Φωτιά στο Παγγαίο Όρος: Βοήθεια από την Σερβία για την κατάσβεσή της
Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο έστειλε η Σερβία στην Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει για 4η συνεχόμενη ημέρα στο όρος Παγγαίο.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε περαιτέρω υποστήριξη στις ελληνικές αρχές εάν χρειαστεί», τονίζει ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, Γιανς Λέναρτσιτς σε ανάρτησή του στο Χ για την φωτιά στο Παγγαίο όρος.
Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία του όρους ενώ επί ποδός βρίσκονται 380 Πυροσβέστες, με 57 τμήματα πεζοπόρων, 8 οχήματα της Πυροσβεστικής. Πριν το τελευταίο φως της ημέρας, ρίψεις νερού έκαναν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
«Ανθρώπινο χέρι πίσω από τη φωτιά»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτησή του στο Χ ξεκαθάρισε πως η φωτιά ξέσπασε από ανθρώπινο χέρι.
«Χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε -από ανθρώπινο χέρι όπως όλα δείχνουν- πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος, η οποία εξελίσσεται έρπουσα, καίγοντας κυρίως ξερά κλαδιά και φύλλα. Μιλάμε για απόκρημνες, δύσβατες χαράδρες και γκρεμούς σε υψόμετρο 1400 μέτρων, όπου επιχειρούν πάνω από 200 δασοκομάντος, ενώ από το πρωί μπήκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.
Και όλα αυτά λίγο πριν μπει ο Νοέμβρης! Και οι πιο δύσπιστοι ή κακόπιστοι καταλαβαίνουν ότι η παρατεταμένη ξηρασία εδώ και 6 μήνες και η ανομβρία είναι κλιματική κρίση! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει αλλάξει ό,τι ξέραμε για το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Το τονίζω για πολλοστή φορά: Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά αντιλήψεις και πρακτικές και ως Πολιτεία και ως πολίτες», έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός.
Ταυτόχρονα, χάρτης από το Google Earth που δημοσιεύτηκε από το τοπικό μέσο «enachannel.gr», δείχνει τις εκτάσεις του όρους Παγγαίου που κάηκαν στη φωτιά του Σεπτεμβρίου και στη φωτιά του Οκτωβρίου που ακόμα είναι σε εξέλιξη.
Με κόκκινη γραμμή περικλείεται η σημερινή κατάσταση, ενώ με πράσινη η καμένη έκταση από τον Σεπτέμβριο.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μητσοτάκης: Κάτω από €1,75 το πετρέλαιο θέρμανσης - Τι είπε για Ερντογάν, αυτοδυναμία, παράθυρο για έκτακτη μείωση του ΕΦΚ
Οι αναφορές του πρωθυπουργού σε πλαφόν, Τουρκία, ηλεκτρική διασύνδεση, 12 μίλια, αυτοδυναμία - Καμία περίπτωση συνεργασίας με Βελόπουλο και Λατινοπούλου - «Ό,τι είχα να πω, το είπα για Σαμαρά, να με ξαναρωτήσετε όταν κάνει κόμμα»
Ρινγκ το Αστυνομικό Τμήμα στο Αρκαλοχώρι για ένα παρκάρισμα, χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό
Το παρκάρισμα στη μέση του δρόμου, η σύσταση και η προσαγωγή που εξελίχθηκε σε «έκρηξη»
«Εκμεταλλεύτηκα το πάθος της για τα ναρκωτικά, δεν πέθανε τζάμπα αφού πληρώθηκε»: Οι απολογίες στη δίκη για την έκρηξη έξω από τράπεζα στη Θεσσαλονίκη με μία νεκρή
Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε σήμερα - Ο κατηγορούμενος που ομολόγησε ότι οργάνωσε την βομβιστική επίθεση ισχυρίστηκε πως έδινε οδηγίες στην νεκρή για την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού ενώ ήταν έγκλειστος στις φυλακές
Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με πυρά κατά Ανδρουλάκη, οδεύει για την ΕΛ.Α.Σ, δείτε την επιστολή παραίτησης - Οργή στη Χ. Τρικούπη: Γίνεται πιόνι του Τσίπρα
«Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το έχει μεταβάλλει σε ένα κόμμα - δημιούργημα μηχανισμών και λιστών ανθρώπων» γράφει στην επιστολή παραίτησής της - Οργίλη αντίδραση Χ. Τρικούπη: Αποδέχθηκε να γίνει πιόνι στο σχεδιασμό Τσίπρα που μετά την αποτυχημένη ΔΕΘ ψάχνει σωσίβιο
Live η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα της επικαιρότητας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην οικονομία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ, εκτίμησε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο
Τροχαίο δυστύχημα στην Ποσειδώνος: Εξετάζεται αν οι νεαροί έκαναν live στο TikTok - Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας τραυματίας
Οι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος, με την υπερβολική ταχύτητα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ενώ εξετάζεται και ακόμη μία πληροφορία.