύτερη θέα για το "δακτυλίδι της φωτιάς", όπως συχνά αποκαλείται, που συμβάνει ελάχιστες φορές στη διάρκεια ενός αιώνα, είχαν όσοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Έξμουθ της βορειοδυτικής Αυστραλίας, όπως μετέδωσε το euronews, όπου το πρωί της Πέμπτης, η περιοχή σκοτείνιασε εντελώς για περίπου 60 δευτερόλεπτα, όταν η Σελήνη έριξε μια σκιά πλάτους 40 χιλιομέτρων στην περιοχή.

Αρκετές άλλες ηλιακές εκλείψεις έπονται το επόμενο διάστημα. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη στα μέσα Οκτωβρίου και μια ολική έκλειψη τον ερχόμενο Απρίλιο θα περάσουν και οι δύο πάνω από εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική.

Οι ημερομηνίες και τα σημεία που θα γίνουν ορατές οι ηλιακές εκλείψεις είναι οι ακόλουθες: 

14 Οκτωβρίου 2023: δακτυλιοειδής στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική
08 Απριλίου 2024: Ολική στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική
02 Οκτωβρίου 2024: Δακτυλιοειδής σε περιοχές του Ειρηνικού και στη Ν. Αμερική

 

 

 

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η καταγραφή επιστημόνων σύμφωνα με την οποία οι ολικές ηλιακές εκλείψεις οδηγούν μερικά ζώα σε αλλαγή συμπεριφοράς και στο να κάνουν παράξενα πράγματα, ενώ οι μέλισσες έχει παρατηρηθεί πως χάνουν το βουητό τους.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση