Λαμία: Εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι για τις χασισοφυτείες σε Φθιώτιδα και Φωκίδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 08:03 Λαμία: Εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι για τις χασισοφυτείες σε Φθιώτιδα και Φωκίδα

Βαριές ποινές σε τέσσερα άτομα, με την έφεση όμως να έχει ανασταλτική δύναμη…

Την ελευθερία τους, έστω και προσωρινά μέχρι το δεύτερο βαθμό, κέρδισαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας, οι κατηγορούμενοι για τη συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και την καλλιέργεια κάνναβης σε δυσπρόσιτες περιοχές της Καρυάς Καμένων Βούρλων και των Κοινοτήτων Αθανασίου Διάκου και Πανουργιά Φωκίδας, που είχαν αποκαλυφθεί τον Αύγουστο του 2019.

Από την αγόρευση του Εισαγγελέα είχε ξεκαθαρισθεί ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση ή όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν μικρά ή μεγάλα εγκλήματα μεταξύ φίλων», ωστόσο πρότεινε την ενοχή τεσσάρων (4) ατόμων, καθώς οι τρεις συσχετίσθηκαν με τις τρεις φυτείες που βρέθηκαν στις ανωτέρω περιοχές και ο τέταρτος με την πώληση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα για τον έναν, ο οποίος σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο, ήταν ο εγκέφαλος της «εγκληματικής οργάνωσης» υποστηρίχτηκε η εμπλοκή του και στις τρεις φυτείες.

Μέχρι πρότινος ήταν στη φυλακή τέσσερα από τα εφτά μέλη που είχαν συλληφθεί, ενώ από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους, ο ένας απεβίωσε και για άλλους δύο είχε ανασταλεί η ποινική δίωξη. Έτσι στο εδώλιο αρχικά κάθισαν 8 άτομα μέχρι να φθάσουμε στην τελική μόλις των τεσσάρων (4) που αναφέρουμε πιο πάνω με τις φυτείες.

Από το αποτέλεσμα, ο ένας εκ των τεσσάρων που έμεινε στη φυλακή για ένα σχεδόν χρόνο, Έλληνας επαγγελματίας, αθωώθηκε από το βαρύ κατηγορητήριο. Το μόνο που τον βάρυνε ήταν η κατοχή κάποιων κυνηγετικών όπλων, αδίκημα που σε καμία περίπτωση δε θα τιμωρούνταν με την παραμονή του ένα χρόνο στη φυλακή!

Στο διά ταύτα, από τους άλλους τέσσερις (4) συνολικά που μπλέχθηκαν με τις φυτείες, ο πρώτος κατηγορούμενος (που τον ενέπλεξαν και με τις τρεις), τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 13 ετών κατά συγχώνευση, ενώ για τους άλλους τρεις η ποινή ήταν 8 χρόνια κατά συγχώνευση επίσης.

Σε όλους δόθηκε το ευεργέτημα η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι για να τους αναγνωρισθούν τα ελαφρυντικά που προβλέπει ο νόμος και τις επόμενες ώρες θα αφεθούν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής τους στο Αστυνομικό Τμήμα Κατοικίας τους στο πρώτο 5ημερο κάθε μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Στον πρώτο με τη βαρύτερη κατηγορία, επιβλήθηκε και εγγύηση 3.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί ως 31 Ιουλίου ώστε να μείνει ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμια δικαστήριο.

Στο εδώλιο συνολικά κάθισαν τρεις Έλληνες και πέντε Αλβανοί υπήκοοι, οι οποίοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τρεις φυτείες με τα 908 συνολικά δενδρύλλια, που αποκάλυψαν οι αστυνομικές αρχές, θα απέφεραν κέρδη στην «εγκληματική ομάδα» άνω του 1.000.000 (κακούργημα), ενώ στις έρευνες που είχαν γίνει σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας και της Φωκίδας κατασχέθηκαν πάνω από έξι (6) κιλά ακατέργαστης κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, όπλα, φορητοί ασύρματοι και χρηματικό ποσό, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, καθώς εκτός των άλλων στο κατηγορητήριο παρουσιάζονταν και αγορές από την Αλβανία κοκαΐνης και κάνναβης.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις των τεσσάρων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση