«Εδώ θα γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Εδώ θα γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 08:14
«Εδώ θα γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας»

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973 και μεγάλωσε στη Νέα Άμπλιανη, ακολουθώντας στη συνέχεια την Ακαδημαϊκή πορεία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου κατέχει τον τίτλο του Αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικής.

Εκλέγεται Βουλευτής Φθιώτιδας για 16 συνεχόμενα χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει συνεργαστεί με τρεις Πρωθυπουργούς και Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έχει καθιερώσει τη λογοδοσία τους πολίτες της ΦθιώτιδαςΈχει διατελέσει αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών από το 2012 μέχρι τις εκλογές του 2015, ενώ, από το 2019 μέχρι σήμερα από την "ηλεκτρική καρέκλα" του Υπουργού Οικονομικών κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις που επηρέασαν τη χώρα μας, έργο για το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό “The Banker” του ομίλου των “Financial Times” ως Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη.

Σεμνός και μετριοπαθής, ο Χρήστος Σταϊκούρας αντιμετώπισε τη βράβευσή του με χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Το βραβείο αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Έχει καθιερώσει τη λογοδοσία τους πολίτες της Φθιώτιδας, για τα πεπραγμένα σε κάθε περιοχή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλώντας στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο τονίζει ότι «ποτέ δεν σκέφτηκα να προφυλαχθώ πολιτικά στα δύσκολα...»

Συναντήσαμε το συντοπίτη μας Υπουργό στο στρατόπεδο "Τσαλτάκη" στη Λαμία, στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί το νέο Δικαστικό μέγαρο, για το οποίο έχει κάνει μεγάλο αγώνα προκειμένου να δρομολογηθεί και να ωριμάσει αυτό το εμβληματικό έργο για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα.


Συνέντευξη

LR: Κύριε Σταϊκούρα, να σας ευχηθώ αρχικά καλή επιτυχία για τις προσεχείς εκλογές. Έχετε πλέον περάσει πολλές φορές από τη διαδικασία της προεκλογικής περιόδου. Τη βιώνετε πιο χαλαρά πλέον λόγω εμπειρίας;

ΑΠ: Η προεκλογική περίοδος παραμένει πάντα μία διαδικασία έντονη και ιδιαίτερα απαιτητική. Γεμάτο πρόγραμμα με πολλές υποχρεώσεις, συνεχείς μετακινήσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις, συναντήσεις με φορείς και πολίτες. Και μην ξεχνάτε ότι στη φετινή προεκλογική περίοδο διατηρώ την ιδιότητά μου ως Υπουργός Οικονομικών. Οπότε ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση.

Σε κάθε όμως περίπτωση, έχοντας δώσει, με επιτυχία, τη «μάχη του σταυρού» αρκετές φορές, έχω πλέον συνηθίσει σε αυτούς τους ρυθμούς και στα πιεστικά προγράμματα.

Φυσικά, στα θετικά της περιόδου είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία να συναντηθώ με πολίτες του Νομού και φίλους και να συζητήσω μαζί τους για το έργο της Κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία, να ακούσω τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους για το παρόν του τόπου μας και να ανταλλάξουμε σκέψεις για το μέλλον της περιοχής μας.

LR: Υπουργέ πριν από τέσσερα χρόνια, όταν τα είχαμε ξαναπεί λίγο πριν τις εκλογές, μας παρουσιάζατε το όραμά σας για μία καλύτερη Φθιώτιδα. Έκανε τελικά η περιοχή βήματα προς τα εμπρός αυτή την τετραετία;

Η Φθιώτιδα γυρίζει σελίδαΑΠ: Τότε είχα δεσμευτεί ότι – μέσα από τη θέση πολιτικής ευθύνης που πιθανόν αναλάμβανα –  θα έκανα ότι ήταν δυνατό για να διεκδικήσει η Φθιώτιδα ότι της αναλογεί, να επιταχύνει και να κινηθεί ο τόπος μας βιώσιμα στον δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Επί τέσσερα χρόνια, ενημέρωνα για όλες τις ενέργειες που έκανα για τα μεγάλα και μικρότερα έργα. Τη λεπτομερή εξέλιξη όλων αυτών, σε όλη την έκταση της Φθιώτιδας, όπως καλά γνωρίζετε, την παρουσίαζα, από την αρχή της τετραετίας, ανά τρεις μήνες, με κοινωνική λογοδοσία.

Σήμερα μπορώ να πω ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, το αποτέλεσμα είναι θετικό για την περιοχή μας. Οι δεσμεύσεις μας δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά αντίθετα έγιναν μετρήσιμα αποτελέσματα και συγκεκριμένα έργα. Έργα που σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και δρομολογούμε.

Η Φθιώτιδα γυρίζει σελίδα, κερδίζοντας μια νέα, αναβαθμισμένη θέση στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Σημασία, όμως, έχει να μην μείνουμε μόνο σε αυτά που έγιναν αλλά να «χτίσουμε» πάνω τους και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για περαιτέρω ισχυροποίηση του τόπου μας.

Πρέπει, συνεπώς, αφενός να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουν εκκινήσει και αφετέρου να σχεδιαστεί μία νέα δέσμη πρωτοβουλιών. Γιατί ο στόχος μας είναι η Φθιώτιδα να κινείται προς τα εμπρός με αυξανόμενη δυναμική. Και τούτο να πετυχαίνεται με συμμετοχικές διαδικασίες.

LR: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος και να κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας αυτή την τετραετία;

ΑΠ: Η προσέγγισή μας είναι ολιστική. Καταρχάς, δώσαμε βάση στη βελτίωση των δομών υγείας στη Φθιώτιδα.

Προχωράμε με σταθερά, αλλά γρήγορα βήματα, για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οραματιστήκαμε και υλοποιούμε την ανέγερση πτέρυγας Ακτινοθεραπείας και Χημειοθεραπείας και την αναμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, και για τα δύο έργα, το 2025.

Επιπρόσθετα, θέσαμε σε 24ωρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, στο οποίο – μεταξύ άλλων - μέχρι σήμερα έχουν γίνει 350 μαστογραφίες, αξιοποιώντας το προληπτικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν μαστογραφίες.

Ενώ, ιδρύσαμε ένα νέο σύγχρονο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στις Ράχες, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, και ενισχύσαμε όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία Φθιώτιδας με νέο ιατρικό εξοπλισμό. 

Σε ότι αφορά στις δομές εκπαίδευσης, προχωράμε την κατασκευή συμπληρωματικών πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών και φοιτητικών εστιών στη Λαμία. Η διαδικασία δεσμευτικών προσφορών είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η υλοποίηση του έργου να εκκινήσει στο τέλος του 2023. Παράλληλα, στηρίξαμε την ίδρυση Πειραματικού ΙΕΚ στην πόλη μας – ενός εκ των πέντε που ιδρύθηκαν στη χώρα – και ενισχύσαμε τις σχολικές μονάδες της Φθιώτιδας, με ηλεκτρονικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Δρομολογήσαμε την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, προχωράμε την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής μας και του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών, στηρίζουμε την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, πετύχαμε το εγχείρημα της επιστροφής του Ράλλυ Ακρόπολις και επιλύσαμε χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ, τα «κόκκινα σπίτια» στη Μαλεσίνα, τις αποζημιώσεις πολιτών για απαλλοτριώσεις και τη βιωσιμότητα αγροτικών συνεταιρισμών.

Επιπρόσθετα, αποδείξαμε έμπρακτα τη στήριξή μας στον πρωτογενή τομέα, με δρομολόγηση σημαντικών αγροτικών έργων, δρόμων, δικτύων και φραγμάτων, ενώ υλοποιούμε έργα, όπως είναι η αναβάθμιση των λιμένων Αγίου Κωνσταντίνου και Αρκίτσας, καθώς και την επέκταση και βελτίωση του λιμένα Στυλίδας.

Τέλος, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μεταφορών, με την ολοκλήρωση του Ε-65, την έναρξη του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι και την υπογραφή της σύμβασης δημοπράτησης της κατασκευής του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα.

Όλα όσα προανέφερα είναι έργα πνοής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών.

LR: Κύριε Υπουργέ βρισκόμαστε στο πρώην στρατόπεδο Τσαλτάκη εντός του οποίου προβλέπεται η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας. Που βρισκόμαστε σχετικά με το έργο αυτό; Γιατί Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας ακούμε για δεκαετίες και Δικαστικό Μέγαρο δε βλέπουμε.

ΑΠ: Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα με το οποίο καταπιάστηκα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου.

Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο με μεγάλη σπουδαιότητα και αναπτυξιακή δυναμική για τη Φθιώτιδα και ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα.

Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που με τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και την επιτυχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αρχικά ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών η οποία προέβλεπε την τροποποίηση της χρήσης γης και τον καθορισμό όρων δόμησης και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2022, το έργο εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή των 5 φακέλων – εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Προχωράμε με σταθερά αλλά γρήγορα βήματα την ανέγερση –  εδώ που βρισκόμαστε – του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας όπου θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής.

Έχει, μάλιστα, εξασφαλιστεί η δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες.

LR: Πρόσφατα πραγματοποιήσατε εκδήλωση για τις νέες και τους νέους της Φθιώτιδας. Αλήθεια κύριε Σταϊκούρα βλέπετε κάποια προοπτική για τη νέα γενιά στην Ελλάδα, στη Φθιώτιδα;

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία η μετακίνηση πολλών νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό αποτέλεσε μία μεγάλη πληγή για την οικονομία και την πατρίδα μας.

Γι’ αυτό και ως Κυβέρνηση θέσαμε ως βασικό στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου αυτό το πολύτιμο δυναμικό να επιστρέψει πίσω στη χώρα μας, αλλά παράλληλα όσοι νέοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα να έχουν την προοπτική να παραμείνουν και να εξελιχθούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάσαμε και θέσαμε ή θα θέσουμε σε εφαρμογή συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες και παρουσίασα στην εκδήλωση που αναφέρατε. Πολιτικές που περιλαμβάνουν στοχευμένες μειώσεις φόρων και παροχή φορολογικών κινήτρων για τις νέες και τους νέους που ζουν και δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα αλλά και συγκεκριμένα κίνητρα γι’ αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν. Περιλαμβάνουν, επίσης, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος τους μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, των μισθών και των επιδομάτων, ενώ πρόσφατα προαναγγείλαμε τη μονιμοποίηση του Freedom Pass.

Να επενδύσουμε στους νέους μαςΕπιπρόσθετα, αναλάβαμε ουσιαστικές παρεμβάσεις που βοηθούν τη νέα γενιά να ενταχθεί στην απαιτητική αγορά εργασίας, όπως είναι το πρώτο ένσημο και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που προχωράνε σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, και υλοποιήσαμε δράσεις για τη στήριξη των νέων που έχουν αποκτήσει οικογένεια προκειμένου να βρουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα ευαίσθητο θέμα, αυτός της εύρεσης φθηνής στέγης, υλοποιώντας μια νέα, ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Σε ότι αφορά τώρα σε τοπικό επίπεδο αυτό που πρέπει να κάνουμε, πέραν των ανωτέρω εθνικών παρεμβάσεων, είναι να τους δώσουμε τα εφόδια και τους λόγους για να ζήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο μας. Και αυτό θα γίνει μέσα από την ολόπλευρη ανάπτυξη της Φθιώτιδας και της οικονομίας της.

Όλα τα έργα που προανέφερα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλουν στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής, στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Έργα που δίνουν προοπτικές προόδου στις νέες και στους νέους που θέλουν να μείνουν στη Φθιώτιδα, να εργαστούν, να επενδύσουν και να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Να επενδύσουμε στους νέους μας.

LR: Αναφερθήκατε, προηγουμένως, στις ιαματικές πηγές της περιοχής μας. Ένας αναξιοποίητος πλούτος.  Έχουν γίνει κάποια βήματα σε αυτό το πεδίο; Μπορούμε να αναφερόμαστε σε ημερομηνίες;

ΑΠ: Ως Υπουργείο Οικονομικών αλλά και εγώ προσωπικά, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, καταβάλαμε όλη την τετραετία μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη των ιαματικών πόρων στη Φθιώτιδα. Και αυτό πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε με αποτελέσματα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον διαγωνισμό που αφορά στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων με την ανακήρυξη πλειοδότη ο οποίος έχει δεσμευτεί εντός τετραετίας, μέσα από την σύμβαση, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες επενδύσεις.

Η Φθιώτιδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές κέντρο ιαματικού τουρισμούΠριν περίπου 20 ημέρες ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το Ακίνητο του ΕΟΤ Κονιαβίτη, όπου γνωρίζω ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και το οποίο πιστεύω ότι δεν θα μείνει στα λόγια. Ενώ έπονται, μέχρι το τέλος του 2023, τα Λουτρά των Θερμοπυλών και στα μέσα του 2024 τα Λουτρά της Υπάτης, τα οποία πριν από 10 μέρες τα επισκέφτηκαν επενδυτές από το εξωτερικό, τους οποίους στη συνέχεια συνάντησα. Σημειώνω ότι μέχρι να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα Λουτρά Υπάτης έχουμε δώσει, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία για αξιοποίηση από ιδιώτες.

Για το τέλος άφησα το δυσκολότερο project που είναι το Πλατύστομο. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή βρήκαμε σημαντικές εκκρεμότητες, που αφορούν την αναγνώριση των πηγών και τη νομιμοποίηση του χώρου, τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε.

Συμπερασματικά, έχει γίνει μία συστηματική προσπάθεια για την αξιοποίηση των πολλών ιαματικών πηγών του νομού, που σε συνδυασμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον των περιοχών, μπορούν να καταστήσουν την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας ένα διεθνές κέντρο ιαματικού τουρισμού, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητάς της.

LR: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί ο πολίτης της Φθιώτιδας να ψηφίσει ξανά Χρήστο Σταϊκούρα;

ΑΠ: Οι πολίτες έχουν κρίση. Την οποία σέβομαι απόλυτα.

Να πάμε την Φθιώτιδα και τη Λαμία ακόμη πιο μακριάΕγώ αυτό που θέλω να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω που επί 16 χρόνια με στηρίζουν διαρκώς και απλόχερα. 16 χρόνια προσπάθησα να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους και να είμαι ωφέλιμος στην πατρίδα, σε όλους τους Έλληνες, στην περιοχή μας.

Εργάστηκα έντιμα και σκληρά, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες που μου ανατίθενται. Ποτέ δεν σκέφτηκα να προφυλαχθώ πολιτικά στα δύσκολα. Και το έκανα μέσα από τις γραμμές του κόμματος, χωρίς να το εγκαταλείψω ποτέ. Υπηρέτησα δίπλα σε 3 πρωθυπουργούς, κινούμενος πάντα εντός του θεσμικού ρόλου που μου ανέθεταν.

Συνεργάζομαι έντιμα, ειλικρινά και δημιουργικά με όποιες και όποιους οι πολίτες κάθε φορά επιλέγουν για τη λειτουργία των θεσμών της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Στόχος μου ήταν και παραμένει όλοι μαζί, συντεταγμένα και με θεσμική τάξη, να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά και να πάμε την Φθιώτιδα και τη Λαμία ακόμη πιο μακριά. Και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσω να λειτουργώ για όσο οι συμπολίτες μου με επιλέγουν να τους εκπροσωπώ.

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ