Δεύτερη η Φθιώτιδα στη μεταδοτικότητα κορωνοϊού?

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 07:50 Δεύτερη η Φθιώτιδα στη μεταδοτικότητα κορωνοϊού?

Μαζί με τον κορωνοϊό στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα έχουν μπει και οι στατιστικοί δείκτες R0 και Rt.

Με απλά ελληνικά οι συγκεκριμένες μεταβλητές εξηγούν  - ή καλύτερα προσπαθούν να προβλέψουν - το ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό. Για κάθε τιμή πάνω από 1 υπάρχει αύξηση, καθώς το 1 είναι η βάση ότι ένας ασθενής μπορεί κατά μέσο όρο να μολύνει ένα ακόμη άτομο.

Οι παρακάτω πίνακες είναι από τη μελέτη του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού του Ε.Μ.Π. Νίκου Καρδούλα που παρουσιάζει το ethnos.gr και έχουν ημερομηνία αναφοράς την 9η Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα που αναφέρεται η έρευνα, από 1η Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου, η Φθιώτιδα και η Περιφέρεια Στερεάς, παρουσιάζονται πολύ ψηλά σε μεταδοτικότητα, φθάνοντας  αντίστοιχα στη 2η και την 1η (!) θέση του σχετικού πίνακα. Θυμίζουμε όμως ότι η Φθιώτιδα (και κατ’ επέκταση η Στερεά λόγω Ριτσώνας και Οινοφύτων) το τελευταίο διήμερο της αναφερθείσας περιόδου, παρουσίασε σημαντική αύξηση κρουσμάτων με 3 και 4 επισήμως, όταν στις προηγούμενες αναφορές τα κρούσματα ήταν μηδενικά ή το πολύ 1.

Τα στοιχεία του κ. Καρδούλα έχουν αντληθεί από τον ΕΟΔΥ και παρουσιάζουν το Rt ακόμη και πάνω από 2 στις αρχές Αυγούστου, ενώ στις 9 Αυγούστου εκτιμάται στο 0,95 (διατήρηση της μεταδοτικότητας της ασθένειας).

Ρεκόρ μεταδοτικότητας στο νομό Τρικάλων

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται σε πίνακα το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, τα εγχώρια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ανά Νομό της χώρας μας, στο χρονικό διάστημα των 71 ημερών της συγκεκριμένης μελέτης. Όπως φαίνεται ο νομός Τρικάλων έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στη μετάδοση του κορονοϊού με δείκτη Rt 2,41 και ακολουθούν ο νομός Φθιώτιδας με 1,98, ο νομός Βοιωτίας με 1,73 και ο νομός Λέσβου με 1,66. Είναι εντυπωσιακό πως ο νομός Αττικής βρίσκεται πολύ χαμηλά, μόλις στην 31η θέση με δείκτη κάτω από τη μονάδα και συγκεκριμένα 0,96.Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο νομός Χανίων με δείκτη Rt μόλις 0,25

Πρώτη η Στερεά, τελευταία η Θράκη

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα του Δείκτη μεταδοτικότητας Rt και στις Περιφέρειες με την Στερεά Ελλάδα με δείκτη μεταδοτικότητας Rt 2,53 και ακολουθούν η Θεσσαλία και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1,70 και 1,56 αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση έχει υποχωρήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον δείκτη Rt να έχει πέσει στο 0,49.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση