«Ναι» επί της αρχής από το Ισραήλ σε συμφωνία εκεχειρίας με την Χεζμπολάχ - «Αγκάθι» οι ακροδεξιοί Υπουργοί
Η κυβέρνηση του Ισραήλ φαίνεται πως συμφωνεί επί της αρχής στο προσχέδιο των ΗΠΑ για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αν και παραμένουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα (25.11.2024) ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις επαφές για συμφωνία εκεχειρίας στο Λίβανο με την Χεζμπολάχ, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ορισμένες πληροφορίες από το προσχέδιο των ΗΠΑ.
«Κινούμαστε προς μια συμφωνία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν», δήλωσε ο Νταβίντ Μένσερ εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Μάικλ Χέρτσογκ, πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό GLZ ότι μια συμφωνία είναι κοντά, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες (…) Πρέπει απλώς να διευθετήσουμε τα τελευταία ζητήματα», σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στο Χ ο δημοσιογράφος του σταθμού Έφι Τρίγκερ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης «Times of Israel» και «Haaretz» μετέδωσαν σήμερα ότι η πρόταση εκεχειρίας περιλαμβάνει τρία στάδια:
- μια εκεχειρία ακολουθούμενη από την απομάκρυνση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι,
- μια ισραηλινή αποχώρηση από το νότιο Λίβανο και τέλος,
- την έναρξη διαπραγματεύσεων Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση των αμφισβητούμενων παραμεθόριων περιοχών.
Επιπλέον ένας διεθνής οργανισμός υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και ότι το Ισραήλ αναμένει να λάβει επιστολή από την Ουάσινγκτον που θα επιβεβαιώνει το δικαίωμά του να δράσει στρατιωτικά εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.
«Αγκάθι» οι ακροδεξιοί Υπουργοί
Ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ μέχρι «την απόλυτη νίκη».
Ο Μπεν-Γκβιρ εκτίμησε ότι μια εκεχειρία με το λιβανέζικο κίνημα θα ήταν «μεγάλο λάθος» και ότι το Ισραήλ θα έχανε «μια ιστορική ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ».
«Όπως προειδοποίησα ήδη για τη Γάζα, προειδοποιώ και τώρα: κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι αργά να σταματήσετε αυτή τη συμφωνία! Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη», υπογράμμισε.
Ωστόσο παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες έχουν ενταθεί και οι εχθροπραξίες: στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου, μία από τις οποίες κόστισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους στο κέντρο της Βηρυτού. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εκτόξευσε την Κυριακή 250 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.
πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ανάλυση Politico: Η Ευρώπη μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα – Το χάος στη Γαλλία και η επόμενη μέρα στην ΕΕ
Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα εκτεταμένα επεισόδια σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, η ενεργειακή κρίση που βαραίνει κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και τους οποιουσδήποτε ελιγμούς.
Τραγωδία: Σταυρός έπεσε πάνω σε ιερέα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο καθολικός ιερέας Πατρίσιο Αλφρέδο Σάντσεθ Μολινάρι βρήκε τραγικό θάνατο σε εκκλησία στον Ισημερινό.
Ιταλία: 160 προσαγωγές στο Μιλάνο, το 80% ανήλικοι – Νέα επεισόδια και καταστροφές σε καταστήματα
Σοβαρή ένταση στο Μιλάνο, με ομάδες νεαρών να προκαλούν ζημιές και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Ανάλυση για το διάγγελμα Μακρόν: Καταδίκασε τη βία, αλλά δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ή σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Έξι μήνες πριν τις κάλπες που σηματοδοτούν τη λήξη της θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροαριστερά και κάλεσε σε εθνικό διάλογο - Η παραπομπή των οικονομικών αποφάσεων στον πρωθυπουργό και η αναφορά στις εκλογές του 2027 αποτυπώνουν τα όρια της παρέμβασής του