Φθιώτιδα: Μας λείπουν αυτές οι εικόνες από το Ρουμελιώτικο Πάσχα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Μαΐου 2021 11:12 Φθιώτιδα: Μας λείπουν αυτές οι εικόνες από το Ρουμελιώτικο Πάσχα

Το Πάσχα στη Ρούμελη έχει βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο με άρωμα παράδοσης - Δείτε εικόνες του χθες από το παραδοσιακό Πάσχα στην Αμφίκλεια.

Το ψήσιμο του αρνιού και το τελετουργικό για την προετοιμασία του είναι κάτι ξεχωριστό, αφού ακριβώς για τη Ρούμελη το Πάσχα είναι στοιχείο από το DNA μιας ολόκληρης περιοχής.

Σύμφωνα με το LamiaReport απ' όποιο Ρουμελιώτικο σοκάκι και να περάσεις ανήμερα του Πάσχα θα υπάρχει μια παρέα να σε περιμένει με το ποτήρι στο χέρι.

Όπως αναφέρει στο LamiaReport και ο Δημήτρης Καλπύρης, που μας έστειλε και τις φωτογραφίες και φέτος θα μας λείψουν οι Πασχαλιάτικοι λάκκοι στις γειτονιές της Αμφίκλειας και όλα αυτά τα άτυπα αλλά θαυμάσια εορταστικά ανταμώματα με αγαπημένα πρόσωπα, ανταμώματα με πολύ βαθιές ρίζες εδώ στην επαρχία.

Έτσι θα χάσουμε και το ιδιαίτερο θέαμα της προσωρινής «έκλειψης!! Ηλίου» στην κωμόπολη, η οποία προκύπτει από τους καπνούς και τις φωτιές  με αιτία το κατά μαχαλά ομαδικό ψήσιμο του κλασσικού οβελία.

Πιστεύοντας ότι με την βοήθεια της επιστήμης (εμβόλιο, φάρμακο) θα απαλλαγούμε σύντομα από τον εφιάλτη της πανδημίας, ας ελπίσουμε να μην γνωρίσουμε άλλο ΠΑΣΧΑ με απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και περιορισμούς. Επί του παρόντος ας πορευτούμε με υπομονή και μερικές παλιές φωτογραφίες από την Πασχαλιάτικη Αμφίκλεια.

Δείτε βίντεο από τον Πασχαλιάτικο αποχαιρετιστήριο τελετουργικό χορό σε γειτονιά της Αμφίκλειας όταν ο οβελίας είναι έτοιμος:

Φωτογραφίες- βίντεο: Δημήτρης Καλπύρης

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση