Σταϊκούρας: «15 σημαντικά έργα για το Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 08:34 Σταϊκούρας: «15 σημαντικά έργα για το Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας»

Στιβακτή: «Τρία χρόνια με πολλές δυσκολίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα καταφέραμε με την ενεργή στήριξή σας…»

Στην Κάτω Τιθορέα, στην έδρα του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους Δήμους της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της αναλυτικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, παρουσία της Δημάρχου Αθανασίας Στιβακτή, παρουσίασε 15 σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν, προχώρησαν ή έχουν δρομολογηθεί και με δικές του ενέργειες, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Έργα όπως η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι εγκεκριμένες προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος στο «Αντώνης Τρίτσης», η αγροτική οδοποιία αλλά και οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς Φορείς και Νομικά Πρόσωπα της περιοχής.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σταϊκούρα:

Από την πλευρά της η κα Στιβακτή, επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, αυτά τα τρία χρόνια, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και… πρωτόγνωρη εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

«Δε θα τα είχαμε καταφέρει  αν δεν είχαμε την ενεργή στήριξή σας», είπε η Δήμαρχος ευχαριστώντας τον κ. Σταϊκούρα, περιγράφοντας κι εκείνη με τη σειρά της τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί για την περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών στο Δημοτικό Κατάστημα της Κ. Τιθορέας:

Σας προσκάλεσα σήμερα εδώ, στην Κάτω Τιθορέα, στο πλαίσιο της συστηματικής κοινωνικής λογοδοσίας, για να σας ενημερώσω για έργα που έχει υλοποιήσει, δρομολογήσει, ή σχεδιάσει η Κυβέρνηση για τους πολίτες του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Με τη σημερινή, 7η επίσκεψη, ολοκληρώνεται ο κύκλος παρουσιάσεων κυβερνητικών έργων ανά Δήμο, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, για τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας αναφέρω τα εξής 15 έργα:

1ο Έργο. Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κάτω Τιθορέα.

Σε συνέχεια στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, το έργο «Φωτισμός και Περίφραξη Γηπέδου Ποδοσφαίρου Κάτω Τιθορέας» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 239.000 ευρώ.

2ο Έργο. Ενίσχυση υποδομών σχολικών μονάδων.

Με τη συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους περίπου 40.000 ευρώ για την αντικατάσταση κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τιθορέας.

Το έργο ολοκληρώθηκε, και μάλιστα είχα την ευκαιρία, αρχές του έτους, να επισκεφθώ το Δημοτικό Σχολείο.

3ο Έργο. Μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών μετρητών στην Ελάτεια.

Ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε προς το τραπεζικό σύστημα, με ορθολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, το ζήτημα της αναγκαιότητας λειτουργίας ΑΤΜ στην Ελάτεια Φθιώτιδας.

Σε συνέχεια συνεργασίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η Τράπεζα τοποθέτησε ΑΤΜ, το οποίο λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2021.

4ο Έργο. Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των δημοτικών κοινοτήτων Αμφίκλεια, Δρυμαία, Μπράλος, Ξυλικοί, Παλαιοχώρι, Τιθρώνιο και Σφάκα.

Σημειώνω πως, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο επόμενος κύκλος ενημέρωσης του σχετικού μητρώου αναμένεται να ανοίξει την 1η Νοεμβρίου 2022.

5ο Έργο. Κατασκευή του δρόμου «Μπράλος – Άμφισσα», ως τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα «Θερμοπύλες – Ιτέα – Αντίρριο».

Το έργο εντάχθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ως δημόσιο έργο εθνικής σημασίας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών 2021-2027, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρηματοδότηση ύψους 285 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, Δεκεμβρίου του 2021, ακίνητα του έργου υπάγονται στον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παρέχεται εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.

6ο Έργο. Εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν προτάσεων της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα παρακάτω έργα:

  • «Βελτίωση Ενεργειακής Διαχείρισης και Αξιοποίησης ΑΠΕ στις Υποδομές Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας», προϋπολογισμού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.
  • «Μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης ως πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του Αρχοντικού Σκλαβούνου στη Δ.Ε. Αμφίκλειας του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας» (Υποέργο 1) και «Μελέτη για τη δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού στην Δ.Ε. Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας» (Υποέργο 2), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 580.000 ευρώ.
  • «Βελτίωση των υποδομών και της διαχείρισης ύδρευσης Αμφίκλειας, Κάτω Τιθορέας και Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας», με ποσό χρηματοδότησης περίπου 4,7 εκατ. ευρώ.
  • «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας», με ποσό χρηματοδότησης περίπου 1 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενες περιοχές είναι η Τιθορέα, η Ελάτεια, το Λευκοχώρι και η Σφάκα.

7ο Έργο. Έκτακτη Χρηματοδότηση Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας χρηματοδοτήθηκε επιπλέον με ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

Μεταξύ των έργων που υλοποιούνται από την Δημοτική Αρχή, και είναι ευθύνη της η άμεση ολοκλήρωσή τους, είναι η περίφραξη Γυμνασίου – Λυκείου Αμφίκλειας, η κατασκευή γηπέδου 5 επί 5 στην Κάτω Τιθορέα, καθώς και έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου.

Επίσης, όπως ενημέρωσα με σχετικό δελτίο τύπου την Πέμπτη, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, επιχορηγούν τους Δήμους της χώρας για την κάλυψη αναγκών τους λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Για τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, το ποσό επιχορήγησης είναι περίπου 160.000 ευρώ.

8ο Έργο. Χορηγία πετρελαίου θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταποκρινόμενος σε συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, εξασφάλισε, δωρεά, σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της περιοχής.

9ο Έργο. Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα – Στυλίδα και Τιθορέα - Λιανοκλάδι.

Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών υπέγραψαν Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Πάροχος δεσμεύεται στην πλήρη εκτέλεση συγκεκριμένης δρομολογιακής πολιτικής, αναγκαίας από άποψη γενικού οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος, που περιλαμβάνει και προορισμούς που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Αντιλαμβάνομαι την αναστάτωση που έχει προκληθεί λόγω του προβληματικού τρόπου εκτέλεσης των δρομολογίων, όμως το προσωρινό αυτό ζήτημα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό, κάτι που είχα την ευκαιρία να συζητήσω δια ζώσης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσία του Ιταλού ομολόγου μου, και την Παρασκευή.

Εδώ, όμως, θέλω να τονίσω πως το δύσκολο βήμα έγινε.

Με μέριμνα της πολιτείας, των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών, εξασφαλίστηκε η εκτέλεση δρομολογίων στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου, με ειδικά ωφελούμενες τις λεγόμενες «μη εμπορικές γραμμές».

10ο Έργο. Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αμφίκλειας, Τιθορέας και Ελάτειας.

Μετά από σχετική πρόταση του Δήμου, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2» το έργο «Βελτίωση Υποδομών Γηπέδων Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας», που αφορά τη βελτίωση υποδομών των γηπέδων της Αμφίκλειας και της Ελάτειας, καθώς και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Ελάτειας, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

11ο Έργο. Πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος – από τους συνολικά τέσσερις – κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η Δημοτική Ενότητα Ελάτειας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, έχει ενταχθεί σε μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στον Γ’ κύκλο του Προγράμματος.

Η Κυβέρνηση, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιεί μία πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

12ο Έργο. Εντάξεις σημαντικών αγροτικών έργων στον Δήμο.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και μετά από σχετική πρόταση του Δήμου, έχουν ενταχθεί τα εξής έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • «Ανάπλαση και Ανάδειξη Οικισμού Κάτω Τιθορέας – Κατασκευή κρηνών και Ανάδειξη Περιβάλλοντος Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας», προϋπολογισμού περίπου 162.000 ευρώ.
  •  «Αγροτική Οδοποιία Τιθορέας», προϋπολογισμού περίπου 216.000 ευρώ.

13ο Έργο. Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού επιχορηγήθηκε με 1 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης του Φορέα.

14ο Έργο: Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αμφίκλειας.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αμφίκλειας», προϋπολογισμού περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

15ο Έργο. Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Τα τελευταία 3 χρόνια, και παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ΕΤΑΔ κατόρθωσε να μεταστρέψει το Κέντρο από μια ζημιογόνα μονάδα σε κερδοφόρο.

Συνοπτικά:

Την περίοδο 2018-2019, η επισκεψιμότητα κυμάνθηκε σε 128.000 χιονοδρόμους.

Την περίοδο 2020-2021, αυτή ανήλθε σε 140.000 χιονοδρόμους, παρουσιάζοντας άνοδο 10% σε σχέση με το 2018-2019.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, επετεύχθη κερδοφορία.

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, η ΕΤΑΔ ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  • Ολοκλήρωση επενδυτικού έργου αποκατάστασης και αναβάθμισης των Σαλέ Φτερόλακας 1850 και στατική μελέτη και έργα αποκατάστασης στα Κελάρια 1950, ύψους 350.000 ευρώ.
  • Εργασίες οδόστρωσης και ασφαλτόστρωσης των χώρων στάθμευσης στη θέση Κελάρια 1750, ύψους 140.000 ευρώ.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος βιντεοεπιτήρησης των εγκαταστάσεων για την ασφάλεια και προστασία των επισκεπτών της, ύψους 60.000 ευρώ.
  • Πλήρης Λειτουργία του Web Ticket.
  • Ολοκλήρωση διαγωνιστικών διαδικασιών για την εκμίσθωση των χώρων στα σαλέ (Φτερόλακα - Κελάρια) για όλες τις χρήσεις (επισιτιστικά, εξοπλισμός, εμπορικά και σχολές χιονοδρομίας), οι οποίοι συνέβαλαν σε 230% αύξηση των μισθώσεων.
  • Έναρξη διαδικασιών αδειοδότησης, κατασκευής & λειτουργίας ελικοδρομίου στη θέση «Κελάρια 1750», ώστε να παρασχεθεί ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας ως προς τη λειτουργία του.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται προς το τέλος του 2022, με προϋπολογισμό ύψους 370.000 ευρώ.

  • Συνεργασία με επιχειρηματίες και των τριών όμορων Δήμων για την προώθηση του ορεινού τουρισμού, μέσω κοινών προωθητικών εκπτωτικών πακέτων τις ημέρες χαμηλής προσέλευσης.
  • Ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με Περιφέρεια και όμορους Δήμους, για την ανάληψη απ’ αυτούς του έργου του εκχιονισμού των οδικών δικτύων που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο, και ανάληψη από την ΕΤΑΔ μόνο της υποχρέωσης εκχιονισμού των parking και της διάστρωσης των χιονοδρομικών πεδίων.

  • Έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου, με την απομάκρυνση από όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων του άχρηστου, επιβλαβούς και επικίνδυνου εξοπλισμού (scrap) και τη σύναψη σύμβασης συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρεία για την εφαρμογή των απαιτήσεων των Περιβαλλοντικών Όρων του Κέντρου.
  • Εκκίνηση διαδικασίας για την κατασκευή και λειτουργία μικρού αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελείται από δύο ανεμογεννήτριες με ονομαστική ισχύ 850 ΚW εκάστη (συνολική ισχύς ανεμογεννητριών 1,7 ΜW), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Προσπάθησα, συνοπτικά, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, τους Δημότες και τους επισκέπτες του, την τελευταία τριετία.

Συνεχίζουμε, βήμα - βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Σας ευχαριστώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση