Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς το θερμόμετρο στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 09:16 Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς το θερμόμετρο στη Φθιώτιδα

Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος έδειξε μονοψήφιο νούμερο! Σε 9 περιοχές η διαφορά θερμοκρασίας πρωί και μεσημέρι ξεπέρασε τους 20 βαθμούς!

Με 39+ ξεκίνησε ο καύσωνας στη Φθιώτιδα και την Κεντρική Ελλάδα, σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr.

Συγκεκριμένα το θερμόμετρο στις 15:40’ στη Στυλίδα έδειξε 39,1 που ήταν η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η 2η μεγαλύτερη στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς στο Αγγελόκαστρο Αιτ/νιας ο υδράργυρος ανέβηκε στους 39,3!

Ακόμη τρεις περιοχές της Φθιώτιδας είδαν στο θερμόμετρο 37,8 βαθμούς και συγκεκριμένα Μακρακώμη, Λευκοχώρι Ελάτειας και Αγία Τριάδα. Μάλιστα η θερμοκρασιακή διαφορά στη δυτική Φθιώτιδα (πρωί - μεσημέρι) ήταν 22,8 βαθμοί.

Μόνο δύο περιοχές θύμισαν περισσότερο «Σαχάρα» αυτό το 24ωρο, καθώς η διαφορά στη θερμοκρασία στο Καρπενήσι άγγιξε τους 24 βαθμούς και στα Βαθιά Λογγά Αμφίκλειας τους 23! Πάνω από 20 βαθμούς απόκλιση είχαμε επίσης σε Αμφίκλεια, Μόρνο, Πολύδροσο και Μαυρολιθάρι.

Και μιας και μιλάμε για ακραίες καταστάσεις να σημειώσουμε ότι στη Βουτύρω Καρπενησίου όπως και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας ο υδράργυρος ξεκίνησε την… ανηφόρα από τους 9ο Κελσίου (Χειμώνας κυριολεκτικά)!

Τέλος η Λαμία ήταν μία από τις 17 περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς όπου το θερμόμετρο έδειξε γύρω ή πάνω από τους 37ο.

Καυτό πενθήμερο

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το επόμενο 5ημερο με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμη πιο ψηλά μέχρι την Τρίτη 26 Ιουλίου.

Αιτία για αυτή την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στην νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατα συνέπεια την θέρμανση του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές διακρίνεται στο παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την Αττική σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από το έδαφος, ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πορείας των αερίων μαζών πάνω από μια περιοχή. Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, αναλύουμε ένα μεγάλο αριθμό προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δυο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης) και διαπιστώνουμε ότι όλες τις μέρες έως το τέλος του Ιουλίου οι θερμοκρασίες (κόκκινα κουτιά) θα είναι πάνω έως πολύ πάνω από τις κλιματικές τιμές (μαύρη διακεκομμένη γραμμή).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση