Λαμία: Όλα τα νεότερα για τους ελέγχους στα δείγματα σχολικών γευμάτων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 08:06 Λαμία: Όλα τα νεότερα για τους ελέγχους στα δείγματα σχολικών γευμάτων

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη σταφυλόκοκκου - Δεκάδες τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε μαθητές από έξι δημοτικά σχολεία από τον ΕΟΔΥ…

Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), επιβεβαιώθηκε από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Ε.Ο.Δ.Υ και στα 10 δείγματα φαγητού που εστάλησαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συγκεντρώθηκαν από σχολεία όπου καταγράφηκαν περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης την περασμένη Πέμπτη προς Παρασκευή (16 - 17/5).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, η καλλιέργεια στα δείγματα συνεχίζεται και όπως συμβαίνει σε κάθε θετική απάντηση, γίνεται επανέλεγχος για την επαλήθευση του αποτελέσματος.

Όπως σημειώσαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο σταφυλόκοκκος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση της επιμολυσμένης τροφής, εξαιτίας των τοξινών που παράγει. Τα συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς διαφέρουν από άτομο σε άτομο και έχει να κάνει από την ποσότητα που κατανάλωσε και φυσικά τον οργανισμό, καθώς αλλιώς αντιδρά ένα μικρό παιδί από έναν ενήλικα.

Τα παραπάνω επαληθεύτηκαν το ίδιο βράδυ, που έγινε η διανομή των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας, με τρεις μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γοργοποτάμου (από την περιοχή του Μοσχοχωρίου) 6 έως 9 ετών, να καταλήγουν στο Νοσοκομείο καθώς και μία δασκάλα. Ακολούθησαν κι άλλα παιδιά σύμφωνα με το ρεπορτάζ την επόμενη ημέρα, από τα οποία κρατήθηκε και δείγμα για μικροβιολογικές εξετάσεις.

Στο ίδιο διάστημα και αφού επιβεβαιώθηκε συρροή κρουσμάτων, μετά από ενέργειες του ΟΠΕΚΑ, ανέλαβε δράση ο ΕΟΔΥ ο οποίος φαίνεται μέχρι τώρα να έχει καταγράψει 56 κρούσματα από μαθητές έξι (6) διαφορετικών σχολείων, με τα περισσότερα να είναι από το παραπάνω δημοτικό αλλά και από το 7ο, 14ο και 17ο Δ. Σχολεία Λαμίας. Στα παραπάνω κρούσματα δεν περιλαμβάνονται οι ενήλικες που δοκίμασαν από το φαγητό των παιδιών τους, αλλά και αδερφάκια που έφαγαν εκείνα το χαλασμένο - βάσει των αποτελεσμάτων - γεύμα.

Την έρευνα παρακολουθεί ο ΟΠΕΚΑ ως η αναθέτουσα αρχή που διεκπεραίωσε τους διαγωνισμούς για τα σχολικά γεύματα, ενώ ενεργοποίησε και τον ΕΦΕΤ, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στην επιχείρηση «Γιαννίτσης» στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

Ελεγκτές του ΕΦΕΤ, όπως και Επόπτες Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Φθιώτιδας, θα επαναλάμβαναν τον έλεγχο στην εταιρία τη Δευτέρα, που θα λειτουργούσε το παρασκευαστήριο, πλην όμως το προηγούμενο βράδυ σημειώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στο μεγαλύτερο κομμάτι του εργοστασίου της επιχείρησης στη ΒΙ.ΠΕ.

Για αυτό και η άμεση αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη που ζήτησε από τη Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς «σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport στην Εισαγγελία Λαμίας βρέθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ενώ συνεχίζεται η έρευνα από την Αστυνομία, με τις καταγγελίες - μηνύσεις των γονέων τα παιδιά των οποίων παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, να φτάνουν τις 30.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση