Ράλλυ Ακρόπολις: Η ιστορική νίκη του Ροβάνπερα στην επιστροφή του WRC και η Λαμία ψηλά!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 08:28 Ράλλυ Ακρόπολις: Η ιστορική νίκη του Ροβάνπερα στην επιστροφή του WRC και η Λαμία ψηλά!

Με ένα σπουδαίο νικητή, συναρπαστική εξέλιξη, πολύ κόσμο στις Ειδικές Διαδρομές και τη Λαμία στο επίκεντρο ολοκληρώθηκε το «Ράλι των θεών».

Η επιστροφή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έπειτα από 8 χρόνια στο πρόγραμμα του WRC έγινε με πανηγυρικό τρόπο. Ο φετινός αγώνας είχε όλα τα συστατικά που έχουν χτίσει τη διεθνή του φήμη ως ενός από τους κορυφαίους στον κόσμο.

Όλη του η εξέλιξη, από την τελετή έναρξης στην Ακρόπολη και την Cosmote 5G Athens Stage στο Σύνταγμα μέχρι την Wolf Power Stage που έκλεισε το πρόγραμμα στην εμβληματική ΕΔ Ταρζάν, ήταν μια γιορτή για τα ράλι γενικότερα και για τη χώρα μας ειδικότερα.

Το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις μπορεί να μην έγινε στην εποχή που το έχουμε συνηθίσει, δηλαδή στην αρχή του καλοκαιριού. Μπορεί να μην είχε τις πάρα πολύ σκληρές ΕΔ, από τις οποίες όλα τα αυτοκίνητα και οι άνθρωποι έβγαιναν διαλυμένοι. Μπορεί να μην είχε τις θερμοκρασίες των +35 βαθμών, που έκαναν ανθρώπους και μηχανές να στενάζουν.

Δεν του έλειπε όμως τίποτα από το χαρακτήρα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού αγώνα, στον οποίο πρέπει να τα δώσεις όλα για να διακριθείς, αλλά κι αυτό δεν αρκεί αν δεν έχεις την τύχη στο πλευρό σου.

Ο αγώνας έδειξε πολλές φορές τα δόντια του σε πολλά από τα πληρώματα και κανείς δεν θα φύγει από τη Λαμία πιστεύοντας ότι το ράλι αυτό ήταν «εύκολο». Κάθε άλλο…

Η Λαμία στο επίκεντρο

Η πόλη μας φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο την καρδιά του Ράλλυ, σε ένα εντυπωσιακό από άποψη υποδομών service park που εντυπωσίασε τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους επισκέπτες.

Η Λαμία στην ιστορική επιστροφή του πλέον εμβληματικού αγώνα παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού αγκάλιασε την διοργάνωση και έδειξε ότι μπορεί να αναλάβει τη διεξαγωγή εκδηλώσεων παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Δείτε το μήνυμα του Δημάρχου στα social media

Δείτε επίσης και το μήνυμα του Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού:

Κυρίαρχος Ροβάνπερα

Ο Κάλε Ροβάνπερα ήταν ο μεγάλος νικητής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Ο νεαρός Φινλανδός της Toyota πήρε τα ηνία του αγώνα μόλις στην 3η Ειδική Διαδρομή το πρωί της Παρασκευής και δεν κοίταξε ξανά πίσω μέχρι το τέλος. Εδραίωσε την κυριαρχία του το Σάββατο και ολοκλήρωσε το θρίαμβο την Κυριακή. Κέρδισε συνολικά 8 από τις 15 ΕΔ του αγώνα.

Ο Ροβάνπερα πανηγύρισε στην Ελλάδα τη δεύτερη νίκη της καριέρας του αλλά αναμφίβολα την πιο σημαντική μέχρι τώρα.

Ο Ροβάνπερα δεν σταμάτησε εκεί, όμως. Ήταν τέτοια η αυτοπεποίθηση που ένιωθε σε όλο τον αγώνα, που πίεσε μέχρι το τέλος και κέρδισε ακόμα και την Wolf Power Stage. Ο Φινλανδός θα φύγει από την Ελλάδα έχοντας αποκομίσει το μέγιστο των 30 βαθμών αλλά και το θαυμασμό όλου του κόσμου των ράλι.

Στη δεύτερη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Οτ Τάνακ με το Hyundai i20. Ο Εσθονός έδειξε σε πολλές περιπτώσεις την ταχύτητά του, κερδίζοντας μάλιστα τρεις από τις 15 ΕΔ του αγώνα, αλλά δεν είχε απαντήσεις στη σπουδαία εμφάνιση του Ροβάνπερα. Είναι το 3ο φετινό βάθρο του Τάνακ, μετά το Arctic Rally και το Σαφάρι.

Ο πραγματικά κερδισμένος του αγώνα

Ο Σεμπαστιέν Οζιέ φεύγει με την 3η θέση από την Ελλάδα αλλά αυτό σίγουρα δεν τον πειράζει καθόλου, αφού είδε τη διαφορά του από τους διώκτες του στη βαθμολογία του πρωταθλήματος να αυξάνεται.

Ο Γάλλος της Toyota έκανε σχεδόν μυθική εμφάνιση την Παρασκευή, όταν παρότι έμπαινε πρώτος στις ΕΔ και «σκούπιζε» την επιφάνεια για τους υπόλοιπους, κατάφερε στο τέλος της ημέρας να βρίσκεται μόνο 3,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο.

Σε εκείνο το σημείο όλοι πιστέψαμε ότι το Σάββατο και την Κυριακή ο Οζιέ θα εγκαθιστούσε την κυριαρχία του, όπως κάνει συνήθως, και θα έπαιρνε τη νίκη. Οι Ροβάνπερα και Τάνακ όμως είχαν άλλη γνώμη και ο Οζιέ δεν μπήκε στη διαδικασία να τους την αλλάξει, αφού ήξερε την τεράστια αξία αυτής της 3ης θέσης.

Ήσυχος αγώνας για τις πιο πίσω θέσεις

Ο Ντάνι Σόρντο της Hyundai πήρε μια άνετη 4η θέση, χωρίς να καταφέρει να βρεθεί σε κανένα σημείο κοντά στη διεκδίκηση μιας θέσης στο βάθρο. Ο Ισπανός πριν από τον αγώνα θεωρήθηκε ότι θα ήταν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης, λόγω της ευνοϊκής σειράς εκκίνησης την Παρασκευή αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Ο Γκας Γκρίνσμιθ της M-Sport Ford στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα βρισκόταν σε «εσωτερική» μάχη με τον ομόσταβλό του Αντριεν Φουρμό. Τα δύο Fiesta βρίσκονταν κοντά το ένα με το άλλο, μέχρι ο Φουρμό να αντιμετωπίσει πρόβλημα και να χάσει έδαφος. Αυτό έδωσε την άνεση στον Γκρινσμιθ να εξασφαλίσει την 5η θέση στον αγώνα, με τον Φουρμό να πέφτει στην 7η θέση.

Οι άτυχοι

Ήδη από πολύ νωρίς κάποια από τα πληρώματα ένιωσαν το σκληρό πρόσωπο του EKO Ράλλυ Ακρόπολις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι Έλφιν Έβανς και Τιερί Νεβίλ. Οι δυο τους πριν από τον ξεκίνημα του αγώνα ισοβαθμούσαν στη 2η θέση του Πρωταθλήματος και κυνηγούσαν τον Οζιέ, Στο Ακρόπολις ήρθαν με στόχο να μεγιστοποιήσουν τη συγκομιδή τους και κυρίως να τερματίσουν μπροστά από τον Γάλλο.

Δεν κατάφεραν κανέναν από τους δύο στόχους τους. Ο Έβανς από το πρωί της Παρασκευής αντιμετώπισε πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων του Toyota Yaris, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τις περισσότερες ΕΔ του πρωινού σκέλους με μόνο μία σχέση διαθέσιμη. Σε μία ΕΔ ήταν η 6η και σε άλλες δύο η 3η. Το Σάββατο και την Κυριακή έκανε μεγάλη προσπάθεια να κερδίσει όσο γίνόταν περισσότερο από το χαμένο έδαφος και τελικά κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις απώλειες. Ο Βρετανός κέρδισε και 4 επιπλέον βαθμούς από τη 2η θέση στην Power Stage.

Πολύ δύσκολο ήταν το ξεκίνημα και για τον Τιερί Νεβίλ. Ο Βέλγος της Hyundai την Παρασκευή, ανάμεσα στην ΕΔ 3 και την ΕΔ 4, αντιμετώπισε πρόβλημα με την υδραυλική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης, έχασε πολύ χρόνο εκεί και έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στην εκκίνηση της 4ης ΕΔ, με αποτέλεσμα να πάρει 4 λεπτά ποινή. Το χειρότερο ήταν ότι δεν κατάφερε να επισκευάσει τη βλάβη και έτρεχε χωρίς υποβοήθηση στο τιμόνι, χάνοντας ακόμα περισσότερο χρόνο. Τελικά, τερμάτισε στην 8η θέση ενώ η 3η θέση στην Power Stage του έδωσε 2 επιπλέον βαθμούς.

Η μάχη της WRC2

Η κατηγορία WRC2 είδε επίσης πολλά από τα πληρώματα να δυσκολεύονται στο σκληρό ελληνικό αγώνα και στο τέλος μόνο δύο από αυτά έμειναν να διεκδικούν τη νίκη στην κατηγορία. Η μάχη ανάμεσα στον Αντρέας Μίκελσεν, που κέρδισε τελικά, και το Μάρκο Μπουλάτσια από τη Βολιβία, που πήρε τη 2η θέση, ήταν επική στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και μόνο την Κυριακή ο Μίκελσεν κατάφερε να φτιάξει μια διαφορά. Και οι δύο οδηγούν Skoda Fabia Evo.

Στους μεγάλους άτυχους του αγώνα ανήκουν οι Λάμπρος Αθανασούλας και Νίκος Ζακχαίος, που έτρεξαν με ένα Hyundai i20 της κατηγορίας Rally2. Ξεκίνησαν με πολλή όρεξη αυτόν τον αγώνα αλλά από πάρα πολύ νωρίς αντιμετώπισαν πολλά μηχανικά προβλήματα. Εγκατέλειψαν και την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά κάθε φορά ξαναξεκινούσαν για να πάρουν όσο μπορούσαν περισσότερα από το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Οι Έλληνες

Σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα, οι προσπάθειες των ελληνικών πληρωμάτων ήταν ακόμα πιο δύσκολες. Την καλύτερη θέση πήραν οι Κεχαγιάς/Τσαούσογλου με Skoda Fabia Evo, που τερμάτισαν στην 20ή θέση. Οι Ρουστέμης/Νικολόπουλος με DS3 πήραν την 22η θέση ενώ στην 23η τερμάτισε ο Ζουρντάν Σερδερίδης με το Ford Fiesta WRC. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 19η θέση τερμάτισε το κυπριακό πλήρωμα των Γαλαταριώτη/Ιωάννου με VW Polo GTI.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ήταν ένας αγώνας που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ έλλειψε τα 8 χρόνια που δεν ήταν στο καλεντάρι του WRC. Το ίδιο σίγουρα συνειδητοποίησαν οι δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- χιλιάδες κόσμου που γέμισαν όλες τις ΕΔ και των τριών ημερών. Η ανυπομονησία για τον αγώνα του 2022, που ξέρουμε ότι θα είναι στο καλεντάρι, έχει ήδη ξεκινήσει.

Μετά το τέλος του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, ο Σεμπαστιέν Οζιέ αύξησε σημαντικά το προβάδισμά του στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος Οδηγών του WRC καθώς έφτασε στους 180 βαθμούς. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Έλφιν Έβανς με 136 βαθμούς και 3ος είναι ο Τιερί Νεβίλ με 130 βαθμούς. Ο Κάλε Ροβάνπερα με το απόλυτο που πέτυχε σε αυτόν τον αγώνα έφτασε στους 129 βαθμούς και βρίσεται στην 4η θέση.

Γενική Κατάταξη

POS DRIVER TEAM / CAR ELIQ TIME
1 FIN K. ROVANPERÄ M 3:28:24.6
2 EST O. TÄNAK M +42.1
3 FRA S. OGIER M +1:11.3
4 ESP D. SORDO M +3:01.0
5 GBR G. GREENSMITH M +5:45.0
6 (+1) GBR E. EVANS M +6:42.7
7 (-1) FRA A. FOURMAUX M +6:54.4
8 (+1) BEL T. NEUVILLE M +8:41.1
9 (-1) NOR A. MIKKELSEN WRC2 +9:02.5
10 BOL M. BULACIA WRC2 +9:19.2
11 FRA Y. ROSSEL WRC3 +10:50.8
12 POL K. KAJETANOWICZ WRC3 +11:23.6
13 GBR C. INGRAM WRC3 +11:49.7
14 RAF N. GRYAZIN WRC2DC +13:47.5
15 FIN E. LINDHOLM WRC3 +13:55.6
16 EST G. LINNAMÄE WRC2DC +15:04.5
17 CZE M. PROKOP WRC2DC +18:05.2
18 USA S. JOHNSTON WRC2 +18:30.1
19 CYP S. GALATARIOTIS None +24:14.5
20 GRC G. KECHAGIAS WRC3 +27:06.9
21 CAN L. URLICHICH WRC2 +27:14.2
22 GRC J. SERDERIDIS M +27:17.5
23 (+10) NOR M. OSTBERG WRC2DC +49:52.9
24 (+10) PRY F. ZALDIVAR WRC3 +1:03:21.3
25 (+12) GRC L. ATHANASSOULAS WRC3 +1:24:13.6
Προσαρμοσμένη αναζήτηση