Η Λαμία στο επίκεντρο των εορτασμών της Ρούμελης για τη 200η επέτειο του ‘21

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 16:45 Η Λαμία στο επίκεντρο των εορτασμών της Ρούμελης για τη 200η επέτειο του ‘21

Την ίδρυση Μουσείου στη Λαμία προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Πολεμικό Μουσείο».

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα παραχωρηθεί ακίνητο της ΠΣΕ για την παρουσίαση και ανάδειξη της ιστορίας και του ρόλου των ηρώων του 1821, που έδρασαν και έχουν σημείο αναφοράς, την Στερεά Ελλάδα.

Η προετοιμασία του Μουσείου θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στοχεύει στο να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας και να τονώσει το εθνικό αίσθημα, ιδίως του στερεοελλαδίτικου πληθυσμού με αφύπνιση της εθνικής συνείδησης ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν μεταξύ άλλων για:

(α) Την συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων, ενθυμίων κλπ (πολεμικών και μη), από τους αγώνες και το βίο των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με αναφορά τη Στερεά Ελλάδα.

(β) Την παρουσίαση διαφόρων αντικειμένων της περιόδου του 1821 αλλά και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως όπλα, στολές, εξαρτύσεις, σημαίες, παράσημα, πυρομαχικά κ.α.

(γ) Την συλλογή και παρουσίαση βιβλίων και εντύπων που αφορούν στην ιστορία της εν λόγω περιόδου και όχι μόνο.

(δ) Την προβολή κινηματογραφικού αρχείου με υλικό που καταγράφει ιστορικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.

(ε) Την ψηφιακή προβολή ιστορικού και πολιτιστικού αρχείου, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, με ειδικές αναλύσεις και σχόλια σε θέματα που αφορούν την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα.

(στ) Την διοργάνωση εκθέσεων εμφάνισης φωτογραφικού αρχείου καθώς και ιστορικών τεκμηρίων όπως αλληλογραφία και προσωπικά αρχεία από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

(ζ) Την συνδιοργάνωση διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάσεων προβολών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας μας.

Ο εμπλουτισμός του μουσείου, εκτός από κειμήλια που θα δοθούν από τον τοπικό πληθυσμό, τις τοπικές υπηρεσίες και φορείς, θα γίνει και με εκθέματα, ενθυμήματα, όπλα και στολές από τις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση