Η «συγνώμη» της σχολικής κοινότητας στο 13χρονο Βασίλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 18:30 Η «συγνώμη» της σχολικής κοινότητας στο 13χρονο Βασίλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λαμίας προχώρησαν σε κατάληψη ζητώντας ασφαλείς εγκαταστάσεις. Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για τα σχολικά κτίρια…

Στο πλευρό του 13χρονου συμμαθητή τους που τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη Δευτέρα (25/9/23) πέφτοντας από μεγάλο ύψος εντός του σχολικού κτιρίου, στέκονται οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λαμίας.

Ζητώντας σοβαρούς ελέγχους στο κτίριο, που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους όταν βρίσκονται σε αυτό, προχώρησαν, με τη συμπαράσταση και των γονέων τους, σε κατάληψη.

Την παραπάνω απαίτησή τους συνοψίζουν στα αιτήματα που κατέθεσαν στη Διεύθυνση του Σχολείου, η οποία με τη σειρά της τα μεταβίβασε στο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κωνσταντίνο Σπαλιώρα. Ο τελευταίος βρέθηκε στο χώρο της κατάληψης συνομιλώντας με τα παιδιά αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους, αλλά ζητώντας να επιτρέψουν να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Δε δίστασε ωστόσο μαζί με τα περαστικά του, να ζητήσει μια ειλικρινή συγνώμη, εκπροσωπώντας όλη την σχολική κοινότητα, από το μικρό Βασίλη και τους συμμαθητές του διαβεβαιώνοντας ότι όποιος έχει την ευθύνη για το συμβάν θα αντιμετωπίσει όσα προβλέπει ο νόμος, υπογραμμίζοντας ότι είναι και δική του απαίτηση τα σχολεία να είναι απόλυτα ασφαλείς χώροι για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δείτε το βίντεο:

Την ασφάλεια των παιδιών τους προκρίνουν και οι γονείς, που βρέθηκαν και εκείνοι σήμερα στα... κάγκελα, επαναλαμβάνοντας «τα αυτονόητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «να ξέρουμε ότι όταν φέρνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, είναι σε ένα ασφαλές μέρος».

Έξω από το 3ο Γυμνάσιο βρέθηκε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, που συνομίλησε με γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και με τα ίδια τα παιδιά που του κατήγγειλαν ότι εδώ και τρία χρόνια φωνάζουν για τα επικίνδυνα κάγκελα. Ο ίδιος επανέλαβε όσα είχε πει στον πρόσφατο αγιασμό για την έναρξη του σχολικού έτους ότι τα «σχολεία μας πρέπει να έχουν σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Κάτι που ακούγεται απλό αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι μας είπαν γονείς που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους:

Για το σοβαρό ατύχημα με το 13χρονο Βασίλη, μαθητή του 3ου Γυμνασίου Λαμίας, λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο την Τετάρτη (27/9) την παρακάτω ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, που υπογράφει η πρόεδρος Γεωργία Ζαγγανά και ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Κυρκόπουλος:

«Σήμερα (ΣLR: Δευτέρα 25/9) το πρωί μαθητές και καθηγητές στο 3ο Γυμνάσιο βίωσαν ένα σοβαρό ατύχημα. Ίδιον  των ημερών κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, βιάστηκαν να μιλήσουν για απροσεξία των μαθητών  (ατομική ευθύνη;), την «κακιά ώρα», να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς και  τον διευθυντή του σχολείου κ. ο. κ.

Μήπως όμως πρέπει πια να τραβήξουμε τις κουρτίνες της συσκότισης και της διάχυσης των  ευθυνών που οι πραγματικοί φταίχτες σκορπάνε; Μήπως για τα προβλήματα και τις ελλείψεις να  αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που πραγματικά την έχουν;

Ποιος έχει την ευθύνη ελέγχου και συντήρησης των σχολικών μονάδων; Ποιος έχει την ευθύνη  για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων;

Σύμφωνα με το νόμο την ευθύνη της φροντίδας, συντήρησης και επισκευής των σχολείων ενός  Δήμου την έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ο Δήμος λαμβάνει  κάθε χρόνο ένα ποσό γι’ αυτό το λόγο. Κανονικά θα έπρεπε ολόκληρο το ποσό αυτό να διατίθεται  για τον σκοπό αυτό. Στο Δήμο Λαμιέων (και δεν γνωρίζουμε και στους άλλους Δήμους) αυτό δεν  γίνεται. Ένα πολύ μικρό ποσοστό δίνεται στις σχολικές μονάδες για να συντηρήσουν και  επισκευάσουν ότι μπορούν και τα υπόλοιπα κατανέμονται με κάποιο τρόπο στις τεχνικές υπηρεσίες  για «άλλους λόγους». Η κατάσταση των κτιρίων μιλάει από μόνη της. Σοβάδες πέφτουν, οι αίθουσες  αποκτούν «τρεχούμενο» νερό, οι αίθουσες ολοένα και μικραίνουν ώστε να μη δημιουργείται η  ανάγκη κατασκευής νέων ή αν δεν γίνεται αυτό γίνεται εις βάρος των προαύλιων χώρων, σχολεία  που έγιναν σχολεία «ορόφου» προσωρινά και τώρα γιγαντώνονται χωρίς να λύνονται οι κτιριακές  τους ανάγκες κ.τ.λ.

Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας συμμετέχοντας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) έχει απαιτήσει  τα χρήματα να δίνονται όλα για την συντήρηση των σχολείων, καλύπτοντας κάθε φορά τις εκάστοτε  ανάγκες . Τα υπόλοιπα μέλη της ΔΕΠ, δύο χρόνια τώρα, συμφωνούν με την απαίτηση μας αλλά ποτέ  τελικά δεν εφαρμόζεται. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Ποιος είναι ο ρόλος της ΔΕΠ σε όλα αυτά; Μήπως έχει  μετατραπεί σε ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ; Πως και με ποιες αποφάσεις κατανέμονται τα κονδύλια  από Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του υπουργείου εσωτερικών σε σχέση με την επισκευή και  συντήρηση σχολικών κτιρίων;

Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν από το έγγραφο του Δήμου που, ασθμαίνοντας οι άνθρωποί  του, έσπευσαν να κοινοποιήσουν σε ΜΜΕ, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έγγραφο  που δημιουργεί νέα ερωτήματα. Πότε διενεργήθηκαν έλεγχοι (!) και μάλιστα τακτικοί (!!) και ακόμα  χειρότερα ετήσιοι (!!!) τόσο στο 3ο Γυμνάσιο όσο και στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου; Υπάρχουν  τα δελτία αυτοψίας τεχνικού ελέγχου για το 3ο Γυμνάσιο αλλά και τα άλλα σχολεία εν έτει 2023; Τα  υπογράφουν κάποιοι μηχανικοί; Μπορούν να μας κοινοποιηθούν άμεσα;

Με την ελπίδα ότι το ατύχημα αυτό θα γίνει αφορμή να βελτιωθούν οι συνθήκες στα σχολεία  για όλους τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς απαιτούμε:

⮚ Τα χρήματα που δίνονται στους Δήμους να πηγαίνουν ΟΛΑ για τα σχολεία ⮚ Άμεσος Προσεισμικός Έλεγχος των σχολείων ως προς την αντισεισμική τους αντοχή ⮚ Όπου χρειάζεται να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα

⮚ Αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό του ποσοστού για την παιδεία.

Εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις και όχι υποσχέσεις

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση