Ο Ευρυτάνας Θωμάς Νταβαρίνος έφυγε για να κατακτήσει τα Ιμαλάια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 08:22 Ο Ευρυτάνας Θωμάς Νταβαρίνος έφυγε για να κατακτήσει τα Ιμαλάια

Το όνειρό του είναι να ανέβει στην κορυφή Νταουλαγκίρι (Dhaulagiri - 8.167 m.) στο Νεπάλ , όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο φίλος του Αντώνης Συκάρης, με τον οποίο είχαν ανέβει μαζί στην κορυφή Elbrus 5.642m, που είναι η ψηλότερη κορυφή του Καυκάσου και της Ευρώπης.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος είναι 60 ετών και είναι από το χωριό Τοπόλιανα Αγράφων. Είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε τον Ορειβατικό Σύλλογο των Αγράφων, ξεκινώντας από το μηδέν, χαράσσοντας πολλές ορειβατικές διαδρομές στην άγρια ομορφιά των βουνών της Ευρυτανίας. Αυτή είναι η ζωή του, όπως θα τον ακούσετε να λέει στο βίντεο του LamiaReport, στο τέλος του άρθρου. 

«Ο δικός μας Θωμάς Νταβαρίνος βρίσκεται ήδη καθ΄οδόν για το Νεπάλ όπου και θα επιχειρήσει να ανέβει στην κορυφή του Dhaulagiri (8.167 m.). Τον συνοδεύουν οι ευχές όλων μας για ασφαλή και επιτυχημένη αποστολή!!!», γράφουν οι φίλοι του στον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων.

Η κορυφή Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ είναι η έβδομη πιο υψηλή κορυφή του πλανήτη και ήταν αυτή που άφησε την τελευταία του πνοή, αφού την κατέκτησε, ο φίλος του Αντώνης Συκάρης, με τον οποίο είχαν "κατακτήσει" μαζί την κορυφή Elbrus 5.642m, που είναι η ψηλότερη κορυφή του Καυκάσου και της Ευρώπης, και μάλιστα χειμώνα.

«Μέχρι προ λίγων ωρών, ήταν ακατόρθωτη για τους Έλληνες ορειβάτες τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι θερμοκρασίες μαζί με τους ανέμους να φτάνουν έως και -50°C κάτι που δυσκολεύει παρα πολύ τις προσπάθειες των ορειβατών.

Στις 17/01/2022 η προσπάθεια των δυο Ελλήνων ορειβατών Θωμά Νταβαρίνο και Αντώνη Συκάρη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του Elbrus, και να γίνουν έτσι οι πρώτοι Έλληνες ορειβάτες που κατάφεραν να πατήσουν κορυφή τους χειμερινούς μήνες

Συγχαρητήρια Θωμά και Αντώνη γι αυτή σας την επιτυχία. Μας κάνατε υπερήφανους που με την προσπάθεια σας και με θερμοκρασίες έως και -50°C καταφέρατε να αντέξετε, να συνεχίσετε και να υλοποιήσετε τον στόχο σας....
», έγραφε τότε η ανάρτηση του Συλλόγου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της αποστολής, πολλοί φίλοι του προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, ωστόσο ο Θωμάς Νταβαρίνος ήταν αποφασισμένος θέλοντας να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. 

Οι φίλοι του από την Ορειβατική Ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ που μαζί έχουν κάνει πολλές αναρριχήσεις στα βουνά των Αγράφων, του εύχονται κάθε επιτυχία στην τόσο δύσκολη αυτή αποστολή. «Όσοι γνωρίζουμε καλά τον Θωμά ξέρουμε ότι το βουνό είναι η ζωή του. Θέλει να αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις και μάλιστα να έχουν το μέγιστο βαθμό δυσκολίας. Είναι ικανότατος, εμπειρότατος, γεμάτος πάθος και έτοιμος για όλα. Του εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία και θα προσεύχομαι γι αυτόν ....», μας είπε ο φίλος του από την 7η ΕΜΑΚ Κώστας Χαϊδής.

(Ο Θωμάς Νταβαρίνος με τον Κώστα Χαϊδή)

Ο Θωμάς Νταβαρίνος μεγάλωσε σε ένα σπίτι με 11 αδέλφια και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι γονείς του ήταν βοσκοί, ένας από τους λίγους πόρους διαβίωσης σε αυτές τις άγραφες χώρες. Μίλησε εύγλωττα για τα Άγραφα και τις αντιφάσεις της γεωγραφίας τους, που είναι όμορφες και εχθρικές. Αν και πέρασε προσοδοφόρα χρόνια δουλεύοντας στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, η καρδιά του παρέμενε πάντα εδώ, στα Άγραφα. Πριν από δέκα χρόνια, επέστρεψε για να ιδρύσει τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων.

«Δεν υπήρχε τίποτα εδώ. Τίποτα. Άγραφα. Μόνο βουνά, δάση και ποτάμια. Έτσι έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή».

Δουλεύοντας σε μεγάλο βαθμό μόνος του, άρχισε να καθαρίζει την περιοχή γύρω από το χωριό του, τα Τοπόλιανα, στις δυτικές παρυφές των Αγράφων. Ξεκίνησε να χτίζει μονοπάτια, να φτιάχνει μπουλόνια αναρρίχησης και να οργανώνει εκδρομές καγιάκ και άλλες δραστηριότητες.

Στην αρχή, οι ντόπιοι νόμιζαν ότι ήταν τρελός. Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν να καταφθάνουν τουρίστες, κυρίως πλούσιοι Αθηναίοι που αναζητούσαν κάτι διαφορετικό από τα κλασικά τουριστικά μέρη. Τώρα ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων διαθέτει 200 μέλη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών έμπειρων οδηγών.

«Ήθελα να δείξω ότι υπάρχει δυνατότητα για τουρισμό εδώ», είπε. «Ήθελα να βάλω τα Άγραφα στον χάρτη».

Η κάμερα του LamiaReport είχε συναντήσει τον Θωμά Νταβαρίνο στα πανέμορφα Άγραφα, όπου μας έκανε μια σύντομη ξενάγηση σε σπάνιας ομορφιάς ορειβατικές διαδρομές, τις οποίες είχε χαράξει ο ίδιος.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και τα όσα μας λέει ο Θωμάς Νταβαρίνος στο βίντεο που ακολουθεί:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση