Λαμία: Το σπάνιο σύνδρομο που στοίχισε τη ζωή στον 8χρονο μαθητή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 07:48 Λαμία: Το σπάνιο σύνδρομο που στοίχισε τη ζωή στον 8χρονο μαθητή

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία στη Λαμία από την ξαφνική απώλεια ενός 8χρονου παιδιού, το οποίο ήταν υγιέστατο, μέχρι να "χτυπηθεί" από ένα θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο και να "σβήσει" μέσα σε λίγες ημέρες.

Το απόγευμα της Πέμπτης (8/2) η Λαμία αποχαιρέτησε τον 8χρονο Βασίλη, που «έφυγε» για την γειτονιά των Αγγέλων, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλη τη Φθιώτιδα. 

Ο 8χρονος μαθητής είχε μεταφερθεί από τους γονείς του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Λαμίας, την περασμένη Παρασκευή. Πολύ γρήγορα οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή βλάβη στα νεφρά- από άγνωστη αιτία- και ο 8χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Εκεί συνεχίστηκαν οι εξετάσεις όπου διαγνώστηκε με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μία δύσκολη περίπτωση με ραγδαία κατάληξη.  Δυστυχώς, ο 8χρονος κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την περιοχή.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περασμένη Κυριακή ενεργοποιήθηκαν όλες οι ελεγκτικές αρχές για να εντοπιστούν πιθανές προσβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες σημαντικές βλάβες.

Το  σχολείο του μικρού Βασίλη παρέμεινε κλειστό προληπτικά και έγιναν έλεγχοι στο νερό αλλά και στην πισίνα που αθλούνταν ο 8χρονος.

Τι είναι το σπάνιο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που του στοίχισε τη ζωή

Για το βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατό του μίλησε στο ΣΚΑΙ ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας. Όπως ανέφερε ο παιδίατρος  «Δεν είναι σπάνιο βακτήριο, είναι κολοβακτηρίδιο, κοινό βακτήριο παθογόνο. Απλώς το σύνδρομο αυτό, η επιπλοκή αυτή με αυτό το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πολύ σπάνια, δηλαδή είναι περίπου 3,3 παιδιά στο εκατομμύριο που θα προσβληθούν από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο. Επομένως, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εγώ προσωπικά, στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει και εύχομαι να μη δω ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, έτσι λέγεται, και άρα ο κόσμος να μην ανησυχεί καθόλου. Είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, υπάρχουν και άλλα, πολύ σπάνια νοσήματα και δεν ανησυχούμε για αυτά. Σε κάποιους βέβαια συμβαίνουν πολύ σπάνια, αλλά έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι τα πράγματα».  «Αντιμετωπίζεται αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα από την καρδιά, από τα νεφρά, επιπλοκές μεγάλες. Και για αυτό και κατέληξε το παιδί. Και συνήθως προσβάλλει και μικρές ηλικίες, ενός με δύο ετών συνήθως».

Δείτε το βίντεο:

Το σπάνιο σύνδρομο που πλήττει τα παιδιά

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία υποστούν βλάβη και φλεγμονή. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων στα αγγεία σε όλο το σώμα. Οι θρόμβοι μπορεί να βλάψουν τα νεφρά και άλλα όργανα. Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τις περισσότερες φορές, η αιτία είναι η μόλυνση με ορισμένα στελέχη βακτηρίων Escherichia coli (E. coli).

Τα συμπτώματα που χρήζουν προσοχής

Τα συμπτώματα του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία. Αν προκαλείται από βακτήρια E. Coli, τότε τα πρώτα συμπτώματα είναι:

Διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή

Πόνος, κράμπες ή φούσκωμα στην περιοχή του στομάχου

Πυρετός

Εμετός

Όλες οι μορφές του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η βλάβη προκαλεί τη διάσπαση και μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Η πάθηση προκαλεί επίσης σχηματισμό θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία κάτι που, με τη σειρά του, βλάπτει τα νεφρά.

Τα συμπτώματα αυτών των αλλαγών είναι:

Απώλεια χρώματος στο δέρμα

Ακραία κούραση

Εύκολο μελάνιασμα (μώλωπες)

Ασυνήθιστη αιμορραγία, όπως αιμορραγία από την μύτη και το στόμα

Μειωμένη ούρηση ή αίμα στα ούρα

Πρήξιμο σε πόδια, πέλματα ή αστραγάλους. Εμφανίζεται λιγότερο συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα

Σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλικό

Υψηλή πίεση αίματος

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση