Κρίστα Πάικ: Τι θα γίνει αν αναρρώσει από την αποτυχημένη εκτέλεση - Το ενδεχόμενο μετατροπής της θανατικής ποινής
Η 50χρονη θανατοποινίτισσα Κρίστα Πάικ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από διπλή αποτυχημένη εκτέλεσή της με πεντοβαρβιτάλη.
Στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται η Κρίστα Πάικ, έπειτα από την αποτυχημένη εκτέλεσή της στο Τενεσί.
Όπως μεταφέρει το thetoc.gr, η δικηγόρος της, Στέφεν Φέρελ, εκφράζει ανησυχία ακόμη και για το ενδεχόμενο να "μην αναρρώσει ποτέ". Μιλώντας στο CNN και την εκπομπή "State of the Union", αποκάλυψε ότι η Κρίστα Πάικ παραμένει χωρίς τις αισθήσεις της μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή της και χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει.
Μέχρι στιγμής, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασής της, καθώς οι γιατροί χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
"Δε γνωρίζουμε ακόμη πραγματικά την πρόγνωσή της και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να το μάθουμε", ανέφερε ο συνήγορός της. Ο ίδιος σημείωσε ότι από τη στιγμή που η 50χρονη θανατοποινίτισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δεν έχει μπορέσει να την επισκεφθεί, καθώς το δωμάτιό της "φυλάσσεται".
Οι συνέπειες για την Κρίστα Πάικ μετά την αποτυχημένη εκτέλεση μπορεί να είναι μακροχρόνιες
Το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η Κρίστα Πάικ εφόσον καταφέρει να ανακτήσει τις αισθήσεις της. Ο δικηγόρος της τόνισε ότι η ανάρρωση, εφόσον υπάρξει, δεν σημαίνει απαραίτητα και πλήρη αποκατάσταση.
"Μένει να φανεί τι επιφυλάσσει το μέλλον", δήλωσε ο Φέρελ, εξηγώντας ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση εξακολουθεί να είναι άγνωστη.
"Νομίζω ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά για κάποιο διάστημα είναι το γεγονός ότι δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η πρόγνωσή της — δηλαδή η μακροπρόθεσμη πρόγνωση. Αν αναρρώσει, μπορεί να μην αναρρώσει πλήρως. Και μπορεί να υπάρξουν ζητήματα σχετικά με τη διανοητική της ικανότητα. Απλώς δε γνωρίζουμε τίποτα από όλα αυτά ακόμη", είπε.
Παράλληλα, παραμένει ασαφές τι θα συμβεί με τη θανατική ποινή της. Όπως ανέφερε ο Φέρελ, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Τενεσί, το οποίο κανονικά θα είχε την αρμοδιότητα να ζητήσει τον καθορισμό νέας ημερομηνίας εκτέλεσης, δεν έχει μέχρι στιγμής γνωστοποιήσει τις προθέσεις του.
"Δε μας έχει δώσει καμία ένδειξη για το ποιες θα είναι οι προθέσεις του", σημείωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
Η έκκληση για ισόβια κάθειρξη
Με δεδομένη την κατάσταση της Πάικ, ο συνήγορός της τάσσεται υπέρ της μετατροπής της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη. Όπως υποστήριξε, ο κυβερνήτης του Τενεσί θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση "τουλάχιστον", καθώς η κρατούμενη έχει ήδη "υποστεί μια βασανιστική απόπειρα εκτέλεσής της".
Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης Μπιλ Λι έχει αναστείλει όλες τις εκτελέσεις στο Τενεσί έως το τέλος του έτους. Έχει επίσης δώσει εντολή για ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την αποτυχημένη διαδικασία εκτέλεσης της Πάικ.
Τι συνέβη κατά τη διαδικασία εκτέλεσης της Κρίστα Πάικ
Η απόπειρα εκτέλεσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και δεν ολοκληρώθηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Στην Κρίστα Πάικ χορηγήθηκαν δύο δόσεις πεντοβαρβιτάλης, ενός φαρμάκου που σε υψηλές δόσεις προκαλεί καταστολή της αναπνευστικής και της καρδιαγγειακής λειτουργίας.
Ωστόσο, παρά τη χορήγηση του φαρμάκου, η 50χρονη έχασε τις αισθήσεις της χωρίς να σταματήσει να αναπνέει, σύμφωνα με τις αναφορές για το περιστατικό.
Οι συνήγοροί της έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για όσα ακολούθησαν, μέσω δικαστικού εγγράφου που έφτασε στην κατοχή του περιοδικού People. Όπως αναφέρουν, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, τα χέρια της ήταν "πρησμένα, καμένα και γεμάτα φουσκάλες". Παράλληλα, υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιήθηκαν συνολικά επτά βελόνες.
Οι περιγραφές των δικηγόρων της κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές κατά την εκτέλεση. Όπως ανέφεραν, η Πάικ ακουγόταν να κλαίει, να βογκά και να αναπνέει βαριά. Σε κάποια στιγμή της διαδικασίας φέρεται να είπε: "Νιώθω σαν το χέρι μου να είναι έτοιμο να ανοίξει στα δύο", ενώ αργότερα απηύθυνε την ερώτηση: "Έτσι γίνεται συνήθως;".
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Αποκάλυψη Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν απευθείας συζητήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, πρότειναν τριμερή συνάντηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τη σχετική δήλωση, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Κίεβο.
Φρίκη στο Σικάγο: Γυναίκα μαχαίρωσε πισώπλατα και σκότωσε 7χρονη που περπατούσε αμέριμνη – Περαστικοί την ακινητοποίησαν
Το παιδί δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές στην πλάτη και υπέκυψε στο νοσοκομείο - Άγνωστο παραμένει το κίνητρο της επίθεσης
Γαλλία: 15χρονος έκαψε γυναίκα στο πρόσωπο με αυτοσχέδιο «φλογοβόλο» – Σοκαριστικό βίντεο από τη Μασσαλία
Η γυναίκα προσπάθησε να εμποδίσει νεαρούς που προκαλούσαν ζημιές σε στάση λεωφορείου - Συνελήφθη ένας 15χρονος για την επίθεση
Γαλλία: Σάλος από βίντεο με αστυνομικό να κρατά νεαρό κάτω από το νερό – Ξυλοκοπήθηκε από μαθητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις
Ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι απλά προσπαθούσε να συλλάβει τον νεαρό ο οποίος κατηγορούταν για απόπειρα εμπρησμού.
Flydubai: Σχέδιο «11ης Σεπτεμβρίου» - Ο συγκυβερνήτης είχε στόχο ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ;
Το Ynet αναφέρει ότι ο πιθανός στόχος ήταν οι πύργοι Αζριέλι στο Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο το συγκεκριμένο στοιχείο να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.