Ο Ντόναλντ Τραμπ με την Μελάνια στο Τέξας επτά ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες – Πάνω από 170 οι αγνοούμενοι
Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 120 ανθρώπων η κομητεία Κερ ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο, με 96 θανάτους – τα 36 από τα θύματα ήταν παιδιά.
Μία εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 120 ανθρώπους, ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια έφτασαν σήμερα (11.07.2025) στο Τέξας.
Οι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ πραγματοποιούν επίσκεψη λίγων ωρών, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες στο Τέξας και ενώ περισσότεροι από 170 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι-τη στιγμή που οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές επικρίνονται δριμύτατα για τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν στην καταστροφή.
Στις 4 Ιουλίου, ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας, το κεντρικό Τέξας χτυπήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες, αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους στον ύπνο τους. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 120 ανθρώπων η κομητεία Κερ ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο, με 96 θανάτους – τα 36 από τα θύματα ήταν παιδιά.
Στην κομητεία αυτή βρίσκεται ο Τραμπ «για να βρεθεί στο πλευρό ορισμένων οικογενειών», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον.
Επίσκεψη με ερωτηματικά
Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μια στιγμή που διατυπώνονται πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση της κρίσης από τις αρχές και τις επιπτώσεις που είχαν οι περικοπές στον προϋπολογισμό –τις οποίες επιδίωξε η κυβέρνηση Τραμπ– για τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης και τις υπηρεσίες διάσωσης.
Όταν ρωτήθηκε λίγο μετά την καταστροφή εάν σκοπεύει ακόμη να καταργήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι «δεν ήταν η κατάλληλη ώρα» για να συζητήσει κάτι τέτοιο.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση καταστροφών οι Πολιτείες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τη διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι.
Η ανταπόκριση εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους ήταν «γρήγορη και αποτελεσματική», επέμεινε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι επιχειρήσεις διάσωσης της FEMA καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, επειδή η υπουργός έχει υιοθετήσει έναν νέο κανόνα με στόχο να περιορίσει τις δαπάνες.
Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να απαντήσει στις επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επηρέασαν τη δυνατότητά της για ακριβείς προβλέψεις και έγκαιρες προειδοποιήσεις. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι η μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) εξέδωσε «πρόβλεψη και προειδοποίηση» που ήταν ακριβής και έγκαιρη. Όμως ο σερίφης της κομητείας Κερ, ο Λάρι Λίθα, είπε ότι ενημερώθηκε «γύρω στις 4 ή 5 το πρωί» για τις εκκλήσεις κατοίκων και παραθεριστών για βοήθεια.
Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KSAT, ένας πυροσβέστης ζήτησε στις 04:22 να σταλεί επείγον μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της κοινότητας Χαντ, επειδή ανέβαιναν επικίνδυνα τα νερά του ποταμού Γκουανταλούπε. Όμως το γραφείο του σερίφη του ζήτησε να περιμένει, μέχρι να δοθεί η έγκριση από κάποιον ανώτερο. Τα μηνύματα (σ.σ. ο «κόκκινος συναγερμός) στάλθηκαν τελικά τουλάχιστον 90 λεπτά αργότερα, γύρω στις 6 το πρωί. Ορισμένοι κάτοικοι της κοινότητας Χαντ, της περιοχής που χτυπήθηκε περισσότερο, τα έλαβαν έξι ώρες αργότερα.
Περισσότεροι από 2.000 διασώστες και αστυνομικοί, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, χτενίζουν εδώ και επτά ημέρες την περιοχή, προσπαθώντας να βρουν τους αγνοούμενους. Οι ελπίδες πάντως να βρεθούν ζωντανοί θεωρούνται μηδαμινές.
Πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Πολύνεκρο πλήγμα σε γάμο στο νότιο Ιράν: «Πιθανό απευθείας χτύπημα» από αμερικανικά πυρομαχικά, δείχνει ανάλυση του Reuters
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχθεί την ευθύνη - Ερευνούμε το περιστατικό, λέει ο Τζέι Ντι Βανς
Εμπρησμός στην Marfin: Εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης της 46χρονης κατηγορούμενης
Αρνητική είναι η εισαγγελική πρόταση αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η 46χρονη κατηγορούμενη, η οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη στις αρχές Αυγούστου για την υπόθεση της τραγωδίας της Marfin.
Volkswagen σε ιστορική κρίση: Ο κινεζικός εφιάλτης χτυπά την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, 100.000 θέσεις εργασίας στον αέρα
Ο άλλοτε κολοσσός του «Made in Germany» περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, καθώς η Κίνα από μεγαλύτερη αγορά του γίνεται ο πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής του.
Θαύμα στο Νεπάλ: Δύο εργάτες βγήκαν ζωντανοί από σήραγγα εννέα ημέρες μετά τις πλημμύρες - Η συγκινητική στιγμή της διάσωσης
Δύο εργαζόμενοι ανασύρθηκαν ζωντανοί από σήραγγα υδροηλεκτρικού έργου στο Νεπάλ, εννέα ημέρες μετά τις φονικές ξαφνικές πλημμύρες που τους είχαν παγιδεύσει στο εσωτερικό της, σε βάθος 170 μέτρων.
Λονδίνο: Ποντίκια «έπαιξαν» μπουνιές στο μετρό – Δείτε το viral βίντεο
Εκτός από πηγή ψυχαγωγίας για όσους περίμεναν να φτάσει το τρένο τους, τα ποντίκια τράβηξαν και την προσοχή του διαδικτύου
Δεκάδες γράμματα υποστήριξης στην Λίντσεϊ Κλάνσι που σκότωσε τα παιδιά της στις ΗΠΑ έφερε ο δικηγόρος της στο δικαστήριο
Οι ένορκοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για έκτη ημέρα, αδυνατούν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση