Ασυνείδητοι λαθροθήρες στήνουν παγίδες για αγριογούρουνα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 15:59 Ασυνείδητοι λαθροθήρες στήνουν παγίδες για αγριογούρουνα (ΦΩΤΟ αρχείου)

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στον Κυνηγετικό Σύλλογο Γραβιάς και στο Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας.

Με ένα απίστευτο θέαμα, ήρθε αντιμέτωπος ένας κυνηγός κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μπράλου. Ένας σκύλος ήταν δεμένος με χοντρό συρματόσχοινο σε δέντρο, παρατημένος χωρίς τροφή και νερό.

Ο άνθρωπος όταν είδε ότι δεν μπορούσε να κόψει το χοντρό συρματόσχοινο με το οποίο το άτυχο ζώο ήταν δεμένο στο δέντρο, έσπευσε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική προκειμένου με ειδικά εργαλεία να λύσουν τα δεσμά του σκύλου, ενώ συγχρόνως κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία για προφανή κακοποίηση ζώου.

Όπως φαίνεται όμως η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν μια… συνηθισμένη περίπτωση κακοποίησης τετράποδου, καθώς τα ευρήματα των Πυροσβεστών του Κλιμακίου Πολυδρόσου που επενέβη στο σημείο έφεραν άλλα πράγματα στο φως. Συγκεκριμένα γύρω από το σκυλί υπήρχαν «φυτεμένα» δόκανα και συρματόσχοινα, κάτι που παρέπεμπε ότι ο άτυχος σκύλος δεν είχε αφεθεί εκεί για να πεθάνει από κάποιον ασυνείδητο ιδιοκτήτη που τον βαρέθηκε, αλλά είχε πιαστεί σε παγίδα λαθροθηρών! Σύμφωνα με την εκτίμηση ανθρώπων που γνωρίζουν πράγματα, στόχος ήταν άλλα άγρια ζώα, κυρίως αγριογούρουνα, που η παγίδευση - θανάτωσή τους θα αξιοποιούνταν στη συνέχεια από τους απάνθρωπους «θηρευτές».

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Γραβιάς προκειμένου να καταγγελθεί η αξιόποινη συμπεριφορά ορισμένων που διατείνονται ότι κυνηγούν, αλλά ουσιαστικά σκοτώνουν βασανίζοντας τα ζώα, προσβάλλοντας έτσι χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Ενημερώθηκε επίσης και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας, για την ανάγκη περίθαλψης και εξέτασης του σκυλιού από κτηνίατρο.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Φιλοζωικού:

"Σε περίπτωση λαθροθηρίας εξελίχθηκε η υπόθεση ενός δεμένου σκύλου κοντά στο Σ.Σ. Μπράλου.

Συγκεκριμένα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας δέχτηκε καταγγελία από κυνηγό για τσοπανόσκυλο δεμένο με χοντρό συρματόσχοινο σε κορμό δένδρου.

Ύστερα από κινητοποίηση, έφθασε στον τόπο του συμβάντος όχημα της Πυροσβεστικής από το κλιμάκιο του Πολυδρόσου.

Οι πυροσβέστες που έκαναν τον απεγκλωβισμό του σκύλου διαπίστωσαν πως το συρματόσχοινο ήταν τμήμα παγίδας που είχε στηθεί λαθραία στην περιοχή προκειμένου μάλλον να πιαστούν αγριογούρουνα. Υπήρχαν δε άλλες τέσσερις όμοιες παγίδες εκεί κοντά.

Ο βασανισμός και το θηρεύσιμων ζώων απαγορεύεται...

Η παγίδευση ζώων με θηλιές, δόκανα και άλλα τέτοια εργαλεία θανάτωσης ακόμα θηρεύσιμων ειδών ή μη απαγορεύεται γιατί τα ζώα πριν πεθάνουν βασανίζονται.

Ο κύριος που τηλεφώνησε, έκανε καταγγελία και στην Κυνηγετική Ομοσπονδία ενώ ο σκύλος παρά τον κίνδυνο που διέτρεξε ευτυχώς δεν υπέστη κανένα σοβαρό τραυματισμό.

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους πυροσβέστες που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό, την Αντιδήμαρχο Αμφίκλειας Κα Στιβαχτή Αθανασία καθώς και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπράλου Κο Ανδριτσόπουλο Γεώργιο για την προθυμία και την βοήθειά τους και βέβαια τον ευσυνείδητο κυνηγό που με την ευαισθησία του έσωσε την ζωή ενός σκύλου και παράλληλα με την στάση του βοηθά στην αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων επικίνδυνης λαθροθηρίας".

Προσαρμοσμένη αναζήτηση