Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 09:45 Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Φθιώτιδα

Αυξάνονται οι ψεκασμοί. Στις επηρεαζόμενες περιοχές πέντε ακόμη Δήμοι της χώρας…

Αυξήθηκαν οι περιοχές της χώρας μας με επιβεβαιωμένα περιστατικά Ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ), σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την ασφάλεια του αίματος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, η Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, στις ήδη επηρεαζόμενες από το Δ.Ν περιοχές, πρόσθεσαν  από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, το Δήμο Λοκρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport πρόκειται για γυναίκα 64 ετών που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και βρέθηκε μέσα στον Αύγουστο στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σήμανε καμπανάκι στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με ενίσχυση των ψεκασμών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και ξεχωριστές παγίδες από τον υπεύθυνο εργολάβο.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στις επηρεαζόμενες περιοχές προστέθηκαν, από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Σερρών  ο Δήμος Ηράκλειας, από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Πέλλας ο Δήμος Έδεσσας από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Καβάλας ο Δήμος Παγγαίου και από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Χαλκιδικής ο Δήμος Αριστοτέλη.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Παρακάτω αναφέρονται όλοι οι Δήμοι που έχουν χαρακτηριστεί ως επηρεαζόμενες περιοχές. Όπως θα δείτε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει - προς το παρόν - άλλη περιφερειακή ενότητα και δήμος που να έχει επηρεαστεί από τον ΙΔΝ και γενικότερα η περιοχή της Φθιώτιδας είναι η νοτιότερη της χώρας.

I. Από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Δήμος Δέλτα

Δήμος Χαλκηδόνος

Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου

Δήμος Θέρμης

Δήμος Παύλου Μελά

Δήμος Ωραιοκάστρου

Δήμος Καλαμαριάς

Δήμος Θερμαϊκού

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμος Βόλβης

Δήμος Λαγκαδά

ΙI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Δήμος Τεμπών

Δήμος Λαρισαίων

Δήμος Κιλελέρ

Δήμος Τυρνάβου

IΙI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Δήμος Βέροιας

Δήμος Αλεξάνδρειας

Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας

ΙV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς

Δήμος Κιλκίς

Δήμος Παιονίας

 V. Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

Δήμος Νέας Προποντίδας

Δήμος Πολυγύρου

Δήμος Αριστοτέλη

 VI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Δήμος Πέλλας

Δήμος Σκύδρας

Δήμος Εδεσσας

VII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Δήμος Φαρκαδόνας

VIII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Δήμος Δίου – Ολύμπου

Δήμος Κατερίνης

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού

IX. Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Δήμος Βισαλτίας

Δήμος Σιντικής

Δήμος Ηράκλειας

X. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Δήμος Παγγαίου

XI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

Δήμος Λοκρών

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ (6/9) υπήρχαν 6 υπό διερεύνηση περιστατικά, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων ήταν 160. Από αυτά τα 98 ήταν με εκδήλωση στο ΚΝΣ, ενώ καταγράφονταν και 14 θάνατοι (1 ακόμη σε ασθενή με ΙΔΝ αποδόθηκε σε άλλα αίτια).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 14 - 96 ετών).

Τι ισχύει για την αιμοδοσία

α) Οι μονάδες αίματος που συλλέγονται από αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στους αναφερόμενους Δήμους  θα πρέπει, να ελέγχονται με τις μοριακές τεχνικές (ΝΑΤ) για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

β) Τα υπάρχοντα αποθέματα μονάδων αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από την 25η Αυγούστου από αιμοδότες προερχόμενους από τους Δήμους Ηράκλειας, Έδεσσας, Παγγαίου, Αριστοτέλη και Λοκρών θα δεσμευτούν. Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της.

γ) Αξιολόγηση καταλληλότητας αιμοδοτών σε μη επηρεαζόμενες περιοχές

Αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών υποψήφιων αιμοδοτών μετά από την αποχώρηση τους από περιοχές, που σημειώθηκαν κρούσματα λοίμωξης Δ.Ν.

Κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία επισκέπτη σε περιοχή επηρεαζόμενη από ιό Δ.Ν είναι τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών)

Άτομα που έχουν ιστορικό μόλυνσης από την ιό Δ.Ν, μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση