ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 20 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Έφυγε και ο τελευταίος πρόσφυγας από τις Θερμοπύλες - Οριστικό «λουκέτο» στη Δομή μετά από δέκα χρόνια

Έφυγε και ο τελευταίος πρόσφυγας από τις Θερμοπύλες - Οριστικό «λουκέτο» στη Δομή μετά από δέκα χρόνια

Αναχώρησαν για το Κουτσόχερο οι τελευταίοι φιλοξενούμενοι - Επιβεβαίωσε την είδηση στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου τονίζοντας ότι στο τέλος του μήνα μπαίνει και τυπικά το «λουκέτο»…

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του lamiareport.gr στην Google

Οριστικό τέλος στη λειτουργία της Ελεγχόμενης Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Θερμοπυλών μπήκε από χθες, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026, καθώς αποχώρησαν και οι τελευταίοι φιλοξενούμενοι, αφήνοντας τις εγκαταστάσεις άδειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, οι τελευταίοι διαμένοντες αναχώρησαν με προορισμό τη Δομή στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίστροφη διαδρομή, καθώς από τη συγκεκριμένη δομή της Θεσσαλίας είχαν μεταφερθεί εσπευσμένα στις Θερμοπύλες τον Σεπτέμβριο του 2023, ως «προσωρινή» λύση ανάγκης μετά τις βιβλικές καταστροφές της κακοκαιρίας «Daniel».

Τότε, η Δομή των Θερμοπυλών είχε αδειάσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την απόδοση του χώρου, όμως οι έκτακτες συνθήκες παρέτειναν τη λειτουργία της. Αν και οι διαβεβαιώσεις ήταν επαναλειτουργία της ήταν μια προσωρινή λύση, το «προσωρινό» κράτησε ακόμη τρία χρόνια.

Επιβεβαίωση από τον Δήμαρχο Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου

Το LamiaReport επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λαμιέων, Πανουργιά Παπαϊωάννου, ο οποίος επιβεβαίωσε πλήρως την είδηση της οριστικής εκκένωσης: «Πράγματι, σήμερα έφυγε και ο τελευταίος φιλοξενούμενος από τις Θερμοπύλες. Έχω την απόλυτη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, ότι η δέσμευση τηρείται στο ακέραιο και στις 30 Σεπτεμβρίου μπαίνει και επίσημα το οριστικό "λουκέτο" στη Δομή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Το τέλος μιας δεκαετούς περιόδου (2016 – 2026)

Η Δομή των Θερμοπυλών υπήρξε από τις πρώτες που λειτούργησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου του 2016, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, αξιοποιώντας τις παλιές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ.

Μετά από 10 και πλέον χρόνια, το κεφάλαιο αυτό κλείνει οριστικά. Το κλείσιμο της Δομής αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής και των λοιπών φορέων, καθώς η ύπαρξή της λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την ενιαία ανάδειξη του παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικού πεδίου της Μάχης των Θερμοπυλών και της τουριστικής αξιοποίησης των φημισμένων ιαματικών πηγών.

Πλέον, ο χώρος απελευθερώνεται πλήρως, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τα μεγάλα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Λαμιέων.

Θερμοπύλες: Επιτέλους, μπαίνει οριστικό «λουκέτο» στη δομή προσφύγων στα Λουτρά Θερμοπυλών - Η δήλωση του υπουργού Θάνου Πλεύρη - ΒΙΝΤΕΟ

Εκδόθηκε η προκήρυξη 3ΓΒ/2026 με 97 θέσεις μόνιμου προσωπικού
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Εκδόθηκε η προκήρυξη 3ΓΒ/2026 με 97 θέσεις μόνιμου προσωπικού
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
Λαμία: Δείτε εικόνες από τη φοβερή μάχη που δόθηκε από εναέριες και επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πάνω από το ΚΕΥΠ