Λευκός Οίκος: Η Μελάνια Τραμπ εξασφαλίζει την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας στην πόλη Ολέσκι
Η εκεχειρία θα σταματήσει προσωρινά κάθε στρατιωτική δράση στην Ολέσκι, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και να διευκολυνθεί η εκκένωση αμάχων μέσω ασφαλούς περάσματος.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή (23.10.2026) ότι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ εξασφάλισε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην πόλη Ολέσκι, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 29 Οκτωβρίου 2026.
Όπως αναφέρει το newsit.gr, η Μελάνια Τραμπ και ο εκπρόσωπός της συνεργάστηκαν απευθείας με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να καθορίσουν τους όρους της τοπικής εκεχειρίας. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ ξεκίνησε συζητήσεις και με τις δύο χώρες και συντόνισε τη συμφωνία τους σχετικά με τους στόχους, τις τεχνικές διαδικασίες, το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες και τους όρους της συμφωνίας, στο πλαίσιο του επίσημου ρόλου της ως Αποκλειστικός Διαμεσολαβητής.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η εκεχειρία θα σταματήσει προσωρινά κάθε στρατιωτική δράση στην Ολέσκι, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και να διευκολυνθεί η εκκένωση των αμάχων μέσω ενός καθορισμένου ασφαλούς περάσματος, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
«Μη στρατιωτικοί, πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο χώρες θα συνεργαστούν για να επισκεφθούν τους κατοίκους του Ολέσκι στα σπίτια τους και να καθορίσουν το επίπεδο βοήθειας που χρειάζονται. Οι κάτοικοι που επιθυμούν να εκκενώσουν θα λάβουν συντονισμένη υποστήριξη και μεταφορά στον προτιμώμενο προορισμό τους. Προβλέπω ότι κάποιοι θα θελήσουν να πάνε στη Ρωσία και κάποιοι στην Ουκρανία», δήλωσε η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια.
Η κατάσταση στο Ολέσκι τράβηξε στην προσοχή της Μελάνια Τραμπ κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συζήτησης στην εκδήλωσή της με τίτλο «Fostering the Future Together» στη Νέα Υόρκη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 81ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Η κατάσταση στο Ολέσκι είναι τρομερή. Το Ολέσκι είναι μια πόλη στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο εναπομείνας πληθυσμός του Ολέσκι αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους κατοίκους που χρειάζονται επειγόντως ιατρική φροντίδα, φάρμακα, τρόφιμα και καθαρό νερό», δήλωσε η Μελάνια Τραμπ.
«Οι κάτοικοι του Ολέσκι έχουν περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα, ζουν ανάμεσα σε ναρκοθετημένους δρόμους και υφίστανται τακτικές στρατιωτικές επιθέσεις. Ήταν απολύτως σαφές ότι χωρίς την παρέμβασή μου, η δυνατότητα να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και να εκκενώσουμε τους ηλικιωμένους θα ήταν αδύνατη», πρόσθεσε.
«Ο εκπρόσωπός μου και εγώ αξιοποιήσαμε αμέσως το κανάλι επικοινωνίας που δημιουργήσαμε με τη Ρωσία και την Ουκρανία μέσω των προηγούμενων έξι επανενώσεων 34 παιδιών. Και τα δύο έθνη όρισαν αμέσως ομάδες για να συντονίσουν τους πολύπλοκους μηχανισμούς που εμπλέκονταν, συμπεριλαμβανομένης της αποναρκοθέτησης. Όλα τα μέρη εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο από εκείνη τη στιγμή», εξήγησε η πρώτη κυρία.
Το Ολέσκι βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, απέναντι από το Χερσώνα, απέναντι από τον ποταμό Ντνίπρο. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 24.000 κατοίκους.
Εκτιμάται ότι παραμένουν 1.700 έως 2.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι που δεν μπόρεσαν να φύγουν, μαζί με περίπου 50 παιδιά. Δεν έχει διεξαχθεί επίσημη δημογραφική καταμέτρηση στην πόλη από το 2022.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι και ο πάπας Λέων και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικώς πριν λίγες μέρες για την κατάσταση στην πόλη Ολέσκι. Ο ποντίφικας στήριζε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, πράγμα στο οποίο εντασσόταν υπέρ και ο Ρώσος πρόεδρος.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Παρίσι: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε επίθεση με πυροβολισμούς σε δρόμο
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας πυροβόλησε στον δρόμο με αυτόματο τουφέκι
Τέλος οι αμαξάδες στη Νέα Υόρκη μετά από 160 χρόνια - Απαγόρευση με στήριξη του Μαμντάνι
Πέρασε, από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, η απαγόρευση των αμαξών, με τους επαγγελματίες του χώρου να αντιδρούν έντονα.
Μουσείο αφαίρεσε μούμιες επειδή... «δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους»!
Μουσείο στη Σκωτία απομάκρυνε αρχαίες μούμιες από τα εκθέματά του, υποστηρίζοντας ότι οι αποθανόντες δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την έκθεσή τους.
Το χακαρισμένο κινητό που καίει τον Τζάρεντ Κούσνερ: Αποκάλυψε μυστικές συμφωνίες και εμβάσματα 700 εκατ. δολαρίων
Από την παρακολούθηση του γαμπρού του Τραμπ προέκυψαν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών, με διασυνδέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ
«Αποθηκεύστε νερό και τρόφιμα για 3 μέρες, να έχετε μετρητά» -Η Βρετανία ζητά από τους πολίτες να είναι έτοιμοι για πόλεμο ή ολικό μπλακ άουτ
Σε αυξημένη ετοιμότητα καλούνται να βρίσκονται τα νοικοκυριά στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση εγκαινιάζει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.