Πρώτη Φθινοπωρινή εξόρμηση για τον Όμιλο Φίλων Δάσους Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 15:15 Πρώτη Φθινοπωρινή εξόρμηση για τον Όμιλο Φίλων Δάσους Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Σε Αμφιθέα - Κάστρο - Αφανό.

Οι Φθινοπωρινές μας εξορμήσεις άρχισαν αυτή την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, με πεζοπορική διαδρομή στην περιοχή της Αμφιθέας - Κάστρου - Αφανού, περιοχές που κινδύνεψαν φέτος από την μεγάλη πυρκαγιά της πόλης μας στο τέλος Ιουλίου.

Αμφιθέα χωρίς “θέα” θα ήταν αδύνατο (γι αυτό πήρε και το όνομά της) θαυμάσαμε λοιπόν την απέραντη θέα στην Λαμία, Από εδώ βλέπεις την ομορφιά μιας πόλης χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα, την Οίτη, την Όθρυ, τον Μαλιακό κόλπο, κάνοντας μια συνολική διαδρομή περίπου 7,00 km και δυο ωρών.

Περάσαμε από τα πετρόχτιστα πολυβολεία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εγκαταλελειμμένα στο έλεος του χρόνου. Όσα στέκονται όρθια ακόμη, γίνονται αποθήκες και στάνες περιοίκων!

Συνεχίσαμε την κορυφογραμμή περπατώντας στο καμένο λόφο προς το Κάστρο της Λαμίας, που με τις πρώτες βροχές δίνει σημάδια ζωής . Ευτυχώς που η φύση έχει μηχανισμούς αναγέννησης!

Κινηθήκαμε ανάμεσα σε καμένα και σκουπίδια, περιφερειακά του Μεσαιωνικού κάστρου της Λαμίας μας με τη μακραίωνη ιστορία, όπου στην καλοδιατηρημένη τοιχοποιία του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Περάσαμε από τα στενά γραφικά δρομάκια μια πανέμορφης, πανοραμικής αλλά παραμελημένης γειτονιάς, του Αφανού και καταλήξουμε στο υπέροχο σπήλαιο του "Κάγκαρου" που δύσκολα το εντοπίζεις εκεί καλά κρυμμένο όπως είναι στο κέντρο της γειτονιάς. Αν και απροσπέλαστο στο εσωτερικό του, μπορείς να διακρίνεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες!

Σποραδικές προσπάθειες εξερεύνησης, αναδείξεις και ανάπλασης της περιοχής, δεν είχαν συνέχεια. Ένα ακόμη σημείο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εγκαταλελειμμένο στο έλεος του χρόνου όπως και τόσες άλλες όμορφες γωνιές αυτό του τόπου.

Και όμως, αυτά ειναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τις πόλης μας που μπορούν να της αλλάξουν μορφή, να την γνωρίσουν και να τη χαρούν οι Λαμιώτες, να γίνει τόπος προορισμού για ταξιδιώτες.

Σκοπός των πεζοπορικών μας διαδρομών, εκτός από την επαφή με τη φύση και την άθληση, είναι η ανάδειξη όλης αυτής της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας, που 30 χρόνια τώρα προσπαθούμε να πείσουμε τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους.

Σας ευχαριστούμε όλους, παλιούς και νέους φίλους μας που αγκαλιάζεται και αυτή την δράση μας.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ  ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΜΙΑΣ (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ)
e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμία
www.omfidas.blog

Δείτε φωτογραφίες:

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση