Φθιώτιδα: Μείωση των βουλευτικών εδρών και των δημοτικών συμβούλων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 08:53 Φθιώτιδα: Μείωση των βουλευτικών εδρών και των δημοτικών συμβούλων

Ανατροπές από την απογραφή και το νέο νόμο περί εκλογής Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών…

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλαξε η απογραφή του 2021  στη Φθιώτιδα.

Η ηλεκτρονική απογραφή που διευκόλυνε ανθρώπους να μην μετακινηθούν, λειτούργησε αρνητικά για το σύνολο της Επαρχίας, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα που κράτησαν τον πληθυσμό τους.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι συνολικά η χώρα έχασε το 3,5% του πληθυσμού της σε σχέση με το 2011, με 10.432.481 κατοίκους.

Από αυτό το ποσοστό όμως μέχρι το 12,94% που μειώθηκε ο πληθυσμός στη Φθιώτιδα, η απόσταση είναι μεγάλη!

Η μικρότερη μείωση - κι αυτή πάνω από το μέσο όρο της χώρας - είναι στο Δήμο Λοκρών με 9% και φτάνουμε στο 23,3% στο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας. Ο Δήμος Λαμιέων είναι στο 11,7%.

Η μεγάλη μείωση του πληθυσμού, που για πολλούς ήταν αναμενόμενη και γνωστή από τα πρώτα στοιχεία της απογραφής, έφερε τη συζήτηση για περαιτέρω μείωση των βουλευτικών εδρών από 5 σε 4!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr η Φθιώτιδα, κι άλλες π.ε. μπορεί να χάσουν από μία έδρα. Μάλιστα Θεσπρωτία και Καστοριά αν χάσουν κι άλλη έδρα θα γίνουν μονοεδρικές, ενώ υποψήφιες είναι και οι, Κοζάνη (4 από 5), Μαγνησία (5 από 6), η Αρκαδία, ο Νότιος Τομέας Αθηνών και η Αχαΐα, ενώ η Α’ Αθηνών θα πέσει στις 12 έδρες.

Εξελίξεις βέβαια από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα επισημοποιηθούν τα οριστικά δεδομένα της ψηφιακής απογραφής

Αλλαγές όμως αναμένονται και σε επίπεδα Δήμων. Ήδη βάσει του νέου νόμου που ψηφίσθηκε τον περασμένο Ιούνιο (4804/21) τα Δημοτικά Συμβούλια και των εφτά Δήμων άλλαζαν αριθμό Συμβούλων, όμως η καινούρια απογραφή ρίχνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των συμβούλων στους Δήμους Αμφίκλειας - Ελάτειας και Δομοκού που έπεσαν κάτω από 10.000.

Πιο αναλυτικά, ο Δήμος Λαμιέων εκλέγει τριάντα πέντε (35) μέλη, όπως αντιστοιχεί σε δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (50.001 - 100.000) κατοίκους,

Με άλλα λόγια κι αν ακόμη διατηρούσε τον πληθυσμό του 2011, πάλι θα έχανε τις έξι (6) έδρες.

Οι Δήμοι, Λοκρών, Μακρακώμης, Στυλίδος και Καμένων Βούρλων εκλέγουν είκοσι πέντε (25) μέλη, όπως περιγράφεται σε δήμους με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001 - 30.000) κατοίκους.

Οι συγκεκριμένοι Δήμοι διατηρήθηκαν πάνω από 10.000 κατοίκους, ωστόσο χάνουν βάσει νόμου δύο (2) συμβούλους.

Χειρότερα είναι τα πράγματα για τους Δήμους Δομοκού και Αμφίκλειας - Ελάτειας αν ισχύσουν τα προσωρινά αποτελέσματα απογραφής, καθώς δήμοι με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (5.001 - 10.000) κατοίκους, εκλέγουν δεκαεννέα (19) μέλη, που σημαίνει ότι χάνουν οκτώ (8) συμβούλους.

Ομοίως βάσει του νόμου μειώνονται και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στη Στερεά Ελλάδα. Με απογραφή πληθυσμού στους 505.269 κατοίκους (μείωση 7,7%), η Περιφέρεια Στερεάς εκλέγει σαράντα πέντε (45) μέλη, όπως σημειώνεται για περιφέρειες με πληθυσμό από τριακόσιες χιλιάδες έναν έως οκτακόσιες χιλιάδες (300.001-800.000) κατοίκους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση